7min

Tags in dit artikel

, , ,

Software en gebruikservaring

Algemeen


De Acer Liquid E1 ligt prettig in de hand dankzij de goede pasvorm van de behuizing en het gebruikte materiaal. Het scherm van 4,5 inch is voor mij net te groot om de telefoon in één hand te gebruiken, maar dat kan ik tegenwoordig bij bijna elke review opmerken. Zulke schermen kunnen ook voor mij werken, maar dan moet de bezel rondom het scherm gewoon kleiner worden. Daarmee valt in het geval van de Liquid E1 nog meer dan een centimeter te winnen, in mijn geval zou dat al veel meerwaarde bieden.

Zoals gezegd ben ik het niet eens met de plaatsing van de aan/uitknop en de micro USB-poort, wat me tijdens het gebruik wel stoort. Bij Android-toestellen ben ik inmiddels gewend aan het idee dat de aan/uitknop zich onder mijn wijs- of middelvinger bevindt, waar hij dus ook makkelijk bereikbaar is.


Android


Acer levert de Liquid E1 aan met Android 4.1.1 Jelly Bean als besturingssysteem. Dat is niet de meest recente versie van Android, maar voor een goedkopere telefoon is dat toch best een prestatie. Van topmodellen verwacht ik dat ze op de meest recente versie van Android zitten, bij goedkopere modellen kan ik dat wel door de vingers zien.

Veel fabrikanten kiezen er voor om Android volledig aan te passen met behulp van een eigen skin. Acer heeft daar niet al te veel moeite voor gedaan en heeft slechts enkele wijzigingen doorgevoerd. Zo zijn het ontgrendelingsscherm en notificatiecentrum aangepast, maar veel is ook hetzelfde gebleven.


Het ontgrendelingsscherm kan simpelweg weggeveegd worden in plaats van dat er een precieze handeling moet worden uitgevoerd. Op zich intuïtief, maar wel ook iets wat gewoon in je broekzak zou kunnen gebeuren. Op het ontgrendelscherm bevinden zich ook vier snelkoppelingen die door naar links of rechts te vegen geopend kunnen worden. Op het ontgrendelscherm kan ook het notificatiecentrum geopend worden.

Het notificatiecentrum biedt zoals gewoonlijk een snelkoppeling naar het instellingenmenu. Er is daaronder een balk met in totaal dertien iconen om bijvoorbeeld de instellingen van de schermverlichting, WiFi, GPS en het geluid aan te passen. Door horizontaal te vegen schakel je tussen de verschillende knoppen, ze worden niet alle dertien tegelijk weergegeven. Natuurlijk zijn de notificaties, waarvoor het scherm eigenlijk bedoeld was, ook gewoon zichtbaar.


Wat betreft hoofdschermen kan je er op de Acer Liquid E1 maar liefst negen hebben, wat in mijn ogen zwaar overdreven is. Ben je echter heel erg gesteld op widgets, dan zal je je lol niet gauw op kunnen met deze smartphone.

Over widgets gesproken, Acer heeft ook hier enkele zaken toegevoegd. Zo levert Google in Android 4.1 Jelly Bean geen weer-widget, maar daar voorziet Acer je toch wel graag van en zo zijn er nog wel een aantal andere zaken.

Software


Acer voorziet de Liquid E1 van een aantal extra applicaties die vooraf op de telefoon zijn geïnstalleerd. Hiertoe behoren enkele klassiekers zoals Facebook en Polaris Office 4.0. Minder vanzelfsprekend is de applicatie Bestandsbeheer, waarmee je de opslag van de telefoon kan doorzoeken. Ook FM-Radio is geen app die je op elke telefoon vindt.

Iets specialer lijkt de applicatie genaamd Barcode Scanner, overigens gratis te verkrijgen in de Play Store. Deze applicatie belooft dat je in de winkel een barcode kan scannen, zodat je de laagste prijzen op het internet kan terugvinden. De belofte is allesbehalve nieuw en de applicatie werkt met de producten die ik heb geprobeerd -bar- slecht, hoewel het scannen van de code wel prima gaat.. Deze app heeft helaas totaal geen meerwaarde.

Een andere toegevoegde applicatie is Bluetooth-nabijheid. Niet alleen de naam is niet bepaald aantrekkelijk, de applicatie werkt net zo slecht als de Barcode Scanner en vindt geen andere Bluetooth-apparaten. Mocht dat wel gelukt zijn, dan zou je daar in theorie bestanden mee kunnen uitwisselen. Dat is echter iets wat ook via de Instellingen-app van Android kan gedaan worden, zonder belemmeringen.

Acer heeft ook een applicatie met de naam Camcorder toegevoegd. Dit is echter niets meer dan de Camera-app die opstart in de video-opnamestand. Opnieuw geen al te nuttige toevoeging, het is sneller om de camera op te starten en naar de opnamemode voor video’s te wisselen.

Als laatste wil ik de AcerCloud-app aanstippen. Met deze applicatie krijgt de gebruiker een clouddienst van Acer tot de beschikking welke in verbinding staat met je computer. De werking is eenvoudig: de gebruiker maakt een paar foto’s en die worden in de cloud geplaatst. Als vervolgens de verbonden computer aan wordt gezet worden de foto’s gedownload vanaf de cloud. De gebruiker bepaalt zelf hoe groot de opslagruimte van de clouddienst is, omdat deze in feite op je computer staat. Door dit systeem hoef je maar op één locatie je bestanden te beheren. Nadeel is dan weer wel dat alle data slechts 30 dagen beschikbaar blijft vanuit de cloud, op je computer natuurlijk gewoon permanent, dat is niet afhankelijk van de cloud.

Bellen


De Acer Liquid E1 weet zijn netwerksignaal goed vast te houden, zoals het natuurlijk ook hoort. Als je gaat bellen dan merk je dat de telefoonspeaker hard genoeg kan worden gezet en dat het geluid bovendien van goede kwaliteit is. De Liquid E1 kan bovendien omgevingsgeluid filteren dankzij de tweede microfoon die bij de cameralens is geplaatst. Dat zorgt er voor dat je ook in rumoerige omgevingen goed te horen zal zijn.


Geluid


Eén van de speerpunten van de Acer Liquid E1 is de geluidsuitvoer. Althans, als we de fabrikant op zijn woord moeten geloven. Maar dat doen we niet, we testen het. Door een aantal (muziek)video’s af te spelen krijgen we een aardige indruk van hoe goed het geluid is en inderdaad, dat valt zeker niet tegen. Het geluid komt voornamelijk vanuit de achterste speakers van de telefoon. Desondanks blijft het geluid goed of wordt het zelfs beter wanneer je de telefoon op een vlakke ondergrond legt. Ook zit er voor zo’n klein apparaat best een redelijke hoeveelheid lage tonen in het geluid. Wel is het helaas zo dat als je het volume vol opendraait, het geluid soms gaat kraken.

Acer zet de goede lijn qua geluidskwaliteit voort met de meegeleverde headset. Persoonlijk vind ik de pasvorm van deze oortjes echter zeer matig en zou ik ze direct vervangen voor een beter passend alternatief. Maar aangezien we hier spreken over een telefoon van minder dan 200 euro kan ik dit door de vingers zien.


Scherm


De Liquid E1 is voorzien van een IPS LCD-scherm met een resolutie van 540 bij 960 pixels. Dat resulteert in een pixeldichtheid van 245 pixels per inch. In principe zijn IPS-schermen goed in het natuurgetrouw weergeven van kleuren, maar op deze telefoon ziet het er toch allemaal wat uitgewassen uit. Bovendien is het scherm niet heel helder en blijven vlekken erg goed zichtbaar. Al deze factoren zorgen er voor dat het scherm met tegenlicht niet goed af te lezen is.

Accu


Acer heeft deze smartphone voorzien van een accu met een capaciteit van 1.760 mAh. Dat is voor een goedkopere smartphone vaak wel voldoende om een goede accuscore neer te zetten. De Sony Xperia J heeft een vrijwel gelijke capaciteit en wist de beste prestatie tot nog toe neer te zetten.

Toch belandt de Acer Liquid E1 helemaal aan de andere kant van de tabel. Dat zal ongetwijfeld door een combinatie van factoren komen. Denk hierbij aan het grote scherm en wellicht ook krachtigere hardware. Dit zal op de volgende pagina moeten blijken. Feit blijft dat je met de Acer Liquid E1 veel sneller met een lege accu zit en dat is juist een punt waarop goedkope telefoons vaak goed scoren. Een tegenvaller dus.

Je kan met de Acer Liquid E1 normaal gezien wel een dag uitzingen op één lading, maar op een tweede dag hoef je doorgaans niet te rekenen als je niet heel zuinig bent op je accu.