6min

Tags in dit artikel

,

Software en gebruikservaring

Algemeen


De pasvorm van de LG Optimus L5 II is redelijk goed dankzij de afgeronde hoeken aan de achterkant van het apparaat. De fysieke knoppen zijn daarnaast ook prima geplaatst, vooral de aan-/uitknop is makkelijk te bereiken omdat je wijsvinger of duim er precies bovenop ligt, afhankelijk van de hand waarmee je de telefoon vasthoudt.

Een slimme toevoeging is de Quick Button bovenaan de linkerzijde van de telefoon. Je kan daar naar eigen wens een applicatie aan koppelen. Ik kan me voorstellen dat -afhankelijk van het type gebruiker- hier bijvoorbeeld WhatsApp, Facebook, Twitter, de camera of de browser aan gelinkt wordt. Zo start je de desbetreffende applicatie lekker snel op zonder dat je eerst terug moet keren naar het hoofdscherm van Android. Als de smartphone in standby-mode verkeert, werkt de knop helaas niet. Het scherm licht in dat geval ook niet op. Dat is een gemiste kans.

LG heeft de thuisknop van de Optimus L5 II voorzien van een aantal gekleurde led’s waardoor deze op verschillende manieren kan oplichten. In het instellingenmenu van Android kan je aanpassen in welke gevallen de knop op zou moeten lichten. Dat is bijvoorbeeld wanneer er een binnenkomend gesprek is, of als er sprake is van een gemist gesprek of een binnengekomen sms. Ontwikkelaars kunnen de knop ook aansturen, maar het is de vraag in hoeverre dit zal gebeuren omdat de markt voor hen (te) klein is.


Android


LG heeft de Optimus L5 II voorzien van Android 4.1.2 Jelly Bean. Dat is één van de recentere versies van Google’s mobiele besturingssysteem. Echter, Android 4.2 is inmiddels welgeteld zeven maanden geleden uitgebracht en daarmee had die versie eigenlijk ook al wel op deze smartphone mogen staan. Helaas is een update simpelweg nog niet beschikbaar gesteld en er is ook geen indicatie gegeven voor de komst ervan. Dat deze er komt lijkt echter wel vrij zeker. Ik hecht er persoonlijk in ieder geval waarde aan, onder andere vanwege veiligheid, compatibiliteit en extra functionaliteit. Omdat het om een goedkoop toestel gaat kan ik het door de vingers zien, maar het knaagt wel.

Android draait soepel, ondanks dat de Optimus L5 II niet voorzien is van uitmuntende hardware. De kans bestaat wel dat de telefoon na maandenlang gebruik en installatie van vele apps een stuk trager wordt. Dat is echter bij elke telefoon een probleem.

Veel fabrikanten kiezen er voor om Android volledig aan te passen met behulp van een eigen skin. LG doet dit eveneens, met de Optimus UI 3.0. Deze skin is heel anders dan de stock-uitvoering van Android. LG neemt bijvoorbeeld alle iconen van applicaties op de schop en dat geldt ook voor het ontgrendelscherm en het hoofdscherm van Android.


De ontgrendeling van de Optimus L5 II verloopt in de basis niet anders dan bij de gemiddelde Android-smartphone. Je zet je vinger op het scherm, veegt een paar centimeter en laat los. Op het scherm ontstaat tijdens die beweging een cirkel waarin je de onderliggende interface alvast kunt zien. Het is een gimmick, maar het ziet er wel goed uit. Vanaf het hoofdscherm krijg je ook direct toegang tot de telefoon, berichten, Google en de camera door over het icoon te vegen. Ook kan je het notificatiecentrum openen om daar handelingen uit te voeren. Hierbij kan je denken aan het in- of uitschakelen van WiFi en Bluetooth.

Het notificatiecentrum is ten opzichte van de standaardversie van Android ook aardig anders. Bovenin het scherm bevinden zich een aantal schakelaars die functies vervullen die in de alinea hierboven al zijn beschreven. Door horizontaal te vegen kunnen meer schakelaars tevoorschijn worden gehaald. De iconen zijn ook naar eigen smaak te rangschikken.

Verder is het mogelijk om de helderheid van het scherm aan te passen, wordt de datum vermeld en staat er een knop om naar het instellingenmenu te verhuizen. Hieronder staan de gebruikelijke notificaties die met een knop in één keer te verwijderen zijn.


Wat betreft hoofdschermen kan je er op de LG Optimus L5 II vijf activeren, wat in mijn ogen een mooi aantal is. Persoonlijk maak ik ook weinig gebruik van widgets en gaat het hele concept aan mij voorbij. Ben je echter heel erg gesteld op widgets, dan lijkt mij dat er voldoende ruimte is om je zaken op kwijt te kunnen.

Software


De LG Optimus L5 II wordt voorzien van een scala aan aanvullende applicaties, waarvan ik vrees dat je een groot gedeelte onaangeroerd zal laten. Een fijne toevoeging is wel de Application Manager, waarmee je de door LG voorgeïnstalleerde applicaties kan verwijderen.

Ook de File Manager is een prima aanvulling voor de wat gevorderde gebruiker, daarmee kan je makkelijk bestanden beheren. Wellicht is het echter wel zo dat dit soort gebruikers hun eigen voorkeur hebben bij dit soort applicaties.

LG heeft een eigen Android-winkel genaamd LG SmartWorld en natuurlijk wordt die aan elke smartphone van het merk toegevoegd. Je vindt in deze winkel bijvoorbeeld applicaties en achtergronden. Alles wat je terugvindt is gratis en dat is natuurlijk wel aantrekkelijk. Persoonlijk ben ik altijd wat wantrouwend bij applicatiewinkels anders dan Google Play en raad ik het gebruik ervan ook af.

Bellen


LG heeft de Optimus L5 II voorzien van twee microfoons, dat begint nu ook in deze prijsklasse steeds gebruikelijker te worden. De tweede microfoon wordt door de telefoon in allerlei situaties toegepast om omgevingsgeluid te filteren. Zo ben je bijvoorbeeld tijdens een telefoongesprek in een rumoerige omgeving een stuk beter te verstaan voor degene aan de andere kant van de lijn.

De LG Optimus L5 II weet zijn netwerksignaal redelijk goed vast te houden, maar is in dit opzicht niet zoveel bijzonders. In gebieden waar de dekking minder is verlies je wel wat ontvangst, maar het zal niet gauw gebeuren dat de telefoon zijn signaal helemaal kwijtraakt.

Geluid


Wat betreft geluid weet de LG Optimus L5 II niet veel klaar te spelen. De speaker brengt weinig geluid voort. Als je het volume helemaal opendraait verlies je vooral bij de hoge tonen veel kwaliteit. Lage tonen zijn sowieso vrijwel niet aanwezig. Dat is bij smartphones echter vrij gebruikelijk. Dit was echter wel een punt waar de Acer Liquid E1 juist erg goed scoorde.

De geluidskwaliteit is bij de meegeleverde headset een stuk beter. Het geluid is helder en ook lage tonen komen goed door. De pasvorm van de headset blijft echter een groot nadeel in mijn ogen.


Scherm


LG heeft de Optimus L5 II voorzien van een IPS LCD-scherm, wat normaal is in deze prijsklasse. Het scherm van 4 inch heeft een resolutie van 480 bij 800 pixels en dat maakt een pixeldichtheid van 233 pixels per inch. Zoals vrijwel altijd bij dit soort schermen is de kleurweergave niet optimaal, ze ogen wat vaal. De kijkhoek van het scherm is wel prima.

Het is onduidelijk wat voor bescherming LG toepast op het scherm, maar was het Gorilla Glass dan had het bedrijf daar wel melding van gemaakt. Tijdens onze gebruiksperiode zijn geen krassen op het scherm ontstaan, maar wordt wel duidelijk dat vingerafdrukken met het grootste gemak blijven staan. Dat zorgt er voor dat het scherm bij tegenlicht moeilijker af te lezen is dan je zou willen. Een remedie hiervoor is het verhogen van de schermverlichting, maar dat heeft dan weer zijn weerslag op de accu.

Accu


De accu in de LG Optimus L5 II heeft een capaciteit van 1.700 mAh. Daar staat tegenover dat de overige specificaties vrij bescheiden zijn. Dat is een goede combinatie omdat het doorgaans een goede accuduur oplevert.

Met een normale intensiviteit van gebruik kan je het met de LG Optimus L5 II met een beetje geluk wel een dag of twee uitzingen op één lading.