5min

Tags in dit artikel

,

Software en gebruikservaring

Algemeen


De pasvorm van de LG Optimus L7 II is redelijk goed dankzij de afgeronde hoeken aan de achterkant van het apparaat. De radius van de rondingen is wat groter dan bij Optimus L7 II, wat gezien de grotere behuizing ook wel fijn is. De fysieke knoppen zijn daarnaast ook prima geplaatst, vooral de aan-/uitknop is makkelijk te bereiken omdat je wijsvinger of duim er precies bovenop ligt, afhankelijk van de hand waarmee je de telefoon vasthoudt.


Een slimme toevoeging is de Quick Button bovenaan aan de linkerzijde van de telefoon. Je kan aan die knop naar eigen wens een applicatie koppelen. Ik kan me voorstellen dat -afhankelijk van het type gebruiker- hier bijvoorbeeld Facebook, Twitter, de camera of de browser aan gelinkt wordt. Zo start je de desbetreffende applicatie lekker snel op zonder dat je eerst terug moet keren naar het hoofdscherm van Android. Als de smartphone in standby-mode verkeert, werkt de knop helaas niet. Het scherm licht in dat geval ook niet op wanneer de knop wordt ingedrukt. Dat is een gemiste kans, want je had de telefoon toch op zijn minst moeten kunnen ontgrendelen.

LG heeft de thuisknop van de Optimus L7 II voorzien van een aantal gekleurde led’s waardoor, deze op verschillende manieren kan oplichten. In het instellingenmenu van Android kan je aanpassen in welke gevallen de knop op zou moeten lichten. Dat is bijvoorbeeld wanneer er een binnenkomend gesprek is, of als er sprake is van een gemist gesprek of een binnengekomen sms. Ontwikkelaars kunnen de knop ook aansturen, maar het is de vraag in hoeverre dit zal gebeuren omdat de markt voor hen (te) klein is.


Android


LG heeft de Optimus L7 II voorzien van Android 4.1.2 Jelly Bean. Dat is één van de recentere versies van Google’s mobiele besturingssysteem. Echter, Android 4.2 is inmiddels welgeteld zeven maanden geleden uitgebracht en daarmee had die versie eigenlijk ook al wel op deze smartphone mogen staan. Helaas is een update simpelweg nog niet beschikbaar gesteld en er is ook geen indicatie gegeven voor de komst ervan. Dat deze er komt lijkt echter wel vrij zeker. Ik hecht er persoonlijk in ieder geval waarde aan, onder andere vanwege veiligheid, compatibiliteit en extra functionaliteit. Omdat het in dit geval niet om een toptoestel gaat is het te vergeven, maar het was natuurlijk beter geweest als LG helemaal bij de tijd was geweest.

Veel fabrikanten kiezen er voor om Android volledig aan te passen met behulp van een eigen skin. LG doet dit eveneens, met de Optimus UI 3.0. Deze skin is heel anders dan de stock-uitvoering van Android. LG neemt bijvoorbeeld alle iconen van applicaties op de schop en dat geldt ook voor het ontgrendelscherm en het hoofdscherm van Android.


Voor het gebruik van Android en de door LG toegevoegde applicaties verwijs ik graag door naar deze pagina in de recensie van de LG Optimus L5 II. Deze zaken zijn op deze telefoons immers vrijwel identiek. Er is één verschil: op de LG Optimus L7 II kan de gebruiker beschikken over niet vijf, maar zeven startschermen.

Bellen


LG heeft de Optimus L7 II voorzien van twee microfoons. De tweede microfoon wordt door de telefoon in allerlei situaties toegepast om omgevingsgeluid voor degene aan de andere kant van de lijn tot een minimum te beperken. Zo ben je bijvoorbeeld tijdens een telefoongesprek in een rumoerige omgeving een stuk beter te verstaan voor de persoon waarmee je belt.

De LG Optimus L7 II weet zijn netwerksignaal goed vast te houden. In tegenstelling tot de Optimus L5 II houdt de Optimus L7 II ook in minder goed gedekte gebieden het volle signaal tijdens onze tests.

Geluid


Wat betreft geluid weet de LG Optimus L7 II net als zijn kleinere broertje niet veel klaar te spelen. De speaker brengt weinig geluid voort en als je het volume helemaal opendraait verlies je vooral bij de hoge tonen veel kwaliteit. Lage tonen zijn sowieso vrijwel niet aanwezig, ook niet op een lager volume. Dat is bij smartphones echter vrij gebruikelijk.

De geluidskwaliteit van de meegeleverde headset is wel een stuk beter. Het geluid is helder en ook lage tonen komen goed door. De pasvorm van de headset blijft echter een groot nadeel in mijn ogen.


Scherm


LG heeft de Optimus L7 II voorzien van een IPS LCD-scherm, wat vrij gebruikelijk is in deze prijsklasse. Het scherm heeft een afmeting van 4,3 inch en een resolutie van 480 bij 800 pixels en dat maakt een pixeldichtheid van 217 pixels per inch. Dat maakt het scherm voor de huidige maatstaven wat onscherp in vergelijking met de concurrentie die dezelfde resolutie hanteert, maar op een kleiner scherm.

Zoals vrijwel altijd bij dit soort schermen is de kleurweergave niet optimaal, de meeste kleuren ogen een beetje uitgewassen. De kijkhoek van het scherm is wel prima.

Het is onduidelijk wat voor bescherming LG toepast op het scherm, maar was het Gorilla Glass dan had het bedrijf daar wel melding van gemaakt. Tijdens onze gebruiksperiode zijn geen krassen op het scherm ontstaan, maar wordt wel duidelijk dat vingerafdrukken met het grootste gemak blijven staan. Dat zorgt er voor dat het scherm bij tegenlicht moeilijker af te lezen is dan je zou willen. Een remedie hiervoor is het verhogen van de schermverlichting, maar dat heeft dan weer zijn weerslag op de accu.

Accu


De accu in de LG Optimus L7 II heeft een relatief hoge capaciteit van 2.460 mAh. Daar komt bovenop dat de overige hardware niet erg krachtig is. Dit lijkt gezamenlijk een garantie voor een lange accuduur en dat blijkt ook uit de test van AnTuTu.

Normaal gezien moet je het met de Optimus L7 II zeker wel twee dagen kunnen volhouden, als je zuinig bent komt daar wellicht zelfs een derde dag bovenop. Dit heeft LG alleszins goed voor elkaar.