3min

Accessoires, ontwerp en uiterlijk

Accessoires


De Asus Fonepad wordt geleverd met een stroomadapter met een USB-poort, daarbij wordt een USB-kabel geleverd waarmee de Fonepad kan worden opgeladen, De USB-kabel kan direct in een computer of laptop worden gestoken of in de stroomadapter. De stroomadapter heeft een output van 2 ampère waardoor de smartphone vrij snel is opgeladen. Asus heeft ervoor gekozen om geen headset of hoesje mee te leveren. Vooral de ontbrekende headset vind ik toch wel een gemis bij een toestel van dit formaat. Het is namelijk geen gezicht om met een 7 inch toestel aan je oor te gaan staan. Zie onderstaande afbeelding.


Ontwerp


Het ontwerp van de Asus Fonepad heeft veel weg van een ander product van Asus: de Nexus 7, die het voor Google fabriceerde en op de markt bracht. Verder lijkt de phablet ook op de iPad Mini (review), alleen heeft de Fonepad geen knop onder het scherm en zit er een speaker boven het scherm omdat het hier officieel een smartphone en geen tablet betreft.


Ik vind wel dat de bezel rond het scherm wel erg groot is. De randen worden de laatste jaren steeds dunner zodat je voornamelijk naar het scherm kijkt aan de voorkant van een toestel, maar Asus doet hier (nog) niet aan mee. De bezels zijn echt heel erg dik.

Verder heeft Asus ervoor gekozen om de achterkant flink af te ronden richting de randen aan de voorkant van het scherm. Normaal zijn de zijkanten van smartphones en tablets vrij recht, maar Asus kiest hier voor een hele geleidelijke afronding, iets wat niet lelijk is.


Uiterlijk


Het uiterlijk van de Asus Fonepad belichaamt echt simpelweg een uitvergrote smartphone, met een speaker en camera boven het scherm (in portretstand), onder het scherm vinden we alleen een Asus-logo, de knoppen zijn in het scherm verwerkt. Wel vinden we bij deze Android-knoppen een extra knop ten opzichte van normale smartphones. Naast de terug-, thuis- en multitask-knop vinden we hier nog een knop waarmee een launcher kan worden geopend van Asus zelf, hierin bevinden zich icoontjes op bepaalde applicaties op te starten. Hier ga ik later verder op in.




Aan de bovenkant van de tablet vinden we alleen een microfoon, die gebruikt wordt voor stereo geluidsopnames en om tijdens telefoongesprekken omgevingsgeluiden weg te filteren. De koptelefoonaansluiting bevindt zich meestal ook op deze locatie, maar Asus heeft ervoor gekozen deze naar de onderzijde van de Fonepad te verplaatsen. Hier bevindt zich ook de primaire microfoon en in het midden zit de micro-USB-poort om de Fonepad op te laden. De positie van de USB-poort is perfect voor de fabrikanten van accessoires, wij zijn van mening dat elke fabrikant de USB-poort midden onderaan moet plaatsen. Dat maakt het makkelijker om accessoires te ontwikkelen die door bijna alle toestellen gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld carkits, speakers en docks. De keuze van Asus om de koptelefoonaansluiting ook op de onderzijde te plaatsen is in dat opzicht een grote misser, die moet gewoon aan de bovenkant zitten.



Aan de rechterzijkant vinden we normaliter bij veel toestellen de de stand-by en volumeknoppen, maar niet bij de Asus Fonepad. De gehele rechterzijde van de Fonepad is vrijgehouden van aansluitingen en knoppen. Deze vinden we namelijk terug op de linkerzijde. Vrijwel bovenaan aan de linkerzijde vinden we de standby-knop met daaronder de volumeknop. Wederom een vreemde keuze van Asus, als iedereen de knoppen bovenop of aan de rechterzijde plaatst, kan je beter volgen. Daar zijn gebruikers dan immers aan gewend. De knop links plaatsen is weliswaar onderscheidend, maar op een verkeerde manier.

Tot slot de achterkant van de Fonepad, midden bovenaan bevindt zich een 3 megapixel camera met daaronder het Asus-logo. Helemaal onderaan bevindt zich nog een speaker.