3min

Camera

Asus heeft ervoor gekozen de Fonepad te voorzien van een 3 megapixel camera, dat is duidelijk geen camera om hoge verwachtingen van te hebben. Toch testen we de camera van de Asus Fonepad gewoon op alle punten, het aantal megapixels zegt namelijk niet alles over de uiteindelijke foto, ook de sensor en de lenzen hebben veel invloed op de kwaliteit.


Het opnemen van video’s doet de Asus Fonepad in HD-kwaliteit met een resolutie van 1280×720. Dit is voor een toestel in deze prijsklasse dan weer vrij aardig, al moeten we de kwaliteit nog even afwachten.

Asus heeft ervoor gekozen de camera-applicatie van Android te vervangen met een eigen camera-app die helemaal is volgestopt met knopjes en instellingen. De app oogt vrij druk en zal de huis-, tuin- en keukengebruiker wellicht wat afschrikken. Als ik vervolgens door het instellingenmenu heen beweeg dan merk ik dat het toestel moeite heeft om de app snel op het scherm te toveren. De camera-app is dus ook behoorlijk zwaar. Als de gebruiker eenmaal gewend is aan deze app, kan die wel snel wijzigingen maken in de foto-instellingen. Helaas konden we vanwege onduidelijke redenen geen screenshots maken van de foto-applicatie, daarom hebben we er maar een foto van gemaakt.


Foto’s


Wat betreft instellingen kan je bij de Asus Fonepad zaken als beeldformaat, belichting, scène, ISO-waarde, witbalans, rasters, effecten, timer en geotags instellen. Dat zijn redelijk wat opties, waarschijnlijk al ruim voldoende voor de meeste gebruikers. Ook kan je heel eenvoudig inzoomen via een schuifmechanisme op het scherm.

Het nemen van foto’s en video’s is duidelijk niet een van de features waar Asus stevig op heeft ingezet. Het nemen van foto’s laat even op zich wachten en het geluid dat het toestel voortbrengt bij het maken van de foto is allesbehalve prettig.

1: Externe belichting, 2: Slechte belichting zonder flits.

De foto’s die binnenshuis zijn genomen, zijn niet om over naar huis te schrijven. De eerste foto is overbelicht en de tweede laat zien dat foto’s maken in het donker onmogelijk is. Vanwege het gemis van een flitser ontbreekt deze foto.

1: Beweging, 2: Buiten, van dichtbij, 3: Op korte afstand

De Asus Fonepad heeft helaas geen sportmode, zo’n mode is bedoeld voor het nemen van foto’s met bewegende objecten erop. Het gemis van deze functie is duidelijk: het is een foto met een soort veeg geworden.

De foto’s die buiten zijn genomen springen er ook niet echt uit, zo zijn de kleuren in de foto van de stenen grotendeels verdwenen, dit gaat bijna richting het zwart/wit terwijl er juist veel kleur in die stenen zit. De foto van de auto is op het eerste gezicht best aardig, maar als je goed kijkt zie je op zo’n korte afstand al flink wat ruis. Dat is gewoon niet goed.

1: Van grote afstand, 2: Zelfde afstand, ingezoomd

De foto’s zijn erg donker en bevatten opnieuw ruis. De kwaliteit laat dan ook veel te wensen over. Dit toestel is gewoon niet geschikt om veel foto’s mee te maken.

Video’s


De Asus Fonepad neemt video’s op in 720p, de grote vraag is echter hoe de kwaliteit zal zijn na het zien van de fotoresultaten.


De geschoten video is qua detail best wel redelijk, in sommige opzichten zelfs beter dan bij het nemen van foto’s. Alleen lijkt de framerate ontzettend laag, aangezien de auto’s stotterend voorbij komen rijden. De camera kan dus niet omgaan met bewegende objecten.