6min

Software en gebruikservaring

Algemeen


De Asus Fonepad is zoals wel duidelijk mag zijn een phablet en ligt door zijn grote formaat niet zo lekker in de hand als elke andere smartphone. Ook heeft Asus ervoor gekozen om de knoppen en aansluitingen op plekken te positioneren waar wij ze niet verwachten. Tegenwoordig hebben veel toestellen een hele kale linkerzijkant en aan de rechterkant alle knoppen, maar Asus heeft dit omgedraaid. Bij de Fonepad is de rechterzijkant helemaal kaal gelaten en vinden we de standby- en volumeknop aan de linkerzijde. Een keuze waar wij niet aan konden wennen tijdens het reviewen van dit toestel. We blijven toch zoeken aan die rechterkant omdat we dit zijn gewend. De knoppen zitten wel gewoon stevig in de behuizing gemonteerd.

De hele manier van vasthouden bij dit toestel is toch meer vergelijkbaar met een tablet dan een smartphone. Iets wat zo zijn voor- en nadelen heeft. Het scherm is met 7 inch lekker groot en je kan er veel op zien, ook is de bediening van het toetsenbord eenvoudig, want de knoppen zijn lekker groot. Het normaal vasthouden van de smartphone is gewoon niet zo prettig omdat deze te breed is. We hebben op onderstaande foto de Asus Fonepad naast de Xperia Z van Sony gezet, dit is een smartphone van 5 inch die veel mensen al vrij groot vinden.


Bellen


Als je een telefoongesprek wilt voeren en dit model aan je oor wilt houden is het formaat duidelijk een nadeel. Ten eerste houdt het toestel niet lekker vast, het is gewoon te breed, ten tweede is het natuurlijk geen gezicht. Ook het ontbreken van een headset is iets wat we Asus toch wel een beetje aanrekenen, om het bellen wat comfortabeler te maken had een headset een goede oplossing kunnen bieden. De gebruiker hoeft dan niet met de Fonepad tegen zijn oor aan te gaan staan. We vinden een headset bij dit model eerder een vereiste dan een optionele accessoire, maar helaas, Asus voorziet hier dus niet in.


Android


De Asus Fonepad wordt geleverd met Android 4.1.2, een Android-versie waar wij nog wel mee kunnen leven, al is Android 4.2 inmiddels al zeven maanden beschikbaar, het aanbieden van de meest recente versie had dan ook best gemogen. We verwachten wel dat Asus middels een update dit toestel nog wel gaat voorzien van Android 4.2. Android draait redelijk soepel op de Fonepad, we hebben weleens snellere toestellen gehad, maar de Fonepad heeft geen problemen om Android vloeiend te draaien.


De skin van Asus is in vergelijking met de concurrentie niet extreem uitgebreid. Asus heeft de standaard Android-skin grafisch wat verbeterd en enkele nieuwe features toegevoegd, maar dit blijft allemaal redelijk beperkt.

De grootste aanpassingen zitten in het notificatiecentrum, waar wat knoppen zijn toegevoegd en onderin het scherm vinden we geen drie, maar vier aanraakgevoelige knoppen; Terug, Thuis, Actieve Apps en een extra knop waarmee een klein scherm wordt geladen waarvandaan je applicaties kan opstarten, ofwel een launcher. Deze launcher reageert helaas echt heel traag en voegt daarom in mijn optiek niets toe, Asus zou er goed aan doen met een update deze launcher wat beter te maken.


Software


Uiteraard levert Asus ook de nodige software mee met de Fonepad, of Asus deze applicaties zelf selecteert of dat de makers van de apps hun plek kunnen kopen op de toestellen van Asus is mij niet helemaal duidelijk, maar als Asus dit zelf bij elkaar heeft gezocht dan moeten ze zich diep schamen en meteen afscheid nemen van de verantwoordelijke persoon. Er wordt namelijk een hele lading crapware meegeleverd waar niemand blij van wordt. Het is een overload aan applicaties waarvan ik betwijfel of ze ooit gebruik gaan worden. Een woordenboekapplicatie waarmee de betekenis van Engelse woorden kan worden opgezocht zal in Nederland niet hard lopen.

Een andere applicatie is bijvoorbeeld Asus Studio, hiermee kunnen foto’s zeer beperkt worden bewerkt. Ook is er nog Asus Story, hiermee kan een fotoalbum in elkaar worden gezet, dat vervolgens op Facebook kan worden gedeeld via een Facebook-applicatie, zodat mensen het album kunnen bekijken. Allemaal wel leuk, maar erg omslachtig en het gebruik zal waarschijnlijk zeer beperkt zijn.

Verder ben ik van mening dat Asus vooral veel troep meelevert die weinig toevoegt aan de functionaliteit van het toestel. Ik zou dan ook liever zien dat Asus een voorbeeld neemt aan andere fabrikanten en een eigen kleine appstore maakt waar al deze apps in te vinden zijn, maar zodat ze dus niet allemaal worden voorgeïnstalleerd. Het is namelijk onmogelijk om de apps te verwijderen. De gebruiker zit dus standaard opgescheept met zo’n 20 applicaties die waarschijnlijk nooit gebruikt gaan worden.

Geluid


Het geluid uit de speaker van de Asus Fonepad blinkt niet uit, het is echter ook niet slecht. Voor een smartphone is het gewoon redelijk, voor een tablet is het jammer dat er maar één speaker aanwezig is. Het volume dat het toestel haalt is ook voldoende. Het geluid tijdens een telefoongesprek is verder prima, de Asus Fonepad heeft twee microfoons, zodat deze gebruikt kunnen worden om het omgevingsgeluid weg te filteren en de persoon aan de andere kant van het gesprek je beter kan verstaan.

Scherm


Het toestel beschikt over een IPS-LCD scherm, dat is geen vreemde keuze in deze prijsklasse. Het scherm presteert ook prima, ook als we druk zetten op het scherm zien we het niet doorwerken in het scherm, wat ook laat zien dat de bovenlaag vrij stevig is. Helaas zijn vingerafdrukken wel goed te zien op die bovenlaag. Het scherm ondersteunt invoer van 10 vingers, wat voor een smartphone helemaal niet slecht is. De kleurweergave is prima, behalve het zwart, dat gewoon een donkere grijstint is. Dit scherm is niet in staat om zwart echt als zwart weer te geven, zoals we bij AMOLED-schermen wel zien.

Voor de mensen die al bekend zijn met de Retina-schermen van Apple of met andere schermen met een hoog aantal pixels per inch, zal het wel even wennen zijn bij dit toestel. Het scherm beschikt door zijn formaat van 7 inch en de schermresolutie van 1280 x 800 pixels over slechts 216 pixels per inch. Dat is wel een heel stuk lager dan de gemiddelde smartphone.

Accu


We hebben deze phablet uiteraard ook aan een batterijtest onderworpen en we zijn erg nieuwsgierig naar hoelang de accu het uit gaat houden, omdat die wordt aangedreven door een Intel-chip. Deze chip hebben we nog niet voorbij zien komen in telefoons. We verwachten het komende jaar nog meerdere Android-toestellen met Intel-chips.

We zijn in elk geval positief verrast, de Asus Fonepad weet de hoogste score te noteren, waaruit blijkt dat dit toestel langer meegaat dan welk toestel dan ook. Twee dagen is met dit toestel dus prima haalbaar bij normaal gebruik. De grote vraag is nu hoe de prestaties zijn, deze vind je op de volgende pagina’s.