6min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring

Algemeen


De Sony Xperia Tablet Z weet Android vloeiend op het Full HD-scherm te toveren, wat gezien de hardware ook geen grote verrassing mag zijn. Dankzij de dunne behuizing en het relatief lage gewicht van de tablet is het gebruik in zijn algemeen ook erg prettig. In vergelijking met de iPad 4 is het gewicht bijvoorbeeld 24 procent lager en dat is geen vervelende zaak. Ik krijg zelf wel eens last van mijn polsen bij het vasthouden van de iPad, afhankelijk van de positie waarin ik de tablet houd. Dat gebeurt bij de Xperia Tablet Z veel minder snel, dankzij het lagere gewicht.

Water en stof, geen probleem

De Sony Xperia Tablet Z is water- en stofdicht. Sony geeft aan dat de certificering is vastgesteld op IP57. Deze IP-codering betekent dat de telefoon bijna de maximale certificering voor stofdichtheid heeft, IP6x is de hoogste mogelijkheid. Wat betreft waterdichtheid is er eveneens nog één hogere gradatie: IPx8. De IP57-waardering van de Xperia Tablet Z betekent dat de tablet gedurende maximaal 30 minuten op een diepte van maximaal een meter kan overleven. Daarvoor moet je natuurlijk wel trouw de klepjes van de verschillende aansluitingen netjes afsluiten voordat je besluit om de tablet per ongeluk in een plas te dumpen. Hoe dan ook is het wel een prettig en veilig idee om te weten dat je dure tablet tegen een plens water bestand is.

Wat ik bij de waterdichtheid van de Xperia Tablet Z wel moet opmerken is dat de tablet onvoorspelbaar gaat reageren wanneer er druppels op het scherm zitten. Die worden dan ook vaak als input gezien door de tablet. Sony heeft dit probleem wel aangepakt met de Xperia ZR, maar daar hebben we in dit geval natuurlijk niks aan. De Xperia Tablet Z is dus niet goed bruikbaar onder water, maar je kan gerust in bad gaan om een spelletje te spelen, een video te kijken of een boek te lezen.


Afstandsbediening via infrarood

Sony heeft de Xperia Tablet Z voorzien van een infraroodzender. Daarmee kan je je televisie en andere apparaten met een afstandsbediening gewoon bedienen met je tablet. Handig voor als je de afstandsbediening eens kwijt mocht zijn. Sony heeft een applicatie genaamd Afstandsbediening toegevoegd, maar eventueel kan er ook een mini-applicatie gebruikt worden.

Het instellen van deze applicatie gebeurt door het type apparaat en het merk aan te geven wat je wilt bedienen. Bij sommige merken heb je echter wel het probleem dat zij zeer veel verschillende signalen hanteren. Pak je bijvoorbeeld een Samsung TV, dan zijn er maar liefst 94 verschillende typen die overeen kunnen komen met jouw TV. Je moet helaas handmatig uitvinden welk signaal het beste overeen komt. Overigens kan je knoppen ook handmatig instellen door de tablet het signaal van je afstandsbediening te leren, je hebt ook de mogelijkheid om macro’s in te stellen.


Android


Sony heeft zich bij het aanpassen van Android tot een redelijk minimum beperkt. Het uiterlijk is bijvoorbeeld maar subtiel aangepast en verschilt niet zoveel van de standaardversie van Android. Wel zijn icoontjes naar eigen smaak gewijzigd.

De opvallendste toevoeging die Sony doorvoerde is een kleine wijziging aan de taakbalk van Android, die onderaan het scherm wordt weergegeven. In het midden zijn twee extra knoppen toegevoegd. De ene knop geeft de mogelijkheid om een mini-applicatie te openen op het scherm, de andere is een snelkoppeling naar één van die applicaties. Deze snelkoppeling kan je desgewenst verwijderen of aanpassen naar een andere mini-applicatie. Er kan slechts één snelkoppeling in de balk staan, niet meer. Sony en externe ontwikkelaars bieden op het moment zo’n 50 mini-applicaties via de Play Store, ook is er de mogelijkheid om widgets om te zetten naar een mini-applicatie. Het is een leuke toevoeging, maar niet van doorslaggevende invloed als je een tablet aan het uitkiezen bent.


Het mooie aan deze kleine applicaties is dat ze bovenop alle andere applicaties te gebruiken zijn, wat toch een soort realtime multitaskomgeving creëert. Niet zo robuust als die van Samsung, maar het is zonder meer beter dan niks.

Het vergrendelscherm is hetzelfde als bij de Sony Xperia Z. Je moet een verticale veeg geven om de tablet te ontgrendelen. Bovendien staan er twee knoppen waarmee je met een horizontale veeg de corresponderende applicatie opstart: links staat een koppeling naar de muziek-app, rechts staat de camera. Op het vergrendelscherm is ook het notificatiecentrum te openen. Daaraan heeft Sony overigens weinig veranderd.


De Xperia Tablet Z biedt de mogelijkheid voor maximaal zeven hoofdschermen en dat is ruim voldoende in mijn ogen. Je hebt dan meer dan genoeg ruimte om widgets en snelkoppelingen naar applicaties te plaatsen. Natuurlijk mag je ook homescreens verwijderen.

Scherm


De Xperia Tablet Z heeft voor een Android-tablet een bijzonder hoge schermresolutie. De meeste tablet blijven hangen op een resolutie van 1280 bij 800, zo ook bijvoorbeeld de onlangs aangekondigde Galaxy Tab 3-reeks van Samsung. Sony doet er duidelijk een schepje bovenop met een resolutie van 1200 bij 1920. Daarmee tipt het Japanse bedrijf nog niet aan de Retina-resolutie van de iPad’s (2592 bij 1944), maar komt het wel een duidelijk stap dichterbij.

De kleuren spatten van het scherm en dat geeft dan ook een indrukwekkend beeld. Een nadeel heeft het scherm echter ook, dat wil zeggen de coating, die erg veel reflecteert. Met een beetje tegenlicht zal je al aanzienlijke moeite hebben om te kunnen zien wat er op het scherm wordt weergegeven. Dat bemoeilijkt het gebruik van de Xperia Tablet Z in de buitenlucht wel erg.


Geluid


De Xperia Tablet Z is voorzien van twee speakers die beide zowel naar de zijkant als beneden een opening beschikbaar hebben om geluid te ventileren. Dat het geluid zo gespreid wordt heeft zo zijn voor- en nadelen. Het voordeel is natuurlijk dat je met meerdere mensen van een goed volume kan genieten, het nadeel is dat het geluid op geen enkele manier écht goed is. Vooral de hoge tonen schieten tekort. Lage tonen worden opvallend genoeg wel redelijk goed weergegeven.

Accu


Om de accu te testen maken we altijd gebruik van GLBenchmark 2.5, waarin een accutest is gebouwd. Deze accutest laat de tablets fulltime een game draaien op een constante snelheid van 60 beelden per seconde. Dat zorgt ervoor dat de hardware redelijk belast wordt. Het scherm wordt door de software altijd op een helderheid van 50 procent gezet.

De Sony Xperia Tablet Z is uitgerust met een LiPo-accu die maximaal 6.000 mAh aan capaciteit kan bevatten. Dat Sony gebruik maakt van een LiPo-accu is opvallend, normaliter wordt er immers vrijwel exclusief gebruik gemaakt van Li-ion. LiPo-accu’s hebben een groter vermogen in vergelijking met Li-ion-accu’s en dat zal Sony ertoe hebben gezet om af te wijken van de standaard, wellicht is dit het geheim achter de dunne Xperia Tablet Z.

De Xperia Tablet Z houdt het in de accutest van GLBenchmark 5,5 uur uit en dat is een prima prestatie. Het is bijvoorbeeld meer dan welke andere Android-tablet dan ook die we tot nog toe aan deze test onderworpen hebben. De iPad’s blijven echter wel buiten bereik. Een accuduur van 5,5 uur is echter gewoon netjes, zeker voor zo’n dunne tablet.

Benchmark: GLBenchmark 2.5 Battery Test (brightness 50%, 60 FPS)