4min

Tags in dit artikel

, ,

Camera

De Acer Liquid E2 is voorzien van een 8 megapixel-camera en dat is opvallend veel voor een smartphone in deze prijscategorie. Een hoog aantal megapixels is echter lang geen garantie voor een goede foto, laat dat duidelijk zijn. Verschillende andere elementen zijn eveneens van belang voor het maken van een mooi kiekje. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de grootte van de sensor en de kwaliteit van de gebruikte lens.


Acer heeft de camera-applicatie flink op de schop genomen en een eigen interface ontwerpen. Aan de linkerzijde van het scherm kan een cameramode worden uitgekozen. Door naar boven en beneden te vegen komen er meer modes in het beeld, in totaal zijn er negen modes beschikbaar. Aan de rechterzijde vind je knoppen om de flitser in te stellen, te wisselen van camera, het instellingenmenu te openen of naar de galerij met geschoten afbeeldingen te gaan. Centraal aan de rechterzijde zijn knoppen om een foto of video te nemen.



Foto’s


Wanneer je een foto wilt nemen kan je op verschillende vlakken wijzigingen doorvoeren in de gezichtsdetectie, zelfontspanner, ISO-waarde, belichting en witbalans. Ook zijn er nog scènes en kleureffecten te kiezen.

1: Externe belichting, 2: Slechte belichting en flits, 3: Zelfde, zonder flits.

De eerste reeks foto’s is binnenshuis gemaakt. De foto met externe belichting is op enige ruis na dik in orde. De verschillende prikkers worden kleurecht vastgelegd en er is voldoende detail gezien de prijsklasse. Wanneer het externe licht wordt gedoofd en de flitser wordt gebruikt, verandert de zaak echter. De Liquid E2 weet de flitser niet voldoende aan te passen, waardoor de foto overbelicht wordt. De kleuren kloppen daardoor niet meer, ondanks dat deze foto in principe ook scherp is.

Op de foto zonder tussenkomst van een flitser is vrijwel niets zichtbaar. Er zijn nog net wat puntjes van de prikkers te ontwaren en als je goed kijkt ontdek je ook het plastic doosje. Dat terwijl de scène met je blote oog gewoon goed te zien is. Deze prijsklasse is over het algemeen gewoon nog niet klaar voor dergelijke belichtingen, of het gebrek daaraan.

1: Beweging in sportmode, 2: Buiten, van dichtbij, 3: Op korte afstand

De eerste foto is genomen met gebruik van de sportmode van de Liquid E2. Het bewegende object wordt niet goed vastgelegd, maar zelfs high-end smartphones hebben daar doorgaans nog moeite mee. Dat is de Liquid E2 dus niet kwalijk te nemen.

De tweede foto, van de stenen, is wat vaal. Er zijn veel meer kleurvariaties te zien dan dat de Liquid E2 vastlegt. Voor een goedkoop toestel is het echter nog niet zo slecht. De foto van de auto vind ik qua detail wel onder de maat. De foto is onscherp, en dan te bedenken dat dit de beste van een serie uit meerdere foto’s was.

1: Van grote afstand, 2: Zelfde afstand, ingezoomd

De laatste twee foto’s zijn een stuk donkerder dan de daadwerkelijke scène. Qua detail klopt de eerste foto redelijk, maar het gebrek aan helderheid doet weinig goeds. De tweede foto is -nog afgezien van de helderheid- net zo slecht als we gewend zijn van smartphones. Het is bij smartphones nog altijd wachten op de doorbraak van lenzen waarmee goed gezoomd kan worden.

Video’s


De Acer Liquid E2 zou foto’s moeten schieten in 1080p en dat is eigenlijk zoals we het altijd willen zien. Vaak worden we echter teleurgesteld door toestellen uit deze regionen, doordat ze bijvoorbeeld enkel 720p of zelfs nog lagere resoluties als maximum ondersteunen. Ook de Acer Liquid E1 was zo’n toestel dat maximaal 720p ondersteunde.

Opvallend genoeg biedt de Liquid E2 nergens een instellingsmogelijkheid voor de resolutie van de video en neemt het toestel standaard in 720p op. Ik heb de applicatie binnenstebuiten gekeerd, maar de mogelijkheid om de instelling te wijzigen ontbreekt doodleuk. We moeten het dus stellen met een 720p-video.


Alvorens een video gemaakt wordt kan de gebruiker nog wijzigingen doorvoeren bij de stabilisatie, microfoon, audio en de belichtingsvorm. Dat is niet veel, maar in principe is het al voldoende.


De video die de Liquid E2 produceert is van redelijke kwaliteit. Ik ben vooral te spreken over de manier waarop de auto’s zijn vastgelegd. Die komen namelijk vloeiend door het beeld, terwijl dat bij veel concurrerende toestellen echt heel anders is gesteld. De scherpte van de video is goed, maar het blijft jammer dat we geen Full HD-video konden schieten.

Wat in negatieve zin opvalt is de autofocus-functie, die soms reageert als er een voertuig voorbij komt rijden. Dit is een listige situatie wat dat betreft, maar veel telefoons hebben er toch geen moeite mee.