7min

Software en gebruikservaring

Algemeen


De Huawei Ascend P6 is een prettige telefoon om te gebruiken. Android is wel wat anders ingedeeld dan de doorgewinterde gebruiker bekend is, verderop deze pagina meer daarover. Afgezien van de extreem dunne behuizing heeft de Ascend P6 weinig onderscheidende functionaliteit op het gebied van soft- en hardware.


Huawei heeft überhaupt weinig applicaties aan de telefoon toegevoegd. Zoals we tegenwoordig met grote regelmaat zien is er een applicatie toegevoegd waarmee het bestandsysteem van de telefoon te beheren is. Verder levert Huawei ook Bitcasa, een applicatie voor cloudopslag waarbij Huawei-klanten 20GB gratis krijgen. Dat is natuurlijk geen verkeerd aanbod. Verder is er nog een app om bestanden via DLNA te delen, een zeer eenvoudige applicatie om de flitser van de telefoon als zaklamp te gebruiken en als laatste nog de mobiele kantoorsoftware Polaris Office 4.0.

Huawei lijkt er dus bewust voor te kiezen om weinig bloatware mee te leveren, of het bedrijf heeft de Chinese applicaties gewoon verwijderd, zonder vervanging te regelen. Hoe dan ook, de telefoon is gewoon schoon en daar houd ik van.

Heetgebakerd


Tijdens het testen van de Huawei Ascend P6 gebeurde een aantal keer iets waar ik van tevoren al bang voor was: de telefoon raakte oververhit bij zware belasting. Het toestel werd dan te heet om goed vast te kunnen houden en het draaiende programma stopte er in dat geval dan ook mee. De temperatuursensor gaf in dat soort gevallen een waarde van zo’n 80 graden Celsius aan en dat is gewoon teveel voor een smartphone. De dunne behuizing lijkt de directe aanleiding voor dit probleem met de koeling van de chips.

De vastlopers komen naar voren in benchmarks, maar ik weet de problemen niet te veroorzaken bij het spelen van een spel. Het lijkt er dus op dat Huawei wel over de grens gaat, maar dat het er nog net mee door kan omdat de telefoon bij het dagelijks gebruik gelukkig niet vastloopt.


Android


Het is Huawei gelukt om de Ascend P6 te leveren met de nieuwste versie van Android. Dat is op het moment van schrijven Android 4.2 Jelly Bean. Aangezien Huawei geen gebruik maakt van de standaardskin van Android is dat een goede prestatie, al zou het wat mij betreft eigenlijk altijd zo moeten zijn.

Huawei heeft ervoor gekozen om een eigen skin over Android te leggen, maar heeft dat wel op een unieke manier gedaan. Niet zo uniek als de Sense-interface van de HTC One (review) of Facebook Home (review), maar toch heeft Huawei een eigen kijk toegepast. Android’s overzicht van applicaties is samengevoegd met de homescreens, daarom heeft Huawei ervoor gekozen om maar liefst 9 homescreens beschikbaar te stellen.

Snelkoppelingen naar apps en widgets staan dus door elkaar. Op zich is daar niks mis mee, maar het kan wel onoverzichtelijk worden wanneer je er geen eigen beleid op toepast. Op zich vind ik de eigen kijk van Huawei wel interessant en het werkt goed. Een nadeel is dat je je homescreens toch sneller vol hebt wanneer je widgets en apps door elkaar hebt staan. Als al je homescreens helemaal vol staan en een nieuwe app installeert wordt geen tiende homescreen gemaakt. De allereerste applicatie in het overzicht wordt in plaats daarvan in een map geplaatst, waarin ook de nieuwe app wordt geplaatst. Het verdient niet de schoonheidsprijs, maar Huawei moest toch iets met zo’n situatie.


Het notificatiecentrum is uitgebreid met een rij met schakelaars om zaken als WiFi, GPS en Bluetooth aan en uit te zetten. Verder is er een knop toegevoegd om direct naar de instellingen te navigeren. Het notificatiecentrum is ook op het vergrendelscherm te bereiken. Dit scherm is voorzien van een knop om een noodoproep te plaatsen. Daaronder zit een schuif die naar links en rechts bewogen kan worden om respectievelijk de camera op te starten en de telefoon te ontgrendelen.

Bellen


De Huawei Ascend P6 weet zijn telefoonsignaal prima vast te houden, ook wanneer het moeilijker wordt gemaakt zoals gebieden met een minder goede dekking. Het blijft wel jammer dat de smartphone geen 4G-netwerken ondersteunt.

Dankzij de dubbele microfoon is de eigenaar van de Huawei Ascend P6 ook goed te verstaan op locaties met veel omgevingsgeluid, zoals bijvoorbeeld een winkelcentrum. Dankzij de tweede microfoon wordt omgevingsgeluid namelijk gefilterd, waardoor alleen je eigen stemgeluid wordt overgedragen richting degene aan de andere kant van de lijn.

Geluid


De Huawei Ascend P6 is voorzien van een monospeaker aan de achterkant van het apparaat. Tegenwoordig zien we wel eens telefoons met twee speakers aan boord, maar in dit geval dus niet. Het geluid dat deze enkele speaker weet voort te brengen is niet bijzonder krachtig, zeker niet als de telefoon op zijn rug ligt en een deel van het geluid door de onderkant wordt geblokkeerd. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de zeer beperkte interne ruimte. De geluidskwaliteit van de speaker is, als deze dus niet op zijn rug ligt, redelijk goed te noemen, er wordt redelijk goed voorzien in hoge en lage tonen.

Het geluid uit de meegeleverde headset is erg vlak en mist in zowel hoge als lage tonen de details. De headset kan wel vrij hard, maar de pasvorm blijft voor mij een groot minpunt. De oortjes zitten bij mij gewoon niet prettig.


Scherm


Huawei koos voor een scherm met een resolutie van 720 bij 1280 pixels en dat lijkt in al het Full HD-geweld van de nieuwste vlaggenschepen wat weinig. Wel is het scherm van de Ascend P6 ook wat kleiner, waardoor de scherpte van het scherm niet schokkend veel lager is. Zie hiervoor ook de onderstaande tabel waarin de smartphones gesorteerd zijn op pixeldichtheid, bij een eventueel gelijkspel werd ook de schermgrootte betrokken. Hoe hoger de pixeldichtheid, hoe scherper het scherm.

Zoals duidelijk is af te lezen in deze tabel, is de Huawei Ascend P6 van alle merken het topmodel met het minst scherpe scherm. Het verschil met de toestellen van Google, LG, Apple en Nokia is echter klein en met het blote oog sowieso nauwelijks zichtbaar.

Model Resolutie Afmeting PPI
Huawei Ascend P6 720 x 1280 4,7 inch 312
Google Nexus 4 768 x 1280 4,7 inch 318
LG Optimus G (review) 768 x 1280 4,7 inch 318
Apple iPhone 5 (review) 640 x 1136 4,0 inch 326
Nokia Lumia 925 768 x 1280 4,5 inch 332
Nokia Lumia 920 (review) 768 x 1280 4,5 inch 332
Samsung Galaxy S4 (review) 1080 x 1920 5,0 inch 441
Sony Xperia Z (review) 1080 x 1920 5,0 inch 441
BlackBerry Z10 (review) 768 x 1280 4,2 inch 441
HTC One (review) 1080 x 1920 4,7 inch 469

Afgezien van de resolutie van het scherm zijn er echter ook andere aspecten van belang. Bijvoorbeeld de kleurweergave, die is gewoon in orde. Mocht het je niet helemaal zinnen, dan kan je in het instellingenmenu van de smartphone met een schuifbalk de kleurweergave nog kouder of warmer instellen.

De kijkhoek van het scherm is helaas weer een stuk minder goed. Al bij een graad of 45 wordt het scherm ineens een stuk minder helder en hoe verder je het scherm dan nog roteert, hoe minder goed de weergave wordt. Ik til hier niet al te hard aan omdat een smartphone toch vooral bedoeld is om door één persoon gebruikt te worden.

Een goede eigenschap van het scherm, die we tegenwoordig steeds vaker zien, is de mogelijkheid om het scherm aan te sturen terwijl je handschoenen draagt. Nokia is ermee begonnen en we zien het nu ook bij andere partijen terugkomen.

Accu


De accu van de Huawei Ascend P6 is met een capaciteit van 2.000 mAh van tevoren wel een zorgenkindje voor mij. Een dergelijke capaciteit levert doorgaans niet al te lange accuduren op in combinatie met krachtige hardware. Hoe krachtig de hardware precies is moet op de komende pagina’s nog blijken, maar we hebben het toch over het high-end model van Huawei, wat verwachtingen schept.

Huawei heeft verschillende technieken ingebouwd om de accuduur te verlengen. Ook bij het ontwerp van de telefoon is nagedacht: de antenne is in de plastic onderkant van het toestel gebouwd, waardoor het makkelijker is om een goede ontvangst te realiseren.

In de accutest van AnTuTu weet de Ascend P6 desondanks niet goed te presteren. Van de toestellen die we in deze recensie tot de concurrentie rekenen waren alle concurrenten beter. Bij normaal gebruik zingt de Ascend P6 het echter wel een dag uit, meer dan dat moet je niet verwachten. Dit is een zaak waarop gewoon is ingeleverd om de telefoon zo dun mogelijk te kunnen maken.