3min

Camera

Samsung heeft de Galaxy Mega 6.3 voorzien van een 8 megapixel-sensor. Wanneer je video’s wilt maken met deze camera, kan dat in een maximale resolutie van 1080p. De camera is ook voorzien van een flitser.




Foto’s


De camera-applicatie is voor een Samsung-toestel weinig bijzonders. Als de app is opgestart, kan er gekozen worden voor het direct schieten van een foto of video, ook is er een knop om een keuze te maken uit verschillende camerastanden zoals natuurlijk automatisch, maar ook een nacht- en sportmode. In totaal zijn er tien modes om uit te kiezen. Met een pijltje bovenin het scherm kan ook gekozen worden uit verschillende filters.

Achter de instellingenknop zit een menu waarin verschillende zaken zoals gezichtsdetectie, meting, ISO, witbalans en belichtingswaarde kunnen worden ingesteld. Dat zijn voldoende mogelijkheden, zeker als je je bedenkt dat veel mensen na wat verkennen waarschijnlijk toch voornamelijk uit de verschillende modes zullen kiezen. Het is ook niet voor niets dat Samsung hier een aparte knop voor heeft geplaatst.

1: Externe belichting, 2: Slechte belichting en flits, 3: Zelfde, zonder flits.

De foto’s die binnen werden gemaakt zijn van wisselende kwaliteit. De eerste foto, met externe belichting, is qua kleuren goed, maar is niet scherp en bevat ook redelijk wat ruis. De foto met flits is wat betreft de helderheid en ruis aanzienlijk beter, maar de rode en oranje pinnen verdrinken dan weer juist een beetje in elkaars kleuren.

Als laatste is er de foto zonder flitser en slechte externe belichting. Toen ik deze op mijn computer bekeek moet ik zeggen dat ik teleurgesteld was. Op het scherm van de Galaxy Mega 6.3 leek namelijk veel meer te zien dan op de uiteindelijke foto het geval is. De Galaxy Mega 6.3 heeft in het donker gewoon overduidelijk zijn flitser nodig.

1: Beweging in sportmode, 2: Buiten, van dichtbij, 3: Op korte afstand

De Galaxy Mega 6.3 heeft een sportmode en daarmee verwachtte ik redelijke resultaten bij het vastleggen van een bewegend object. Dat viel toch tegen. Hoewel ik het zeker wel eens slechter heb gezien, weet de smartphone de bewegende objecten toch niet scherp in beeld te krijgen.

De foto van de stenen is goed scherp en de kleuren zijn hier wel in orde. De auto is echter wel een tikje te donker op zijn foto. Veel telefoons laten bij deze foto ook in andere opzichten wat liggen, maar dat valt bij de Galaxy Mega 6.3 erg mee.

1: Van grote afstand, 2: Zelfde afstand, ingezoomd

De foto van veraf is eveneens wat donker. Het was op de dag van de opname geen kraakhelder weer, maar de Galaxy Mega 6.3 maakt het wel redelijk bont. Kijk bijvoorbeeld naar het gebouw aan de rechterzijde, daar vallen wel erg veel details weg door de lage helderheid. Ook is er in de lucht redelijk wat ruis zichtbaar.

Het volledig inzoomen met smartphones blijft een manco en dat is ook hier niet anders. Het is wachten op de doorbraak van compacte optische lenzen voor dit soort foto’s. De Galaxy Mega 6.3 komt er overigens nog redelijk goed vanaf.

Video’s


Bij het schieten van video’s kan gekozen worden uit verschillende resoluties en kunnen wijzigingen worden gemaakt in de witbalans en de belichtingswaarde. Daar blijft het ook wel zo’n beetje bij. De Mega 6.3 heeft bijvoorbeeld geen stabilisator.



De video die de Galaxy Mega 6.3 desondanks aflevert is best aardig, al is het gemis van een stabilisator wel duidelijk zichtbaar in de kleine schokken. Qua detail en helderheid is de video echter zeker in orde en ook de auto’s worden vloeiend op het beeld getoverd.