7min

Software en gebruikservaring

De Samsung Galaxy Mega 6.3 en Galaxy S4

Algemeen


De Galaxy Mega 6.3 doet zijn naam eer aan als het aankomt op zijn formaat. Er zullen mensen zijn die hebben zitten wachten op een telefoon als deze, maar ik ben er niet één van. Een smartphone moet in mijn ogen met één hand te bedienen zijn en dat is met de Mega 6.3 natuurlijk geen doen als je handen van kleine tot normale grootte hebt. Ook als je grote handen hebt zal het geen makkelijke opgave zijn. Daar komt nog eens bij dat de Galaxy Mega 6.3 natuurlijk niet in elke broekzak zal passen. Dit is een telefoon die je normaal gezien in je tas opbergt.

Samsung heeft ervoor gekozen om flink wat extra applicaties, vooral van eigen makelij, aan de Mega 6.3 toe te voegen. Ik wil niet zeggen dat al deze applicaties nutteloos zijn, maar het zal maar zelden voor komen dat gebruikers al deze applicaties handig zullen vinden. Helaas kan je ze dan toch niet zomaar verwijderen om nog wat extra opslagruimte te creëren.

Als ik de Galaxy Mega 6.3 vergelijk met de Note-serie van Samsung is er uiteraard een groot gemis en dat is de S Pen. Natuurlijk is dit een typisch onderdeel van de Note-producten, maar het had bij de Galaxy Mega 6.3 ook prima toepasbaar kunnen zijn. Dat zou de kosten echter verder opdrijven.


Android


Samsung is erin geslaagd om een zeer recente versie van Android op de Galaxy Mega 6.3 voor te installeren. Dat is Android 4.2.2 Jelly Bean. Samsung legt daaroverheen de TouchWiz-skin, waarmee een aantal zaken worden aangepast, danwel toegevoegd.

De gebruiker krijgt de beschikking over zeven homescreens, welke naar eigen inzicht volgepropt kunnen worden met widgets en snelkoppelingen. Samsung heeft alvast een voorschotje genomen door zes van de zeven homescreens grotendeels vol te laden met widgets en snelkoppelingen. Eventueel zijn er ook hoofdschermen te verwijderen, mocht je ze niet gebruiken. Dat levert toch weer net wat extra werkgeheugen op.

Het notificatiecentrum is uitgebreid met een rij schakelaars, de gebruiker kan kiezen uit zeventien verschillende iconen voor bijvoorbeeld WiFi, GPS, schermrotatie en dat soort zaken. Verder is er de mogelijkheid om de schermverlichting direct aan te passen, of automatisch te laten regelen. Het notificatiescherm is ook te bereiken vanaf het vergrendelscherm.


Het vergrendelscherm is aangepast zodat het vanaf elk punt te ontgrendelen is en ook op grafisch gebied zijn er wat aanpassingen doorgevoerd. Samsung heeft ook de mogelijkheid uitgeschakeld om widgets op het vergrendelscherm te plaatsen, deze is in het Instellingen-menu echter weer in te schakelen, mocht je dat willen. Standaard zijn er ook geen snelkoppelingen om bijvoorbeeld de camera op te starten, ook deze snelkoppelingen zijn wel in te schakelen.

Android is op de Galaxy Mega 6.3 ook te gebruiken wanneer je de telefoon een kwartslag kantelt. Dat is bij smartphones een redelijk unieke functie. Daarnaast kan de gebruiker ook twee applicaties naast elkaar draaien. Die apps moeten daarvoor wel geschikt zijn gemaakt door de corresponderende ontwikkelaar. Dat laatste is, bijna een jaar na de introductie van de mogelijkheid, nog steeds niet op grote schaal gebeurd.

Bellen


De Galaxy Mega 6.3 biedt ondersteuning voor 4G-netwerken. Gezien de prijs hoef je dat nog niet per definitie te verwachten. Zo heeft de recent uitgebrachte Huawei Ascend P6 bijvoorbeeld geen 4G-ondersteuning. Dat heeft Samsung dus goed voor elkaar.

De Galaxy Mega 6.3 weet zijn signaal goed vast te houden, zoals je ook mag verwachten. Ook in gebieden met een minder goede dekking is het voor de Mega 6.3 geen probleem om een stabiele verbinding vast te houden.

Met behulp van de tweede microfoon op de bovenkant van de smartphone is het voor de Galaxy Mega 6.3 mogelijk om omgevingsgeluid te filteren. Daardoor blijft de eigenaar ook in rumoerige omgevingen goed verstaanbaar, wat natuurlijk wel prettig is voor degene aan de andere kant van de lijn.


Geluid


De Galaxy Mega 6.3 heeft een monospeaker en dat is wel een misser. Met zo’n groot oppervlak was het vast mogelijk geweest om nog een tweede speaker in te bouwen. Het zal omwille van kostenbesparingen niet gebeurd zijn.

Dat zorgt ervoor dat het geluid wel oké is, maar ook niet meer dan dat. Leg je de telefoon plat op zijn rug, dan valt een flink deel van het geluid weg. Lage tonen zijn vrijwel niet aanwezig en ook in het hoge segment houdt het niet over. Het geluid kan wel aardig hard zonder verder in te moeten boeten op geluidskwaliteit.

De in-ear headset die Samsung meelevert doet het wat dat betreft wel wat beter. De lage én hoge tonen zijn wat meer aanwezig en het algemene detail in het geluid is hoger. De headset zit prettig in je oren, zeker ook dankzij de mogelijkheid om de opzetstukjes te verwisselen. Je hoeft deze headset niet gelijk in een lade op te bergen, ik zou je aanraden om te testen of het wat voor je is. Ik zou er persoonlijk zeker mee kunnen leven.


Scherm


Samsung heeft voor een Super Clear LCD-scherm gekozen voor de Galaxy Mega 6.3. Dat soort schermen doen niet veel onder voor de Super AMOLED-schermen die Samsung over het algemeen toepast in zijn smartphones. De helderheid van het scherm is hoger en de kleuren zijn doorgaans reëler. AMOLED-schermen zien er mooier uit wanneer je de twee varianten naast elkaar houdt, maar de kleuren van AMOLED-schermen zijn vaak te verzadigd.

Dat merk je ook bij de Galaxy Mega 6.3. De kleurenspringen niet direct van het scherm af, maar kloppen wel beter dan bij de gemiddelde Samsung-smartphone. Waar de meeste AMOLED-smartphones een beeld hebben zoals de showmodellen van televisies, is het bij de Mega 6.3 allemaal wat meer ingetogen, maar prettiger ogend.

Een probleem blijft natuurlijk wel de lage resolutie van het scherm. Hoewel je een groot scherm hebt, past er in feite niet veel meer op dan bij andere smartphones met deze schermresolutie, zoals de HTC Windows Phone 8X en Sony Xperia T. Alles wordt groter getoond, maar er ontstaat geen grotere werkruimte en dat is jammer, want die mogelijkheid was er wel met zo’n kolossaal scherm.

Dat de Galaxy Mega 6.3 ook in vergelijking met de concurrentie geen scherp scherm heeft blijkt ook wel uit de onderstaande tabel. Met een pixeldichtheid van 233 pixels per inch word je een paar jaar terug in de tijd geslingerd. De concurrerende phablets doen het over het algemeen echter ook niet zoveel beter, afgezien van de kostbare Sony Xperia Z Ultra.

Specificaties schermen, gesorteerd op pixeldichtheid
Model Resolutie Afmeting PPI
Asus Fonepad K004 (review) 800 x 1280 7,0 inch 216
Samsung Galaxy Mega 6.3 720 x 1280 4,5 inch 233
Huawei Ascend Mate 720 x 1280 6,1 inch 241
Samsung Galaxy Note II (review) 720 x 1280 5,5 inch 267
Samsung Galaxy Note (review) 800 x 1280 5,3 inch 285
Sony Xperia Z Ultra 1080 x 1920 6,4 inch 344

De kijkhoek van het scherm is dik in orde, zowel in horizontaal als verticaal opzicht is het scherm tot in extreme hoeken goed af te lezen en blijven kleuren zoals ze horen te ogen.

De Galaxy Mega 6.3 heeft ten opzichte van zijn concurrentie nog een leuk trucje achter de hand. Net als bij bijvoorbeeld de Galaxy S4 (review) en Sony Xperia Sola (review) kan de eigenaar gebruik maken van floating touch, om bijvoorbeeld een afbeelding groter weer te geven, of een preview van een bepaald gedeelte van een video op te vragen. Er zit wel een merkbare vertraging op de waarneming, waar nog hard aan gewerkt moet worden om zo’n techniek echt levensvatbaar te maken. Het is nu nog een niche, maar het is leuk om uit te proberen.

Accu


De Galaxy Mega 6.3 heeft een accu met een 3.200 mAh-capaciteit. Dat is voor een smartphone een aardige voorziening. Dat moet echter ook wel, dankzij het grote scherm van dit toestel. Dat vergt veel van de accu. Daar staat wel tegenover dat de interne hardware verder niet zo krachtig is, wat weer compenseert voor het grote scherm.

In de accutest van AnTuTu weet de Galaxy Mega 6.3 dan ook prima te scoren. Van de toestellen die we in dit artikel tot de concurrenten rekenen, presteert de Galaxy Mega 6.3 aardig goed. De Asus Fonepad weet beter te scoren, maar bij die smartphone is op veel andere gebieden wel erg veel ingeleverd. Bij normaal gebruik kan je met de Galaxy Mega 6.3 wel een dag of twee vooruit op één acculading.