3min

Prestaties (games)

De benchmarks op de voorgaande pagina zijn voor de meeste gebruikers niet van het grootste belang. Als Android vloeiend draait, is de eerste strijd immers al grotendeels gewonnen. Een veel belangrijker punt is het afspelen van games.

Samsung heeft de Galaxy Mega 6.3 voorzien van een Adreno 305 als grafische processor. Deze chip hebben we al in veel goedkope Windows Phones zoals de Nokia Lumia 520, 620 en 720 teruggezien. Er waren in het verleden echter geen Android-smartphones met deze GPU, dus het wordt toch een beetje afwachten hoe het zit met de prestaties ervan.

Onscreen-tests


In de GPU-test van AnTuTu Benchmark blijkt de Galaxy Mega 6.3 opnieuw beduidend minder te scoren dan de directe concurrentie. De Huawei Ascend Mate weet van de phablets de beste prestatie te noteren met meer dan 5.700 punten.


In GFXBench 2.7 zijn de rollen echter omgedraaid en weet de Galaxy Mega 6.3 zowaar zijn concurrenten te verslaan. Omdat dit een uitgebreidere test is, hecht ik aan deze score persoonlijk best veel waarde.

Benchmark: GFXBench 2.7 T-REX (C24Z16 onscreen)


Ook de standaardversie van de Ice Storm-test van 3DMark toont aan dat de Galaxy Mega 6.3 op grafisch gebied zeker niet onderdoet voor zijn naaste concurrentie. Omdat de schermresoluties van de Mega 6.3, Galaxy Note II en Ascend Mate gelijk is. De Asus Fonepad heeft een iets hogere schermresolutie en moet dus iets meer moeite doen om dezelfde prestaties neer te zetten.

Benchmark: Crossplatform: 3DMark – Ice Storm


Offscreen-tests


Als laatste draaien we een offscreen-test in GLBenchmark, waarin alle smartphones geforceerd worden om een test af te leggen waarbij 1080p-beelden worden berekend. In deze test komt de ware kracht van de toestellen naar boven, waarmee de krachtvergelijking met andere smartphones beter te maken is. Voor de praktische prestaties is deze test waardeloos, dit is meer voor de mensen die willen weten hoe de hardware van de telefoons nou onderling scoort.

De Samsung Galaxy Mega 6.3 toont aan dat de Adreno 305-chip beter is dan de chips in de concurrerende toestellen. De Mega 6.3 weet er in Full HD een beeld per seconde extra uit te persen in vergelijking met de concurrenten.

Benchmark: GFXBench 2.7 T-REX (C24Z16 offscreen)