3min

Tags in dit artikel

Software en gebruikservaring

De Sony Xperia L draait Android 4.1 Jelly Bean. Waarschijnlijk zal er wel een update komen naar Android 4.2 en misschien ook naar 4.3, maar dat zal nog wel even op zich laten wachten, zeker omdat het geen high-endtoestel is zal Sony hier geen prioriteit voor hebben. Dat betekent dat er een klein team aan een update werkt en dan duurt het nou eenmaal langer.

Android is door Sony voorzien van een eigen skin, de TimeScape-skin. Deze skin is niet zo diepgaand als Sense van HTC of TouchWiz van Samsung, maar heeft wel enkele belangrijke wijzigingen. We hebben deze al behandeld in veel andere reviews, waaronder uitgebreid in de review van de Sony Xperia Z.


Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de Xperia L geen aangepast multitaskmenu heeft, waardoor het niet mogelijk is de mini-apps op de telefoon te draaien. Verder is TimeScape vrijwel hetzelfde als op de andere Xperia-telefoons: het vergrendelscherm is iets aangepast, het notificatiecentrum heeft snelopties om WiFi aan/uit te zetten en de telefoon op de trilstand te zetten en meer.

Er zijn vijf homescreens beschikbaar, desgewenst is dit nog uit te breiden tot zeven schermen, waarop je je widgets en apps kwijt kunt. Daarnaast levert Sony wat eigen software mee, waaronder software om foto’s mee te bekijken, muziek mee te luisteren, video’s mee te bekijken en zelfs om apps mee te downloaden via Sony Select. Wij beperken ons normaliter toch tot de Google Play Store vanwege het grotere aanbod.


Geluid


Er zijn met ons recensie-model geen oortjes meegeleverd, dus we kunnen de kwaliteit hiervan ook niet testen. Waarschijnlijk levert Sony vergelijkbare oortjes mee als bij de Xperia SP, namelijk gewoon earbuds. Hierbij valt op dat de geluidskwaliteit van de earbuds in orde is, maar dat deze eigenlijk niet paste bij een telefoon van 350 – 400 euro, de prijs van de Xperia SP. Bij de Xperia L, die 250 euro kost, mogen we dit wel eerder verwachten en is dit dan ook geen minpunt.

De speakers die zijn ingebouwd, zijn schel bij de hoge tonen, terwijl de lage tonen zoals gebruikelijk volledig ontbreken.

Scherm


Het aantal pixels per inch op dit scherm bedraagt 228. Dit lijkt vrij weinig, maar desondanks is het scherm toch nog best scherp voor deze prijs. De kleurweergave van het scherm in de Xperia L is goed. Kleuren zijn rijk, maar niet overdreven, zoals we ook wel eens zien.

Waar ik wat minder over te spreken ben, is het gebruik in de buitenlucht. Het scherm is nogal reflectief en de helderheid van het scherm is bij veel tegenlicht niet voldoende om alles goed af te kunnen lezen.

Accu


De accutest valt tegen: de Sony Xperia L eindigt bijna onderaan. Zoals te zien is, doen bijna alle Sony-toestellen het niet zo goed in deze test, met uitzondering van de Xperia J.

Het is ook wel logisch dat de Xperia L het niet zo goed doet, omdat de accu een bescheiden capaciteit heeft van 1.750 mAh. De ietwat vergelijkbare LG Optimus L7 II heeft bijvoorbeeld bijna een accucapaciteit van 2.500 mAh en dat zien we hier ook terug.