3min

Accessoires, ontwerp en uiterlijk

De BlackBerry Q10 wordt geleverd met een netstroomadapter met een output van 0,85 ampère en een micro USB-kabel. Ook is er voorzien in een in-ear headset. Wat ons direct opvalt aan de headset is de afwijkende vormgeving. Om te beginnen is de kabel platgemaakt, maar meer opmerkelijk is dat er een soort lusje aan het oortje zit, zodat deze beter in je oor klemt. Het is even wennen en persoonlijk vind ik het niet heel comfortabel maar dat verschilt van mens tot mens. BlackBerry levert echter nog twee anders hoesjes mee die je over de headset kan schuiven, waaronder ook een setje zonder lusje. Tot slot zitten er ook nog vijf boekjes in de doos, alsook een Engelse adapter.


Ontwerp

Wij hebben de zwarte versie van de BlackBerry Q10 ontvangen. Naast deze uitvoering bestaat er ook nog een witte variant. Het uiterlijk van de BlackBerry Q10 heeft wel iets weg van oudere BlackBerry-modellen, maar je ziet eigenlijk meteen dat BlackBerry wel degelijk heeft geprobeerd het concept door te ontwikkelen. Om te beginnen is het toestel een stuk dunner, zijn de bezels om het scherm smaller gemaakt en is het toetsenbord mooier in het toestel verwerkt. Het is echt een smartphone anno 2013.

Ook heeft BlackBerry strakke zilveren lijnen tussen de regels van het toetsenbord geplaatst, wat bijdraagt aan een stijlvol uiterlijk. Aan de voorkant is bovenaan het logo geplaatst, dit is op redelijk subtiele wijze gedaan. De achterkant van de BlackBerry Q10 is voorzien van een patroon en lijkt een beetje cartoonachtig, het is echter gewoon plastic. De behuizing van het toestel is op het scherm na volledig mat.


Uiterlijk


De voorkant van de BlackBerry Q10 is voor de verandering niet bijna volledig voorzien van een touchscreen, maar slechts iets meer dan de helft wordt door het scherm beslagen. Een groot van de overige ruimte is gereserveerd voor het fysieke toetsenbord. Boven het scherm vinden we dan nog enkele sensoren, zoals een licht en nabijheidssensor, een notificatieled, speaker en 2 megapixel frontcamera.


Op de achterkant van het toestel is niet zoveel te zien. Bovenaan is een 8 megapixel camera te vinden, met een flitser en in het midden heeft BlackBerry zijn beeldmerk gepositioneerd. Als we vervolgens gaan kijken naar de zij-, onder- en bovenkant van het toestel, valt op dat op alle zijden wel iets is geplaatst. Tegenwoordig zien we steeds vaker dat fabrikanten trachten bepaalde zijkanten zoveel mogelijk vrij te houden van aansluitingen en knoppen.


Om te beginnen met de bovenkant, hier bevindt zich de koptelefoonaansluiting, aan/uit-knop en twee microfoons. Aan de onderkant van het toestel bevindt zich nog een derde microfoon en speaker. De drie microfoons moeten er gezamenlijk voor zorgen dat de gebruiker goed te verstaan is tijdens een telefoongesprek, de microfoons kunnen namelijk samenwerken om hinderlijk omgevingsgeluid weg te filteren.



Aan de linkerkant van het toestel bevindt zich de micro USB-poort en micro HDMI-poort. Wij zijn niet zo’n voorstander van het plaatsen van USB-poorten op andere plaatsen dan de onderkant van de smartphone, dit omdat het voor accessoirefabrikanten veel handiger is als ze er bij het ontwerpen van producten vanuit kunnen gaan dat de micro USB-poort altijd aan de onderkant zit, zoals bij de meeste toestellen ook het geval is. Tot slot heeft BlackBerry op de rechterzijkant van het toestel de volumeknoppen geplaatst, hiermee kan uiteraard het volume harder en zachter worden gezet, maar ook kan het geluid worden gedempt als op de middelste knop wordt gedrukt.