4min

Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


De bouwkwaliteit van de BlackBerry Q10 is natuurlijk zeer belangrijk, zeker voor een toestel dat over zoveel fysieke toetsen beschikt. Het is niet wenselijk dat na verloop van tijd bepaalde toetsen het niet meer doen, of dat het toetsenbord niet goed meer reageert. Hoewel BlackBerry veel gebruik heeft gemaakt van plastic voor de BlackBerry Q10, ben ik erg tevreden over de bouwkwaliteit. Het kleine compacte toestel voelt echt bijzonder stevig aan. Dit is een toestel wat we prima een keer durven te laten vallen.


Ook bij het uitoefenen van druk op het scherm of op andere plekken, is er eigenlijk niets van te zien. Er verschijnen geen vlekken op scherm en het toestel buigt niet overdreven mee. De BlackBerry Q10 is duidelijk gemaakt van hoogwaardige materialen. Ook de knoppen zitten enorm netjes in het toestel verwerkt, kennen geen speling en voelen stevig aan. Ook de knopjes van het toetsenbord zitten stevig in de smartphone verwerkt en lijken tegen een stootje te kunnen. We hebben echt niets op de bouwkwaliteit aan te merken.

Als de achterkant van het toestel verwijderd wordt, wordt wel duidelijk dat het kapje vrij dun is, maar desondanks niet erg buigzaam is. Het kapje is gemaakt van zeer hard plastic. De beschermingslaag op het scherm is niet van Corning Gorilla Glass gemaakt maar is wel van hoge kwaliteit, beter dan de krasbestendigheid van andere toestellen die geen Corning Gorilla Glass gebruiken.

Hardware


De hardware van de BlackBerry Q10 komt op vrijwel alle punten overeen met de BlackBerry Z10, voor de volledigheid van dit artikel behandel ik de specificaties van de BlackBerry Q10 wel helemaal. BlackBerry heeft ervoor gekozen om in de BlackBerry Q10 gebruik te maken van een Qualcomm Snapdragon S4-chip. Dit is een Krait-processor met twee rekenkernen en een Adreno 225 voor het grafische werk. Deze chip is zeker niet de allernieuwste, maar beschikt wel over voldoende rekenkracht. Aangezien het BlackBerry 10-besturingssysteem niet extreem zwaar is, kunnen we spreken van een high-end BlackBerry-toestel. De Snapdragon S4 is door BlackBerry afgeklokt op 1,5GHz en wordt bijgestaan door 2GB aan werkgeheugen. Ook beschikt de chip over ondersteuning voor LTE (4G).

De opslagcapaciteit van de BlackBerry Q10 bedraagt 16GB, waarvan al direct 4GB wordt ingenomen door het besturingssysteem en voorgeïnstalleerde apps. De gebruiker heeft dus nog 12GB beschikbaar voor zijn apps, muziek en foto’s. Wel is de opslagcapaciteit nog uit te breiden middels een micro-SD-kaartje van maximaal 64GB.

Het scherm van de BlackBerry Q10 is door de aanwezigheid van het fysieke toetsenbord wat kleiner dan we normaliter gewend zijn. Het scherm is namelijk maar 3,1 inch groot. Ook de schermresolutie is anders dan je zou verwachten, het schermverhouding is namelijk 1:1, het scherm is even hoog als het breed is en daarom is de schermresolutie ook 720 bij 720 pixels. Het aantal pixels per inch komt daarmee op 328, wat vrij hoog is, maar niet zo hoog als bijvoorbeeld bij de Samsung Galaxy S4, HTC One of Sony Xperia Z. Het is dus niet de absolute top, maar het scherm is zonder meer zeer scherp en goed leesbaar.

Qua connectiviteit heeft BlackBerry het goed voor elkaar, er is nergens op bezuinigd, er is WiFi a/b/g/n aanwezig, met ondersteuning voor dual-band, ook is er ondersteuning voor Bluetooth 4.0 met AD2P en heeft BlackBerry ervoor gekozen om 4G standaard te maken op zijn toestellen. Hiermee kan je met met de BlackBerry Q10 gebruik maken van de allerhoogste mobiele internetsnelheden van dit moment.


De camera op de BlackBerry Q10 beschikt over een sensor van 8 megapixel. Dat is voor een smartphone-camera prima, de gebruikte lens is een stuk belangrijker. Het opnemen van video’s is ook geen probleem voor de kleine BlackBerry Q10, de smartphone kan opnemen in Full HD met 30 beelden per seconde. De camera aan de voorzijde heeft een resolutie van 2 megapixel en kan video’s opnemen in maximaal 720p, deze is dan ook meer bedoeld voor videobellen. Verderop in deze review testen we de camera van de smartphone in de praktijk. We zijn benieuwd of de BlackBerry Q10 net zo’n goede resultaten weet te behalen als de BlackBerry Z10. Die kwam namelijk verassend goed uit een vergelijkingstest met verschillende high-end toestellen.

Tot slot kunnen we melden dat de batterij beschikt over een capaciteit van 2.100 mAh, dat is normaal gesproken niet echt veel en zou wijzen op een korte accuduur, maar aangezien het toestel over een scherm beschikt van slechts 3,1 megapixel, is er ook minder energie nodig dan bij andere toestellen.