3min

Camera

BlackBerry heeft de BlackBerry Q10 voorzien van een 8 megapixel camera aan de achterzijde. Daarnaast zit een LED-flitser. De camera is in staat om video’s op te nemen in Full HD (1920×1080 pixels). De camera aan de voorzijde van 2 megapixel wordt door ons niet getest.


Foto’s


Om te beginnen hebben we binnen foto’s genomen in verschillende situaties, waarbij de belichting steeds anders is. Zo hebben we een foto bij normaal licht en in het donker genomen, met en zonder flits.

1: Externe belichting, 2: Minimale belichting, met flits 3: Minimale belichting, zonder flits

De foto’s binnen vallen helemaal niet tegen. Wel zien we dat de kleuren door de smartphone wat voller worden gemaakt dan ze werkelijk zijn, maar dit is niet hinderlijk. Het is binnen de accepteerbare marge. Verder valt op dat de BlackBerry Q10 net als de grote Z10 vrij goede foto’s in het donker weet te maken.

1: Beweging in sportmodus. 2: Buiten, van dichtbij 3: Buiten, op normale afstand

De BlackBerry Z10 blonk echt uit tijdens de cameratest bij de bewegende foto. De BlackBerry Q10 doet het eveneens goed, maar kan niet tippen aan zijn grote broer. Die maakte nog betere foto’s van onze carrousel. De foto’s van dichtbij en op normale afstand zijn prima.


Tot slot hebben we nog twee foto’s genomen van veraf en volledig ingezoomd. Over het algemeen is van veraf niet zo’n heel groot probleem, maar inzoomen is altijd een zwak punt van smartphones. Smartphones kennen in de regel namelijk geen optische zoom en handelen dat dus digitaal af. Dit gaat altijd ten koste van de kwaliteit. Toch zijn we er na een aantal jaar achter dat ook daar nog wel kwaliteitsverschil in zit.

Hier valt op dat de foto van lange afstand, maar niet ingezoomd vrij donker is terwijl daar geen reden voor is. Dit zien we overigens wel vaker gebeuren. Alle andere foto’s zijn op dezelfde dag genomen en zijn duidelijk een stuk lichter. Hier gaat de BlackBerry Q10 dus wel een beetje de fout in.

Video


Tot slot doen we nog een videotest, waarbij we een video van voorbij rijdende auto’s gedurende ongeveer 30 seconden opnemen. We weten dat het niet het meest boeiend is om auto’s voorbij te zien rijden, maar het geeft wel een heel goed beeld van de capaciteit van de camera. Er zit namelijk veel beweging in het beeld, waardoor de camera echt aan het werk moet worden gezet: de focus moet goed blijven, de auto’s moeten vloeiend voorbij rijden en er staat buiten meestal wel een windje wat je niet wil terughoren in de audio en zo kunnen we nog wel even doorgaan.


De geschoten video is qua detail redelijk goed, maar er valt ook wel het één en ander op aan te merken. De smartphone weet niet goed om te gaan met bewegingen van degene die het apparaat vasthoudt, waardoor het beeld redelijk veel schudt. Ook rijden de auto’s enigszins stotterend voorbij in het beeld.