5min

Software en gebruikservaring

Algemeen


De BlackBerry Q10 is duidelijk gericht op een publiek dat nog steeds houdt van een fysiek toetsenbord op een smartphone. De keuze in deze productgroep is echter zeer beperkt, aangezien alle andere toestellen met een fysiek toetsenbord op de budgetmarkt zijn gericht en qua specificaties en kwaliteit ver onder de BlackBerry Q10 liggen. We moeten ook meteen erkennen dat BlackBerry met de Q10 wel echt een gat in de markt opvult. De grote vraag is alleen of gebruikers nog zin hebben in een BlackBerry-toestel, mogelijk was dit toestel veel beter geweest als er gewoon Android op had gestaan, maar dat is een andere discussie en BlackBerry houdt vooralsnog vast aan zijn eigen besturingssysteem.


Het toestel is zeker niet goedkoop en mist nog steeds een hele hoop essentiële apps. Dat blijft een groot pijnpunt voor BlackBerry-toestellen: waar we bij Windows Phone een grote opkomst zien aan nieuwe populaire apps, is dat bij BlackBerry beduidend minder het geval. Op de lange termijn zal dit ook het grootste probleem van BlackBerry gaan worden.

BlackBerry OS 10


Op de BlackBerry Q10 draait op moment van schrijven versie 10.1.0.2309, we hebben het toestel tijdens het testen wel nog geüpgraded naar 10.1.0.4181. Zoals we ook in de review van BlackBerry OS 10 hebben aangegeven zijn we helemaal niet negatief over het mobiele besturingssysteem van de Canadese fabrikant. Het zit namelijk best goed in elkaar, werkt veel sneller dan Android en de BlackBerry Hub is een app waar alle fabrikanten, ook Google, Apple en Samsung nog wel wat van kunnen leren.

Je komt dan alleen uit op de doelgroep van deze smartphone en dat wordt eigenlijk steeds moeilijker. De zakelijke gebruiker zal voor zijn werk dik tevreden zijn met een BlackBerry-smartphone, met een BlackBerry ben je in staat om al je berichten via de BlackBerry Hub eenvoudig te managen, veel sneller dan op een iPhone of Android. Maar zodra je privéleven om de hoek komt kijken, ga je toch wel wat zaken missen, hele voor de hand liggende apps ontbreken gewoon, ook een feature als turn-by-turn navigatie is iets wat gebruikers van hun smartphone verlangen. Voor een goed en volledig beeld van BlackBerry OS 10, zie onze Techzine review.

BlackBerry zal al zijn pijlen moeten richten op het verbeteren van de beschikbaarheid en de kwaliteit van de apps. Daarmee valt of staat een besturingssysteem tegenwoordig. Ook zal het bedrijf op meer prijspunten BlackBerry 10-smartphones in de markt moeten gaan zetten, om onder de aandacht te blijven en marktaandeel terug te winnen. Dit is iets waar het nu -als we puur naar BlackBerry 10 kijken- nog niet in slaagt.

Bellen


Bellen met de BlackBerry Q10 is uiteraard geen enkel probleem. Het toestel beschikt over maar liefst drie microfoons, dus de andere partij kan normaal gesproken prima horen wat je zegt. Ook het feit dat BlackBerry ervoor heeft gekozen meteen 4G-ondersteuning in te bouwen, is zeer positief. BlackBerry laat daarmee zien dat het echt een hoogwaardig toestel dat voorlopig nog wel even mee kan wil leveren.

Als we kijken het signaalontvangst van de BlackBerry Q10, hebben we geen klachten, ook binnen weet de smartphone zijn signaal, inclusief 4G, goed vast te houden.

Geluid


Het geluid van de BlackBerry Q10 moet voornamelijk komen van een speaker die onder op het toestel is gemonteerd, dit is in principe een plek waar wij liever de micro USB-poort zien. Toch staat deze locatie over het algemeen wel garant voor wat beter geluid. Bij het testen van het geluid van de BlackBerry 10 ben ik dan ook zeer positief verrast door het geluid, de hoge tonen zijn niet te schel, ook niet als het volume vol open staat. De lage tonen zijn echt heel goed voor een smartphone. Als je een vinger op de speaker legt, voel je de druk van de bas. Eerlijk is eerlijk: het geluid van deze smartphone is top, alleen blijft het jammer dat dit ten koste gaat van de plaatsing van de micro USB-poort. een tip voor BlackBerry: probeer het de volgende keer met twee speakers onderop de smartphone, met een micro USB-poort in het midden.


Ook heb ik de in-ear headset getest, de lusjes die erop zitten mogen wat mij betreft achterwege gelaten worden. Het moet ervoor zorgen dat de oortjes beter in je oren blijven zitten, maar bij mij zitten ze alleen maar in de weg. De geluidskwaliteit is echter wel gewoon dik in orde. Je hoort door een headset nog altijd wat meer details dan door de gemiddelde speaker.

Scherm


De BlackBerry Q10 beschikt natuurlijk over een relatief klein scherm van 3,1 inch. Toch heeft BlackBerry gekozen voor een AMOLED-display. Het aantal pixels per inch ligt vrij hoog, zoals ik eerder in deze review al opmerkte. De combinatie van het aantal pixels per inch met het AMOLED-scherm zorgt ervoor dat het beeld heel scherp is, ook zijn de kleuren zeer vol.

Het nadeel aan AMOLED-schermen is dat de ervaring weliswaar zeer goed is, maar dat de kleuren niet altijd even realistisch zijn. Dit zien we ook bij de BlackBerry Q10, vooral het wit komt niet goed uit de verf, dat is meer een hele lichte grijstint. Het zijn details die je eigenlijk alleen ziet als je er op gaat letten, bij normaal gebruik zal je daar waarschijnlijk weinig hinder van ondervinden.


Accu


Normaal gesproken doen we bij elke smartphone een accutest, helaas heeft BlackBerry nog steeds een groot tekort aan apps, zo ook benchmark apps. Er is nog geen benchmark waarmee we een fatsoenlijke accutest kunnen uitvoeren.

Ik kan dus alleen afgaan op de eigen ervaring en die is zeker niet negatief. Door het kleinere scherm wordt er ook minder van de accu gevraagd, je kan de BlackBerry Q10 zeker een hele dag gebruiken. Of je het twee dagen gaat redden is echt afhankelijk van het gebruik van de smartphone, iemand die het toestel zakelijk gebruikt en de halve dag aan het e-mailen is, zal gewoon elke nacht zijn toestel moeten opladen. Dat blijft vooralsnog bij vrijwel elke smartphone zo.