3min

Tags in dit artikel

,

Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


De kwaliteit van de behuizing is goed. Hoewel de Galaxy S4 mini er net als de Galaxy S4 een beetje goedkoop uitziet en vooral zo aanvoelt door het gebruik van plastic, is er niets mis met hoe de telefoon gebouwd is. De camera ligt goed en recht in de behuizing, de knoppen sluiten goed aan en voelen stevig en ik heb in ons testmodel geen gaten of kieren kunnen ontdekken.

Als ik wat druk uitoefen op de behuizing, blijkt deze niet zomaar te buigen. Bij de Galaxy S4 ging dat wat makkelijker, maar dat kwam ook doordat dat toestel wat minder dik is dan de Galaxy S4 mini, die daardoor wat steviger is. Met de druk die ik uitoefen op het scherm krijg ik ook geen vlekken: het Gorilla Glass beschermt het toestel goed.

Als we de achterkant van de Galaxy S4 mini verwijderen, blijft een slap stukje plastic over, maar dat is niet heel speciaal en dat zien we bij veel telefoons. De HTC One heeft overigens een metalen achterkant, evenals de iPhone 5. Dit heeft wel vaak als nadeel dat de accu niet vervangen kan worden.


Hardware


Op het gebied van de specificaties heeft de Galaxy S4 mini natuurlijk wel wat moeten inleveren ten opzichte van de Galaxy S4. Dat was natuurlijk te verwachten, want een kleinere formfactor betekent ook minder ruimte. De vraag is echter hoeveel er ingeleverd is.

Ten eerste de CPU: de Galaxy S4 mini moet het doen met een dual-core processor, de Snapdragon 400, die geklokt is op 1,7 GHz. De Galaxy S4 heeft een quad-core die op 1,9 GHz tikt. Daarnaast is de GPU ook wat minder, de Galaxy S4 mini moet het doen met de Adreno 305, tegenover de Adreno 320 in de Galaxy S4. Als we dan nog naar het werkgeheugen kijken, zien we 1,5GB. Dat is een halve gigabyte minder dan bij de Galaxy S4.

Het grootste minpunt zit wat mij betreft echter in de interne opslagruimte. De S4 mini moet het doen met 8GB opslag, waarvan zelfs maar 5 GB bruikbaar is. Dat vind ik echt te weinig, zeker voor een telefoon die toch al gauw meer dan 400 euro kost. Natuurlijk, de opslagruimte is uit te breiden met de microSD-kaart, maar Android-apps moeten altijd minimaal deels op het interne geheugen staan en dus bestaat de kans dat je alsnog tegen de limiet aanloopt. Daarnaast wordt dit dat dan weer een extra kostenpost, als je nog los een microSD-kaartje wilt kopen.

Dan de camera: de Galaxy S4 mini mist met een 8 megapixel-camera maar liefst 5 megapixels ten opzichte van de S4, maar dat is natuurlijk van ondergeschikt belang. Veel belangrijker zijn de sensoren en de kwaliteit van de lens. Bij de Galaxy S4 was die camera dik in orde, maar daarmee loop ik een beetje op de zaken vooruit natuurlijk.

De Galaxy S4 mini heeft 4G-ondersteuning, een NFC-chip en een 1.900 mAh-accu. Het scherm is, zoals we van Samsung verwachten, van het type Super AMOLED. Op de volgende pagina zie je de complete lijst van specificaties.