4min

Tags in dit artikel

,

Software en gebruikservaring

Android


Zoals we gewend zijn van Samsung, draait ook de Samsung Galaxy S4 mini Android met TouchWiz erop. Hierin heeft Samsung enkele handige wijzigingen gemaakt, maar over het algemeen vind ik de meeste onnodig ingewikkeld en er bovendien niet mooi uitzien.

Natuurlijk voegen ze wel wat nuttige dingen toe, zoals bijvoorbeeld op het vergrendelscherm, waar direct notificaties worden weergegeven. Normaal moet je deze via de notificatiebalk bekijken. Maar op andere plekken gaat het weer helemaal fout, zo ben ik niet te spreken over het Instellingen-scherm. En wanneer gaat in Korea eens iemand zich realiseren dat die geluidjes die de telefoon standaard maakt ongelofelijk irritant zijn? Een telefoon mag wat mij betreft alleen geluid maken als er iets te melden is en anders: lekker stil zijn. Hoewel het bij typen voor sommige gebruikers nog wel handig kan zijn om dat te horen, hoef ik als ik de telefoon vergrendel of ontgrendel echt niet dat hele orkest te horen dat Samsung nu heeft gebruikt. Gelukkig zijn die zaken met enige moeite wel uit te schakelen.


Maar goed, ik vind TouchWiz dus niet fijn, maar er zijn zat gebruikers die daar anders over denken, want het kan wel goed werken, maar je moet er gewoon mee leren overweg te kunnen en tegen de -naar mijn mening- lelijke interface kunnen.

Veel interessanter is dat enkele "functies" die Samsung met de lancering van de Galaxy S4 nog met veel bombarie aankondigde, niet aanwezig zijn in de Galaxy S4 mini. Toegegeven, sommige functies zullen ongetwijfeld ten minste soms handig zijn, maar ik zie het nut er vaak niet van in en volgens onze review werkten de meeste functies ook maar matig en waren ze lang niet allemaal nuttig en bruikbaar.


Samsung heeft ze dus grotendeels niet mee genomen in de Galaxy S4 mini, wat ongetwijfeld kostenbesparing zal hebben opgeleverd omdat voor sommige zaken aanvullende sensoren nodig zijn. Zaken als Multi Windows, Air View, Air Gesture en Slim Schuiven zijn dus niet beschikbaar. Persoonlijk vind ik dat alles ook geen groot gemis, op de eerste functie na, die zal echter niet geweldig werken op het relatief kleine scherm van de Galaxy S4 mini.

Ook afwezig is S Health, dat misschien dan nog wel handig zou kunnen zijn voor de gezondheidsfanaten, maar zij moeten dus een alternatief zoeken.

Geluid


Samsung levert in-earoordopjes mee met de Galaxy S4 mini. De in-ear oortjes klinken goed en het is fijn dat Samsung veel opzetstukjes meelevert, zodat de oordopjes bij de meeste mensen zullen passen.

De speakers in het toestel klinken matig, de hoge tonen zijn aan de schelle kant en de speaker is duidelijk minder dan in de Galaxy S4. Al met al is het wel een beetje te matig voor de S4 mini met zijn huidige prijs.


Scherm


Het schermtype is Super AMOLED en ziet er goed uit. Super AMOLED kenmerkt zich door diepe zwartwaarden, maar vaak een beperkte helderheid, soms wat overdreven verzadigde kleuren en ook een beetje rozig wit. Het pluspunt en de minpunten zijn ook bij dit toestel van toepassing.

Over de resolutie van het scherm ben ik wat minder te spreken. We moeten het op dit 4,3 inch grote scherm doen met een resolutie van 540 bij 960 pixels. Dat resulteert in 260 pixels per inch en dat is aanzienlijk minder scherp dan de Galaxy S4 die maar liefst 441 pixels per inch had, de iPhone 4 en 5 hebben respectievelijk 330 en 326 pixels per inch.

Verder valt er niet veel aan te merken op het scherm. Je ziet het verschil in scherpte vaak niet, behalve als je er een scherper scherm naast legt en eens goed gaat kijken.

Accu


Dat kleinere scherm met die lagere resolutie heeft natuurlijk wel voordelen, bijvoorbeeld dat de accu minder snel leegraakt. Dat zien we ook terug in de benchmarks, want het toestel gaat aanzienlijk langer mee dan de Galaxy S4 en dat is zeer positief. De Galaxy S4 beschikt over accu van 2.600 mAh, tegenover de 1.900 mAh van de Galaxy S4 mini. Dit is dus een knappe prestatie die waarschijnlijk te danken is aan het veel kleinere scherm en de minder gulzige processor.