6min

Software en gebruikservaring

Algemeen


De Samsung Galaxy S4 Zoom heeft bijzondere afmetingen en is door de lens op de achterzijde een vrij log apparaat, dat totaal niet prettig in de hand ligt. Als je een telefoongesprek houdt valt het wel mee, maar tijdens normaal gebruik is het geen pretje. De uitstekende lens zorgt er bovendien voor dat de telefoon met het scherm naar boven niet stabiel op een vlakke ondergrond kan liggen. Om de telefoon te gebruiken word je dus eigenlijk gedwongen om hem in je hand te houden. Ondanks de onhandige manier van vasthouden is het voor mij wel mogelijk om de telefoon goed te besturen met één hand. Het scherm van 4,3 inch vind ik qua grootte ideaal.

De Galaxy S4 Zoom is voorzien van slechts 8GB opslagruimte, waarvan maar 5GB overblijft voor de gebruiker. Dat is betrekkelijk weinig en het kan ook problemen met zich meebrengen wanneer je iemand bent die veel applicaties installeert. Bij Android is het zo dat je applicaties deels kunt verplaatsen naar een micro SD-kaart, maar een gedeelte zal op het interne geheugen moeten blijven staan en dus kom je bij een telefoon met 5GB opslagruimte toch -afhankelijk van welke apps je installeert- op een gegeven moment wel tegen een limiet aan te zitten. Het was dan ook fijn geweest als Samsung’s toegevoegde applicaties op een gebruiksvriendelijke manier handmatig te verwijderen zouden zijn, maar helaas. De standaard-apps zijn uit te schakelen, maar niet te verwijderen.


Android


De telefoon draait op Android 4.2.2 Jelly Bean. Momenteel is dat niet meer de meest recente versie van Google’s mobiele besturingssysteem, maar voorlopig komt Samsung er wel mee weg omdat Android 4.3 pas enige weken geleden is uitgebracht.

Samsung voorziet de software als vanouds van de TouchWiz-skin van eigen makelij. Deze skin kenmerkt zich door verschillende visuele en functionele aanpassingen aan Google’s mobiele besturingssysteem. Leg je de Galaxy S4 Zoom naast een Google Nexus 4, dan zullen de verschillen je ongetwijfeld niet ontgaan. Waar Google’s standaardinterface redelijk strak en kaal is, oogt de interface op de Galaxy S4 Zoom een stuk kleurrijker en naar mijn mening onder andere daardoor ook wel wat drukker.

Aanpassingen vind je bijvoorbeeld in het notificatiecentrum dat je vanuit de bovenkant van het scherm naar beneden kan trekken. Waar bij Google’s uitvoering puur en alleen notificaties zichtbaar zijn, voorziet Samsung ook in verschillende schakelaars om zaken zoals Bluetooth, GPS, schermrotatie en WiFi aan of uit te zetten. In totaal zijn er 16 instelknoppen beschikbaar. Ook is er een schuifbalk om de helderheid van het scherm te regelen, met daarnaast een optie om dit automatisch te regelen. Net als de instelknoppen is ook de schuifbalk desgewenst te verwijderen, al zou ik niet weten waarom je dat zou doen. Een eenvoudige maar handige toevoeging is de mogelijkheid om alle notificaties in één keer te wissen, in plaats van dat je ze een voor een horizontaal weg moet vegen.


Er zijn maximaal zeven homescreens beschikbaar voor gebruik, deze zijn op één na allen te verwijderen als je er geen behoefte aan hebt. De homescreens kan je volgooien met widgets en snelkoppelingen naar apps. Wat betreft widgets heeft Samsung eigenlijk alles wat Google levert opnieuw ontworpen en een flinke lading extra widgets toegevoegd. Ik ben persoonlijk geen fan van widgets, al zijn er wel een aantal die ik handig vind zoals een overzicht van je agenda en Google Now, maar dat is het ook al wel zo’n beetje, maar dat zal per persoon verschillen.

In het multitaskscherm zijn onderaan drie knoppen geplaatst, respectievelijk een snelkoppeling naar een taakbeheervenster dat je niet vanuit de Instellingen-app niet kunt bereiken, een snelkoppeling naar Google Now en als laatste een knop om alle actieve applicaties af te sluiten. Dat zijn redelijk handige toevoegingen, al is het wel zo dat je Google Now ook al kunt bereiken door de optie-knop lang ingedrukt te houden.

Op het vergrendelscherm zijn onderaan maximaal vijf iconen geplaatst zodat je een van deze applicaties snel kunt opstarten. Vanuit de Instellingen-app kan je deze snelkoppelingen wijzigen naar een andere app. Standaard staat het uitgeschakeld, maar ook het vergrendelscherm heeft de mogelijkheid om widgets te tonen, één per venster. Hierbij zijn de widgets voor Gmail, Google Now en WatchON wat mij betreft goede toevoegingen. Met WatchON kan je dankzij de infraroodzender makkelijk een TV, radio of ander apparaat aansturen. Dat dit vanuit je vergrendelscherm kunt doen scheelt een hoop handelingen, als je dat via je telefoon wilt doen.

Geluid


De Galaxy S4 Zoom heeft een redelijk goede speaker onder de gelederen, waarbij alleen de lage tonen als vanouds niet genoeg aanwezig zijn. Wanneer je het volume volledig opendraait is het geluid ook vrij hard, zonder dat de geluidskwaliteit noemenswaardig veel omlaag gaat. Gezien de dikte van deze telefoon heeft Samsung ook voldoende ruimte gehad om voor een goede speaker te kiezen.

De meegeleverde in-ear headset zit prima en het geluid is eveneens goed. Hierbij zijn de lage tonen overigens wel duidelijk aanwezig. Persoonlijk zou ik prima kunnen leven met deze headset, vaak is het toch zo dat je de meegeleverde headset het liefste direct vervangt voor oortjes of een koptelefoon uit je eigen collectie.


Scherm


Ten opzichte van de naturel-versie van de Samsung Galaxy S4 vind ik dat het scherm van de Galaxy S4 Zoom toch wel een beetje een tegenvaller is. Dat komt door het gemis aan detail in het scherm van de S4 Zoom, dankzij een pixeldichtheid van slechts 256 pixels per inch, ten opzichte van de 441 stuks bij de originele Galaxy S4. Dat is nogal een verschil en in mijn ogen is het Galaxy S4-predikaat dan ook eigenlijk niet terecht in dit opzicht. De resolutie van het scherm is niet storend slecht, maar als je stelt dat de Galaxy S4 Zoom een Galaxy S4 met een zoom-camera is, dan zit je er toch aardig naast.

De kleurweergave van het scherm is in orde, al is deze zoals bij alle AMOLED-schermen misschien zelfs wat overdreven. In vergelijking met IPS- en LCD-schermen zijn de kleuren verzadigd en is de weergave van de kleur wit niet zo sterk. Maar natuurlijk is de weergave van zwartwaarden dan weer zo goed als perfect, dat is ook het sterke punt van dit type schermen.

Voor de bescherming van de display koos Samsung voor Gorilla Glass 3 en dat is momenteel ook de meest gewaardeerde uitkomst, al hangt daar wel een redelijk prijskaartje aan. In mijn testperiode met de Galaxy S4 Zoom zijn er geen krassen op het scherm ontstaan, wat ook opvalt is dat vingervlekken nauwelijks zichtbaar zijn en dat het scherm mede daardoor ook met tegenlicht goed af te lezen is.

Accu


De accu heeft een capaciteit van 2.330 mAh en dat is voor een smartphone met gemiddelde hardware prima in orde. Bij normaal gebruik zou je de Galaxy S4 Zoom misschien twee dagen achter elkaar kunnen gebruiken met één lading, maar je telefoon toch elke nacht opladen lijkt me een veiligere gok.

In onze accutest weet de Galaxy S4 Zoom dan ook weinig potten te breken, met een score van 427 punten. Het blijft wat abstract, maar desalniettemin worden alle telefoons aan dezelfde test onderworpen en valt er wel degelijk het een en ander af te leiden aan de onderstaande tabel. De Galaxy S4 Zoom presteert ongeveer even goed als de originele Galaxy S4.