4min

Tags in dit artikel

, ,

Nieuwe functies & verbeterde apps

Ik ga de apps maar gewoon op niet-specifieke volgorde af, te beginnen bij de app Berichten.

Berichten


In de Berichten-app zien we de nieuwe iOS 7-stijl goed terug: minder kleuren en veel platte elementen en transparantie. Erg goed gedaan is, zoals al eerder aangegeven, de animatie bij het verzenden van een bericht, waarbij deze onder het toetsenbord door zichtbaar is en glijdend in beeld wordt gebracht. Het scrollen in een conversatie is eveneens grappig gedaan: elke ballon heeft zijn eigen gewicht in de animatie waardoor deze onafhankelijk van elkaar op en neer gaan. Een subtiel detail.

Met de nieuwe knop Contact in een conversatie is het mogelijk om de contactpersoon, indien mogelijk, met FaceTime op te roepen, te bellen of hier meer informatie over weer te geven. De icoontjes voor deze acties zijn echter nogal klein en het is makkelijk de verkeerde te raken. Het is ten slotte mogelijk om van rechts naar links te vegen om in een conversatie de tijd van een bericht weer te geven. Er zijn anders dan dit geen grote wijzigingen in de app Berichten te vinden.


Mail


Ook in de Mail-app is het naast het opgefriste uiterlijk even zoeken naar wijzigingen. Als je bij Postbussen nu op Wijzig drukt, is het mogelijk om Slimme postbussen in te schakelen. Deze functie kennen wel al van OS X en kan mail scheiden op met of zonder bijlagen, mail waarin jij ge-CC’t bent en ongelezen mail en gemarkeerde mail. Het is helaas niet mogelijk om zelf filterregels in te stellen voor een eigen postbus, maar de functie, die standaard misschien wel ingeschakeld zou mogen worden, is niettemin handig. Er is echter nog ruimte voor verdere mogelijkheden.

Verder valt op dat foto’s in de Mail-app nu van rand tot rand worden weergegeven en dat het zoeken in Mail is verbeterd door aan te geven in welke Postbus nu gezocht wordt. Mail is echter geen revolutie, zoals bijvoorbeeld de Mailbox-app voor Gmail, waarbij e-mail meer wordt beschouwd als een taak die je af kunt strepen of waarvoor je een datum in kunt stellen.

App Store


De App Store heeft ook een nieuw uiterlijk, maar de opbouw ervan is hetzelfde gebleven. Onderin vinden we de tabbladen Uitgelicht, Hitlijsten, Vlakbij, Zoek en Updates. Alleen het tabblad Populair vlakbij is nieuw, want eerder was dit Genius: de functie waarbij op basis van je huidige apps nieuwe apps worden aanbevolen. Nu is dat dus niet meer mogelijk en kunnen we apps vinden die in de omgeving veel gebruikt worden. Dat werkt inderdaad, want we zien hier bijvoorbeeld apps van lokale bedrijven verschijnen.

Een andere handige en vooral langverwachte functie is het automatisch updaten van apps. Dit is met de App Store in iOS 7 eindelijk mogelijk. Android kon het al langere tijd en ook daar is het fijn dat je er niet meer zelf achteraan hoeft om de nieuwste apps binnen te halen. Standaard staat deze functie aan, maar hij is natuurlijk gewoon uit te schakelen. Hierbij moet ik wel opmerken dat het automatisch updaten ook risico’s met zich meebrengt, in het geval dat een update fouten blijkt te introduceren. Dan zit je natuurlijk met de gebakken peren. Aan de andere kant is het voor ontwikkelaars een extra reden om updates goed te testen.


Het tabblad Hitlijsten is iets veranderd. Was dat vroeger Top Betaald, daaronder Top Gratis en daar weer onder Top Opgebracht, waarbij je door de apps horizontaal moest scrollen, zijn dat nu simpelweg drie tabbladen Betaald, Gratis en Top opgebracht waarbij je gewoon fijn verticaal kunt scrollen. Dit is een stuk beter omdat er dan meer apps op het scherm tegelijk passen en het werkt gewoon fijner, verticaal scrollen, simpelweg omdat het scherm verticaal breder is dan horizontaal.

In de App Store is het mogelijk om met een veeg van links naar rechts terug te gaan naar de vorige pagina. Dit levert echter een klein probleem op. Op een App-pagina is het scrollen van screenshots een horizontale veeg. Stel je zit op de laatste screenshot en wil terug om toch weer de eerste te zien, als je dan te dicht bij de rand veegt (je moet dan van links naar rechts vegen) kan het gebeuren dat je per ongeluk teruggaat naar de vorige pagina.

In het zoeken naar Apps wordt nu overigens ook aangegeven hoeveel resultaten er zijn gevonden.