7min

Tags in dit artikel

, ,

Software en gebruikservaring

Algemeen


Wat natuurlijk gelijk opvalt wanneer je de Huawei Ascend Mate in handen hebt, is dat het scherm erg groot is. Persoonlijk vind ik een groot scherm niet onprettig bij bijvoorbeeld navigeren door de menu’s van het toestel of bij het browsen. Bij het bellen was ik echter minder tevreden over het grote scherm. Tijdens langere gesprekken merkte ik toch na een tijdje dat ik een lichte kramp in mijn hand kreeg. Dit is uiteraard niet de bedoeling en ik kan me voorstellen dat deze kramp erger zal zijn voor mensen met kleinere handen. Ook heeft het grote scherm als nadeel dat het toestel wellicht niet in iedere broekzak zal passen. Dit is natuurlijk een persoonlijke keuze, maar ik kan me voorstellen dat dit voor een aantal mensen zal betekenen dat ze om die reden toch een kleiner toestel kiezen.


Wanneer je het toestel de eerste keer uit de verpakking haalt, zal je merken dat er al een aantal apps geïnstalleerd staan. Normaal gesproken heb ik het liefste zo min mogelijk op het toestel staan. Ik kan zelf wel kiezen welke apps ik wil gaan gebruiken en die zijn via Google Play binnen een paar minuten te downloaden. In dit geval zijn er echter in vergelijking met andere merken vrij weinig voorgeïnstalleerde apps en de meeste zijn best handig. Zo staat er standaard al Facebook en Twitter op het toestel, maar heeft Huawei ook een aantal eigen apps geïnstalleerd die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor het veranderen van het thema voor het toestel en het monteren van filmpjes.

Het toestel wordt geleverd zonder stylus. Naar mijn mening is dat niet erg omdat het werken met een stylus niks voor mij is. Het ontbreken van een stylus zorgt er wel voor dat je geen goede mogelijkheid om illustraties te maken of even snel een notitie maken, zoals dat bij de Galaxy Note-producten natuurlijk wel het geval is.

Een van de voordelen van een groot scherm is dat zelfs kleine elementen nog redelijk groot zijn en dan is het geen enkel probleem om je vingers te gebruiken. Het is echter niet mogelijk om twee apps naast elkaar te laten draaien. Op dit moment is dat bij veel apps sowieso nog niet ondersteund, maar mogelijk zullen er in de toekomst meer apps beschikbaar komen die wel gebruik kunnen maken van deze functie. Met een scherm van deze afmeting is dit een gemiste kans.

Via het instellingenmenu heb je met dit toestel ook de mogelijkheid om besturing met één hand in te stellen. Wanneer je deze optie aanzet zullen bepaalde toetsenborden kleiner weergegeven worden aan de linker- of rechterkant (naar keuze) van het scherm zodat het mogelijk zou moeten zijn om met één hand te typen. Deze optie voegt naar mijn mening weinig toe omdat het typen nog steeds lastig is -alhoewel de toetsen nu wel kleiner worden- en het navigeren door de menu’s is nog precies hetzelfde blijft. Ook de optie die ervoor zorgt dat het toestel met handschoenen aan bestuurd kan worden is matig, omdat het scherm niet altijd je invoer detecteert.


Android


Het toestel is standaard uitgerust met Android 4.1 Jelly Bean, waar een Emotion UI-skin overheen is geplaatst. Bij deze skin is het niet mogelijk om, net zoals bij andere merken, een aparte plek voor apps te maken. Elke app die je installeert op het toestel wordt in een van de beginschermen geplaatst. Hierbij is het wel mogelijk om mappen aan te maken. Hierdoor lijkt het een beetje op Apple’s iOS, maar dan met de toevoeging van widgets. Tijdens het gebruik van het toestel bleef ik toch iedere keer zoeken naar de apps-bibliotheek en ben ik erachter gekomen dat ik toch liever deze knop op mijn homescreen heb dan dat alle apps in de startschermen worden geplaatst.


Op het vergrendelscherm van dit toestel is standaard de Huawei-vergrendeling te vinden. Dit houdt in dat er een cirkel in beeld staat, met een slotje in het midden. Door het slotje naar boven, links of rechts te slepen kunnen direct applicaties geopend worden, door hem omlaag te slepen wordt het toestel gewoon ontgrendeld.


Wanneer je de notificatiebalk naar beneden schuift, krijg je toegang tot allerlei opties. Behalve het overzicht van notificaties krijg je ook een aantal knoppen te zien waarmee je profielen kunt kiezen of WiFi en Bluetooth kunt aan- of uitzetten, et cetera. In dit rijtje passen tien icoontjes, waarvan de laatste altijd meer is. Via deze knop kun je in een menuutje komen waar nog vijf extra knoppen te vinden zijn. Deze knoppen kun je hier verwisselen met de knoppen die standaard in het notificatiescherm staan. Dit vind ik een erg onhandig ontwerp. Het is in het notificatiescherm gewoon mogelijk om opzij te scrollen om zo de rest van de knoppen te kunnen gebruiken. Toch kiest Huawei ervoor om niet alle knoppen in dat rijtje te zetten, maar er nog een aantal te verstoppen onder dit kopje, wat als een obstakel aanvoelt.

Bij het gebruik van de Ascend Mate viel me voornamelijk op dat het toestel af en toe niet lekker reageerde op mijn aanrakingen. Wanneer ik een app aanklikte kon het af en toe wel vijf seconden duren voordat er daadwerkelijk werd gereageerd door het toestel. In de tussentijd was er niets te zien wat erop wees dat je niet ernaast had geklikt en dus tik ik in de tussentijd ook meermaals op een app, voordat het toestel reageert.

Waar dit af en toe al frustraties opriep tijdens het navigeren door de menu’s, werd dit alleen maar erger bij het gebruik van de browser. Wanneer een simpele pagina als www.google.nl wordt geopend, komt deze vrij snel in beeld. Vervolgens klik je op de zoekbalk, waarna een reactie al snel een paar seconden op zich laat wachten, voordat je kan beginnen met het typen van een zoekterm. Ook het bekijken van de desktopversie van onze eigen website zorgde voor frustraties, iets wat ik niet heb bij de meeste andere smartphones. In dit soort situaties werden de opofferingen die Huawei heeft gemaakt om het toestel goedkoop op de markt te kunnen brengen dan ook pijnlijk duidelijk.

Geluid


Aan de achterkant van het toestel zit, zoals al eerder vermeld, één luidspreker, die door de bolling in de rug van het toestel niet bedekt wordt als het toestel op die zijde ligt. Dit zorgt ervoor dat je het toestel gewoon op zijn rug kunt neerleggen, zonder dat een deel van het geluid wegvalt.

Over de prestaties van het luidsprekertje ben ik ook erg te spreken. Het gaat hier om een erg klein speakertje dat af en toe iets te schel kan zijn, maar over het algemeen relatief goed geluid produceert. Wil je echt in goede kwaliteit muziek luisteren, dan moet je toch sowieso gebruik maken van een goede headset of externe speakers.


Het geluid van de meegeleverde headset is niet slecht, maar ook niet meer dan dat. Wil je deze telefoon gaan gebruiken als mp3-speler, dan zou ik er persoonlijk voor kiezen om een betere headset aan te schaffen.

Scherm


Huawei heeft bij dit toestel gekozen voor een IPS+ LCD-touchscreen. Met dit scherm geeft de Ascend Mate een goede helderheid en mooie kleuren. Het scherm van dit toestel moet dan ook het belangrijkste verkooppunt zijn, hoewel het natuurlijk interessanter was geweest als het een Full HD-resolutie zou ondersteunen, maar dat zou de prijs omhoog stuwen.

Met een grootte van 6,1 inch en een resolutie van 720 bij 1280 pixels heeft de Huawei Ascend Mate een pixeldichtheid van 241 pixels per inch. Hiermee zit het toestel mooi in de middenmoot in de tabel hieronder, waarin wordt vergeleken met de belangrijkste concurrenten. Dat is natuurlijk een prima plek voor een toestel dat qua prijsstelling lager zit dan alle andere toestellen, de slechter presterende Asus Fonepad daargelaten.

De kijkhoek van het toestel is prima, waarbij er eigenlijk geen hoek is waarin je geen goede kleuren meer hebt maar wel nog fatsoenlijk naar het scherm kan kijken.

Specificaties schermen, gesorteerd op pixeldichtheid
Model Resolutie Afmeting PPI
Asus Fonepad K004 (review) 800 x 1280 7,0 inch 216
Samsung Galaxy Mega 6.3 (review) 720 x 1280 4,5 inch 233
Huawei Ascend Mate 720 x 1280 6,1 inch 241
Samsung Galaxy Note II (review) 720 x 1280 5,5 inch 267
Samsung Galaxy Note (review) 800 x 1280 5,3 inch 285

Accu


De Ascend Mate heeft een accu met een 4.050 mAh-capaciteit. Dit is een reusachtige capaciteit voor een smartphone. Het is dan ook een van de sterkste punten van het toestel. Helemaal opgeladen gaat het toestel drie tot vier dagen mee. In een markt waar het gemiddelde toestel het maar een dag volhoudt, is dat natuurlijk een welkome afwisseling.

Vreemd genoeg komt deze krachtige batterij slecht uit de benchmark die we hiervoor hebben gedraaid. Dit mag je dus met een korreltje zout nemen, want als je een toestel wilt hebben dat lange tijd meegaat zonder op te laden, dan is de Huawei Ascend Mate zeker geschikt.