3min

Tags in dit artikel

, , ,

Verpakkingsinhoud, uiterlijk & bouwkwaliteit

Verpakkingsinhoud


In de verpakking van de Lenovo Yoga 13 IdeaPad vinden we de laptop zelf en natuurlijk ook de vereiste oplader. Ook is er nog een pakketje waarin een aantal papieren boekjes zijn gebundeld.

De doos bevat dus alleen het broodnodige, al kunnen we nog discussiëren in hoeverre handleidingen nog een vereiste zijn. Lenovo kiest er niet voor om extra’s als een losse muis of een beschermhoes mee te leveren. Dat soort dingen zijn altijd leuk, maar zijn onvermijdelijk ook bij de prijs inbegrepen en in die zin is het dus ook niet erg als een fabrikant zijn klanten de mogelijkheid geeft om zelf over dit soort aankopen te beslissen.


Uiterlijk


Lenovo heeft een zilveren en oranjekleurige uitvoering van de Yoga 13 uitgebracht. Techzine ontving de zilveren versie. Helaas, want persoonlijk vind ik dat een oranjekleurige ultrabook misschien weleens verfrissend kan werken. Als lezer weet je bij deze in ieder geval dat er een opvallendere variant op de markt is, mocht je voorkeur daar naar uitgaan.

De Yoga 13 heeft een behuizing gemaakt van mat plastic. De boven- en onderkant zijn voorzien van een zilver/oranje kleurtje en de binnenkant is zwart. Op het eerste oog heeft deze ultrabook geen bijzonder uiterlijk, het is gewoon een laptop als elke andere. Als je het product openklapt komt het scherm, toetsenbord en touchpad tevoorschijn. De laatste twee onderdelen zijn omringd door een ander soort plastic dat meer richting rubber neigt, maar wel prettig aanvoelt.

De zilveren editie van de Yoga 13 oogt zoals gezegd wat gewoontjes, ik denk dat dat heel anders ligt met de oranje variant. Het is natuurlijk wel een kwestie van smaak of je zo’n kleur geschikt vindt.


Bouwkwaliteit


De behuizing van de Yoga 13 is gemaakt van plastic en voelt redelijk stevig aan. Tegen de bouwkwaliteit van bijvoorbeeld een MacBook -met een metalen behuizing- kan Lenovo met dit product echter niet op. Als je kracht zet op verschillende onderdelen van de behuizing, voel je toch redelijk wat flexibiliteit.

Dat geldt ook voor het scherm, dat je gemakkelijk enkele centimeters kan buigen. Bij een laptop met een metalen behuizing is dat hoogstens enkele millimeters. Als je op de achterkant van de schermbehuizing drukt ontstaan er ook vlekken in het beeld, dat is iets wat we door de steeds dunnere behuizingen met regelmaat zien, maar positief is dat natuurlijk niet.


Het scharnier van de Yoga 13 is erg stevig, wat ook wel zo handig is als het scherm 360 graden gekanteld kan worden. De laptop kan daardoor in allerlei verschillende posities gebruikt worden. Of je dat ook werkelijk doet is aan jezelf. Er zijn situaties te bedenken waarin het handig is, maar voor de meeste gebruikers is het in mijn ogen geen dagelijkse kwelling dat het scherm van hun laptop vaak niet verder dan 180 graden te kantelen is.

Wel moet ik opmerken dat het scherm enkele seconden staat te klapperen als je het scherm aanraakt. Dat is bij touchscreens natuurlijk niet handig, bij zulke producten zit je immers regelmatig op het paneel te tikken.