4min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring

Algemeen


Met de hardware die de Lenovo Yoga 13 aan boord heeft mag je op zich verwachten dat het systeem vloeiend werkt. Dat is met de normale taken ook inderdaad het geval, de ultrabook heeft geen enkel probleem met Windows 8 en de veelgebruikte applicaties. Wil je meer weten over Windows 8? Lees dan onze recensie over het besturingssysteem van Microsoft. Later dit jaar zal Microsoft de gratis update naar Windows 8.1 uitbrengen. Techzine heeft een preview geschreven over deze update.

De Yoga 13 is ontzien van veel bloatware en dat is uiteraard alleen maar prettig. Gratis software kunnen we zelf downloaden en eigenlijk moet elke applicatie die wordt toegevoegd een behoefte voor elke gebruiker vervullen. Persoonlijk zou ik het nog altijd het prettigste vinden als je bij het instellen van je systeem zou kunnen kiezen welke software je wel en niet wilt hebben.


Toetsenbord


Het toetsenbord van de Lenovo Yoga 13 heeft een aparte indeling en dat stoort me tijdens het gebruik van de ultrabook. De pijltjestoetsen zijn bijvoorbeeld even groot als de toets voor een letter en er zijn aan de rechterzijde ook knoppen voor Home, End, Page Up en Page Down toegevoegd. Dat heeft ervoor gezorgd dat op andere plaatsen concessies zijn gemaakt: De shift-toets is bijvoorbeeld maar half zo groot als normaal, net als de backspace. Met enige regelmaat zit ik tijdens het typen van een nieuwe zin of bij een typefout op de toets die zich links van de gewilde toets bevindt te rammen. Het is een kwestie van wennen, maar prettig vind ik dit niet.

Tijdens het typen merk je wellicht ook op dat er nogal wat speling in het toetsenbord zit. Vooral in het midden druk je de behuizing tijdens het typen een beetje in, dat komt door de plastic behuizing die blijkbaar te weinig stevigheid biedt.


Touchpad


Lenovo heeft gebruik gemaakt van een touchpad van Synaptics. Ik ben er helaas niet tevreden over en dat is aan meerdere tekortkomingen te wijten.

Zo weet dit touchpad niet goed om te gaan met situaties waarbij de handpalm tijdens het typen op het touchpad terecht komt, zelfs als je in de software wijzigingen aanbrengt. Ondersteuning voor meerdere vingers is bovendien redelijk miniem, invoer met drie of meer vingers wordt niet ondersteund. Als laatste is het touchpad ook niet gevoelig genoeg waardoor het navigeren en tikken om te klikken vaak in de soep loopt.


Beeldscherm


Lenovo heeft voor de Yoga 13 niet gekozen voor een Full HD-scherm, maar voor een resolutie van 1600 bij 900 pixels. Op zich is dat een redelijk hoge resolutie als je kijkt waar sommige concurrenten mee aan komen zetten. Het kan natuurlijk wel beter, maar ik ben ook van mening dat het niet zoveel meerwaarde heeft zolang Windows geen Retina-achtige resoluties kent. Dan wordt alles namelijk veel te klein om nog eenvoudig aan te kunnen raken met je vingers. Apple stelt Retina-schermen standaard niet in op de maximale resolutie, maar zorgt ervoor dat alles viermaal zo scherp wordt doordat er ook viermaal zoveel pixels aanwezig zijn de iconen en tekst dus ook groter blijft.

Met een pixeldichtheid van 138 pixels per inch ben ik dus niet tevreden, noch ontevreden met deze laptop. Momenteel voldoet het gewoon aan de eisen, totdat Microsoft met een betere ondersteuning op de proppen komt, wat binnenkort met Windows 8.1 het geval zal zijn.

De kijkhoek van het scherm is perfect. Het beeld en de kleuren blijven ook bij een extreme hoek nog zoals ze moeten zijn en dat is wat we graag zien. Het touchscreen werkt overigens ook prima.


Geluid


De speakers in ultrabooks zijn vaak niet al te best. In het geval van de Yoga 13 had het allemaal ook wel beter gekund, al wil ik daar niet mee zeggen dat het geluid onder de maat is. Het geluid kan aardig hard en blijft dan ook van goede kwaliteit. Het is echter niet zo vol als je zou willen. Andere laptops weten het er wel eens beter vanaf te brengen, al heb ik het ook wel slechter meegemaakt. Het is geen reden om de Yoga 13 al dan niet aan te schaffen, tenzij je natuurlijk veel om geluid geeft. Dan zal je bij een laptop echter sowieso al gauw terugvallen op een koptelefoon of externe luidsprekers.

Accu


De accuduur van de Yoga 13 is redelijk goed te noemen. Records sneuvelen niet met deze test, maar de Yoga 13 weet wel in de bovenste regionen te eindigen. In Futuremark’s Powermark houdt de ultrabook het een dikke drie uur vol en dat is een prima uitslag. Onder normaal gebruik komen daar nog wel wat extra uurtjes bovenop.