4min

Software en gebruikservaring

Algemeen


De Nokia Lumia 1020 is -net als alle andere Lumia’s- voorzien van Windows Phone. In dit geval gaat het om versie 8, met Nokia’s eigen Amber-update. Nokia heeft de afgelopen jaren hard aan de weg getimmerd om de Lumia-telefoons wat speciaals mee te geven ten opzichte van andere fabrikanten die het besturingssysteem ondersteunen. Nokia doet dat in de vorm van extra functionaliteit en aanvullende applicaties. Over die applicaties lees je meer op de volgende pagina.


Persoonlijk ben ik een fan van de opzet van Windows Phone, maar ik geef ook grif toe dat er nog veel ruimte voor verbetering is. De basis van Microsoft’s mobiele besturingssysteem is echter prima. Het besturingssysteem is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk, maar mist nog wel wat zaken zoals bijvoorbeeld een notificatiecentrum. Ook zijn de apps van derden veelal nog niet van hetzelfde niveau als de Android- en iOS-varianten, of geheel afwezig. Techzine heeft een uitgebreide recensie over Windows Phone 8 gepubliceerd, als je meer wilt weten over dit besturingssysteem, raad ik je aan om dat artikel te lezen.

De Nokia Lumia 1020 ligt ondanks de lens die uit de behuizing steekt prima in de hand. Voor mij persoonlijk is de telefoon net iets te groot om volledig met één hand te kunnen besturen. Of dat in jouw geval ook zo is, is afhankelijk van de grootte van je handen en dat zou je dus eigenlijk in de winkel moeten uitproberen. Windows Phone draait soepel, ondanks de enigszins gedateerde onderdelen, de chipset is bijvoorbeeld al anderhalf jaar in omloop.


Scherm


Net als de Lumia 920 en 925 heeft ook de Lumia 1020 een scherm van 4,5 inch. Het gaat om een AMOLED-scherm, die bekend staan om een goede zwartweergave en aardig verzadigde kleuren. Aan dat laatste kun je desgewenst zelf wat doen, middels een optie in het instellingenmenu van de telefoon. Dat is een unieke mogelijkheid voor een smartphone.

Het scherm heeft een resolutie van 768 bij 1280 pixels en dat resulteert in een pixeldichtheid van 332 pixels. Dat is ongeveer evenveel als bijvoorbeeld bij de iPhone’s met een Retina-scherm het geval is en in mijn ogen is dat scherp genoeg. Er zijn weliswaar fabrikanten die Full HD-schermen in smartphones plaatsen, maar ik zie het verschil in resolutie persoonlijk nauwelijks en zie liever dat in andere componenten wordt geïnvesteerd, zoals bijvoorbeeld de camera.

Een functie die we inmiddels van Nokia gewend zijn ontbreekt ook in dit geval niet: het is mogelijk om de Lumia 1020 aan te sturen als je handschoenen aan hebt. Die tijd van het jaar begint er alweer bijna aan te komen, dus daar kan over een tijdje weer flink van geprofiteerd worden. Nokia benadrukte tijdens de presentatie van de Lumia 1020 overigens dat het scherm ook werkt met dikkere handschoenen, maar nog niet met skihandschoenen. In onze regio mag dat de pret wat mij betreft echter nauwelijks drukken.

Geluid


De Lumia 1020 heeft net als de Lumia 920 zijn speaker op de onderzijde zitten, in plaats van op de achterzijde zoals bij de Lumia 925. Dat betekent dat het geluid in principe vrijwel nooit geblokkeerd wordt als je de telefoon neerlegt, tenzij je hem natuurlijk rechtop neerzet.

Het geluid is aardig goed en krachtig. Als je het volume helemaal openzet blijft de kwaliteit dik in orde, maar zoals gewoonlijk zijn lage tonen in muziek wel grotendeels afwezig. Middentonen doen het goed, de hoge tonen hadden ook wel wat beter gekund.

De meegeleverde in-ear headset doet het een stuk beter. De meegeleverde headset is exact dezelfde als bij de Lumia 925 en daarvan meldde ik in de recensie dat het één van de weinige exemplaren is die ik niet liever zou willen omruilen voor eentje uit eigen collectie. Dat zegt voldoende.


Accu


Windows Phone-toestellen hebben doorgaans een redelijk bescheiden accucapaciteit. Dat geldt ook voor de Lumia 1020, met een capaciteit van 2.000 mAh. Dat is evenveel als de Nokia Lumia 920 en 925, waarvan de accuduur overigens redelijk veel verschilt volgens onze test. Ook de opgegeven accuduur van de Lumia 920, 925 en 1020 verschilt nogal wat van elkaar met respectievelijk 400, 440 en 384 uur standbytijd.

Ondanks dat de Lumia 1020 het volgens die opgegeven gegevens het slechtst zou moeten doen, blijkt dat niet uit onze benchmark. De Lumia 1020 overklast de Lumia 920 maar zet geen topprestatie neer. Voor de beste high-end Windows Phone ben je qua accuduur op de Lumia 925 aangewezen.

Benchmark: Windows Phone: WP Bench – Accutest


De Nokia Lumia 1020 gaat tijdens dagelijks gebruik makkelijk een dag mee. Voor een rek tot twee dagen kan je gebruikmaken van energiebesparende functionaliteit die Nokia heeft ingebouwd maar standaard niet is geactiveerd.

Als je veel gebruik maakt van de camera en dan met name ook de flitser, dan holt de accuduur helaas wel zienderogen achteruit. Dat is voornamelijk te danken aan de Xenon-flitser, die gewoon veel energie nodig heeft.