3min

Tags in dit artikel

, , ,

Camera

Sony heeft de Xperia Z1 uitgerust met een Exmor RS-sensor die foto’s in 21 megapixel moet vast kunnen leggen. De G-Lens en de mobiele beeldverwerkingsengine genaamd Bionz staan eveneens hoog aangeschreven als het Sony betreft. Wij oordelen liever niet op de specificaties, maar de beelden die de Xperia Z1 weet te overleggen. De Xperia Z1 zou bijvoorbeeld goed moeten zijn in situaties met weinig licht.


De Xperia Z1 is in tegenstelling tot Sony’s vorige vlaggenschip voorzien van een fysieke cameraknop. Dit zorgt ervoor dat de telefoon ook onderwaterfoto’s kan maken. Hoewel de Xperia Z1 waterdicht was, ontbeerde het vorige vlaggenschip deze mogelijkheid.

Opvallend is dat de automatische mode van de Xperia Z1 geen 21 megapixel-foto’s schiet, maar slechts 8 megapixel-beelden opslaat. Voor de foto’s heb ik de telefoon dan ook van de automatische stand gehaald, om alsnog foto’s van 20,7 megapixel te kunnen schieten. Andere instellingen zijn gewoon op de automatische stand gelaten.

Foto’s


1: Externe belichting, 2: Slechte belichting zonder flits, 3: Zelfde, met flitser.

De eerste drie foto’s zijn van wisselende kwaliteit. De eerste foto toont in sommige opzichten wat weinig kleurvariatie. Dat is vooral zichtbaar in het linkerbakje. De kleuren oranje en rood zijn wel van elkaar te onderscheiden, maar het verschil is veel kleiner dan in de realiteit. Ook is er redelijk wat ruis, het detail in de foto is op zich goed.

De foto zonder belichting stelt teleur. Ondanks Sony’s beweringen dat de Exmor RS-sensor en de G-Lens goed zouden moeten presteren in donkere omgevingen, weet de Xperia Z1 hier echt totaal geen vuist te maken. Er is een keur aan concurrenten die hier beter weet te presteren.

Ook de foto met flitser is niet van geweldige kwaliteit. Er is in dit geval wel een duidelijk onderscheid in kleuren, maar er is opnieuw redelijk veel ruis waar te nemen.

1: Beweging in sportmode, 2: Buiten, van dichtbij, 3: Op korte afstand

De Xperia Z1 beschikt opvallend genoeg niet over een selecteerbare sportmode. Als je foto’s neemt van bewegende objecten zal de telefoon wel automatisch een sportmode selecteren. De Xperia Z1 weet echter niet veel klaar te spelen in deze mode, de bewegende wagentjes van de carrousel zijn niet scherp.

Eigenlijk is de foto van de stenen de eerste echt goede foto. Er is weinig op aan te merken. De kleuren en scherpte zijn goed en er is geen sprake van ruis. De foto van de auto is redelijk, al had het vehikel zelf wel wat helderder mogen zijn. Het kan ermee door.

1: Van grote afstand, 2: Zelfde afstand, ingezoomd

De laatste twee foto’s zijn betrekkelijk goed. Bij de linkerfoto valt vooral op dat deze zowel op afstand als dichtbij scherp is. Tijdens het maken van de foto was ook te zien dat de smartphone van lens wisselde om de optimale foto te maken.

Video’s


De Xperia Z1 schiet uiteraard foto’s in Full HD. Bij het maken van de foto kan je onder andere kiezen om de SteadyShot-functionaliteit in te schakelen. Hiermee wordt de stabilisator ingeschakeld. Op het scherm van de Xperia Z1 ziet de opname er in dat geval best goed uit. Bekijk je de video op een groot scherm, dan valt toch op dat de stabilisator niet zo goed is als bij sommige concurrerende smartphones.