3min

Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


Sinds de iPhone 4 is de bouwkwaliteit van de smartphones van Apple wat mij betreft erg hoog dankzij het materiaalgebruik. Toegegeven, als je je iPhone 4 of 4S liet vallen, was de kans wel aanwezig dat je een gebroken voor- of achterkant zou hebben en dat was minder handig. De iPhone 5S heeft een voorkant van Gorilla Glass en de rest van de behuizing is van aluminium.

Een probleem dat vooral bij de zwarte versie van de iPhone 5 bestond is dat de zwarte coating op de randen van het toestel kon loslaten als deze in aanraking kwam met een hard oppervlak. Doordat Apple nu lichtere kleuren heeft gebruikt voor de behuizing, is dat bij de iPhone 5S minder zichtbaar. Dat betekent niet dat het probleem volledig verholpen is.

De beschermingslaag op het scherm zorgt voor een prima protectie van de display. Zelfs wanneer je hard drukt zie je geen vlekken op het onderliggende paneel ontstaan. Als je de iPhone 5S probeert te buigen, blijven die vlekken eveneens afwezig. Wat dat betreft is er geen fabrikant die de stevigheid van de iPhones kan evenaren, dat komt ook deels doordat er over het algemeen grotere schermen worden gebruikt.


Hardware


De iPhone 5S is voorzien van de Apple A7-chipset. Dit is het debuut van die chipset, die we waarschijnlijk ook wel terug zullen zien in de aankomende iPads. De chipset bestaat uit een dual-core ARM Cyclone-processor die geklokt is op 1,3 GHz. Deze processor zagen we nog niet eerder langskomen en het is daarom lastig om te bepalen waar de iPhone 5S qua prestaties staat. De iPhone 5S is net als zijn voorganger voorzien van 1GB werkgeheugen. Het grafische werk wordt afgehandeld door een GPU die de naam PowerVR G6430 draagt. Deze chip bestaat uit vier rekenkernen.

Wat betreft opslagcapaciteit kan men kiezen uit iPhone 5S-varianten met 16, 32 of 64GB opslagruimte. Helaas is er als vanouds geen mogelijkheid om de opslagcapaciteit uit te breiden met een Micro SD-kaartje. Met de opkomst van clouddiensten wordt de nood daartoe ook wel steeds minder, maar het blijft een gemis.

Het scherm heeft een formaat van 4 inch en een resolutie van 640 bij 1136 pixels. Daarmee komt de pixeldichtheid neer op 326 pixels per inch. Dat is minder dan Apple’s directe concurrenten hanteren, dat verschil zie je echter alleen duidelijk als je deiPhone 5S naast bijvoorbeeld een HTC One houdt en de schermen van dichtbij gaat inspecteren. Dat is voor de gewone gebruikservaring dus niet relevant, we zijn over de grens van het menselijk ook gegaan. Het scherm is voorzien van Gorilla Glass en daarop zit weer een oleofobe laag die vingerafdrukken tegengaat.

Voor draadloze verbindingen beschikt de iPhone 5S over een uitgebreidere 4G-ondersteuning, waardoor deze smartphone in tegenstelling tot zijn voorganger op de LTE-netwerken van alle providers zal werken. Verder is er voorzien in Bluetooth 4.0 en WiFi a/b/g/n. Apple is de enige partij die geen ondersteuning voor NFC biedt, daarvoor heeft het Amerikaanse bedrijf zijn eigen variant die via Bluetooth werkt. Om te verbinden met een computer of accessoires kan gebruik worden gemaakt van de Lightning-poort, die alleen op Apple-producten te vinden is.


De camera op de achterkant heeft een maximale resolutie van 8 megapixel en die specificatie blijft daarmee ongewijzigd ten opzichte van de iPhone 5. Dat houdt echter niet in dat Apple niets aan de camera heeft gedaan, de sensor is namelijk groter geworden, waardoor meer licht wordt opgevangen. Dankzij de dubbele flitser moet de belichting van foto’s bovendien beter worden. Ook beschikt de camera over een slow-motion mode waarbij in 720p per seconde 120 beelden worden geschoten. In de gewone mode wordt in 1080p opgenomen, de 1,2 megapixel camera aan de voorkant schiet video’s in 720p.

De capaciteit van de accu is van 1.440 mAh naar 1.560 mAh vergroot. In verhouding met topmodellen van de concurrentie is echter erg laag. Omdat iOS een minder belastend besturingssysteem is dan Android, behoeven de iPhones ook minder accucapaciteit.