3min

Het scherm van de ATIV Book 9 Plus


Het beeldscherm in de ATIV Book 9 Plus heeft zoals al vaak aangehaald een hele hoge resolutie, die de benaming WQXGA+ draagt. In pixels komt het neer op 3200 bij 1800 pixels. Je kan deze resolutie in Windows 8 volledig benutten, maar je moet wel hele goede ogen en kleine vingers hebben om daar fatsoenlijk mee te werken omdat alles erg klein wordt weergegeven in de desktop-omgeving. Let in de onderstaande afbeeldingen op het verschil in grootte van knoppen en tekst bij verschillende resoluties.

Wat dat betreft komt Windows 8.1 met een oplossing. In deze versie van het besturingssysteem kan je namelijk instellen dat alle knoppen en dergelijke groter worden weergegeven, zodat ze makkelijk zicht- en klikbaar blijven. Je krijgt bij een vergroting van 200 procent bijvoorbeeld eigenlijk een resolutie van 1600 bij 900 pixels (de helft van 3200 bij 1800). Ook kan je zelf een vergroting instellen, als je dan kiest voor 175%, kom je een heel eind in de buurt van het equivalent van Full HD met extra detail.


Linksboven 1920 x 1080, rechtsboven 3200 x 1800, onderaan 3200 x 1800 met 175% vergroting

Ideaal is deze functie duidelijk niet bij het instellen, de gebruiker is hierbij immers aangewezen op zichzelf en dat had dus beter gekund. Daar komt bij dat externe schermen deze instellingen overnemen en dus hele vreemde weergaven krijgen.

De schermen zijn alleen apart in te stellen als de vergroting op 150 procent of minder is ingesteld, maar zoals vermeld vind ik dat eigenlijk geen optie, omdat de resolutie op het scherm van de laptop dan te hoog is. Een externe Full HD-monitor geeft bij een vergroting van 200 procent bijvoorbeeld maar 960 bij 540 pixels weer en dat is natuurlijk een volledig onacceptabele resolutie om mee te werken. Het beste is het dan om tijdelijk de HiDPI-mode uit te schakelen en over te gaan op Full HD op beide schermen.

Dit laatste probleem is natuurlijk alleen aanwezig bij het gebruik van een externe monitor. Zet de laptop met de HiDPI-mode ingeschakeld naast een concurrerend model met dezelfde schermgrootte en een gewoon Full HD-scherm en het extra detail valt direct op, vooral bij de weergave van foto’s en teksten. Je betaalt natuurlijk aanzienlijk meer voor het WQXGA+ scherm en de hoge schermresolutie heeft zeker wel meerwaarde, maar het brengt ook omslachtigheden met zich mee.

De kijkhoeken van het scherm zijn in alle opzichten in orde, dat geldt ook voor de helderheid van het scherm. Het scherm heeft ook een aanraakgevoelige laag en die werkt in combinatie met maximaal tien vingers tegelijkertijd. Dat is ruim voldoende. Het scherm werkt responsief en zoals op de tweede pagina al gezegd is, het scharnier is stug genoeg om te voorkomen dat het scherm irritant veel gaat klapperen bij elke druk.