4min

Tags in dit artikel

Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


De Galaxy S4 Active oogt robuust. Dit is voornamelijk te danken aan de fysieke knoppen aan de voorkant. Hiervoor zal Samsung bewust voor hebben gekozen, zodat het toestel ook onderwater nog enigszins bestuurd kan worden. Techniek waarbij het mogelijk is een touchscreen onderwater werkend te maken is nog niet beschikbaar voor de consument.

Het blijft bij ogenschijnlijk robuust. Het gehele frame van het toestel buigt namelijk enigszins door, wanneer er druk op de uiteinden wordt uitgevoerd. Ook onder het scherm verschijnen zwarte plekken wanneer hier druk op wordt uitgeoefend. De Galaxy S4 Active is uitgerust met Gorilla Glass 2, dit is een degradatie ten opzichte van de Galaxy S4 die met het stevigere Gorilla Glass 3 is uitgerust. Niet dat Gorilla Glass 2 nou echt niet meer kan, maar het is wel een opmerkelijk verschil.


Ook de fysieke knoppen aan de voor- en zijkanten ogen stevig, maar er is wel wat speling op te merken. De achterzijde had Samsung wat mij betreft iets beter mogen uitwerken. Deze plastic cover voelt goedkoop en niet stevig aan. In verhouding met de strak ontworpen stevige antislip-laag boven en onder, is de cover zowel qua uiterlijk als stevigheid een doorn in het oog.

Hieruit maak ik op dat het toestel, ondanks de stof- en waterbestendigheid, niet bovengemiddeld stevig is gemaakt. Naar mijn idee is het robuuste uiterlijk meer een poging het toestel een stevig imago aan te meten.

Hardware


De Galaxy S4 Active heeft binnenin vrijwel hetzelfde hart als de Galaxy S4. Beide zijn uitgerust met een Snapdragon 600-chipset, de processor bestaande uit vier Krait 300-rekenkernen die ieder een kloksnelheid van 1,9 GHz kunnen aantikken. Evenals de Galaxy S4 is de Galaxy S4 Active uitgerust met de Adreno 320 voor de grafische ondersteuning. Gezien deze hardware zou je bij de Galaxy S4 Active resultaten verwachten die niet heel veel zullen afwijken van de Galaxy S4. Of dit zo is, zal blijken uit de benchmarks verderop.

Het principe dat er doorgaans iets moet ingeleverd bij het ene, wanneer er bij het andere iets wordt aangevuld, gaat ook op voor de Galaxy S4 Active. De Galaxy S4 Active beschikt over een 8 megapixel-camera aan de achterzijde, die een resolutie kan leveren van 3264 x 2448 pixels. Dit is minder dan de 13 megapixel-camera van de Samsung Galaxy S4. De 2 megapixel-camera aan de voorzijde is tegenwoordig de standaard en is dus ook bij de Galaxy S4 Active aanwezig.

Ook wat betreft de beeldschermen van de Galaxy S4 en de Galaxy S4 Active valt er een verschil op te merken. De Galaxy S4 werkt met een AMOLED-beeldscherm in een Full HD-resolutie, wat overeenkomt met bijvoorbeeld de Sony Xperia Z1 en de HTC One. Hierbij heeft de HTC One echter een iets hogere pixeldichtheid door het 4,7 inch-beeldscherm. De Sony Xperia ZR werkt evenals de Galaxy S4 Active met een TFT-beeldscherm. Door de lagere resolutie op het kleinere scherm van de Xperia ZR resulteert dit in een weergave van 323 pixels per inch tegenover de 441 pixel per inch op het Full HD-scherm van de Galaxy S4 Active. Dat doet Samsung dus aardig goed.

Hoewel het verschil tussen de verschillende typen schermen doorgaans niet altijd even goed voor het menselijk oog waarneembaar zijn, is het er natuurlijk wel. Het Full HD TFT-scherm van de Galaxy S4 Active maakt gebruik van een lichtlaag eronder, in plaats van de zelf-oplichtende leds in een AMOLED-scherm. Hierdoor is de Galaxy S4 Active met 9,1 mm iets dikker dan de Galaxy S4, met een dikte van 7,9 mm. Ook is het AMOLED-scherm energiezuiniger dan het TFT-scherm.

Het grootste voordeel van TFT ten opzichte van AMOLED is de levensduur. De lichtgevende sensoren in een AMOLED-scherm worden door het gebruik aangetast, waardoor de kwaliteit in de loop der tijd minder wordt. De sensoren in een TFT-scherm daarentegen kunnen beter op tegen de tand des tijds, de kwaliteit neemt niet af naarmate het scherm is ingeschakeld.


De Galaxy S4 Active is standaard uitgerust met een opslagcapaciteit van 16GB. Hiervan wordt zo’n 4,1GB in beslag genomen door het systeem zelf, wat overigens netjes wordt weergegeven. Door de aanwezigheid van enkele applicaties die er in fabriek op zijn gezet, blijft er voor de uiteindelijke gebruiker zo’n 11,3 GB over. Mocht je meer ruimte nodig hebben, dan is er gelukkig altijd de mogelijkheid de opslag te vergroten middels een micro SD-kaartje van maximaal 64GB. Over het werkgeheugen van 2GB hoeft niet geklaagd te worden, dit is bij hedendaagse Android-smartphones tegenwoordig de norm.

Met een opkomend 4G-netwerk in de Benelux zou het voor fabrikanten van smartphones verstandig zijn hierop in te spelen en alvast een ondersteuning voor een dergelijk snel netwerk te integreren. De Galaxy S4 Active is hier in ieder geval klaar voor. Verder beschikt het toestel over een NFC-chip voor het maken van verbindingen op zeer korte afstand en Bluetooth 4.0 voor de wat langere afstanden. Door middel van Screen Mirroring kan het toestel worden gekoppeld aan bijvoorbeeld een televisie. Ook kan er door S Beam naar een ander WiFi Direct of NFC-apparaat gegevensoverdracht plaatsvinden.

De accu levert een stroomsterkte van 2.600 mAh, waarmee het toestel volgens Samsung maximaal 312 uur stand-by kan staan en een gesprekstijd van maximaal 17 uur aankan.