4min

Tags in dit artikel

Software en gebruikservaring

Algemeen


Samsung heeft de Galaxy S4 Active uitgerust met Android-versie 4.2.2 Jelly Bean. Zoals je mag verwachten reageert het systeem snel op de aanrakingen met het scherm. De enige belemmering die kan optreden is te wijten aan de fysieke knoppen. Waar het normaal gesproken eenvoudig op de aanraakgevoelige terugtoets drukken is om een scherm terug te gaan, kunnen de fysiek knoppen op de voorzijde van de Galaxy S4 Active als hinderlijk worden ervaren. Hier staat echter tegenover dat deze fysieke knoppen niet snel per ongeluk zullen worden ingedrukt. Dit is vervelend wanneer je bijvoorbeeld naar een YouTube-filmpje aan het kijken bent en deze daardoor onverwacht wordt afgesloten.

Android en de TouchWiz-skin


Door de toevoeging van Samsung’s TouchWiz-skin oogt het geheel kleurrijk, maar overzichtelijk. Vanuit het uitrolmenu, dat ook vanuit het vergrendelscherm opgeroepen kan worden, kunnen tien snelle instelknoppen handmatig worden gekozen. Door het uitgebreide aantal instellingen heeft Samsung er verstandig aan gedaan deze in categorieën in te delen. Deze zijn: Verbindingen, Mijn apparaten, Accounts en Meer. Onder die laatste categorie staan Machtigingen en Systeembeheer.


Doordat de grafische weergave van het vegen over het vergrendelscherm erg knap is uitgevoerd, kan ik me voorstellen dat menig gebruiker lang met dit vergrendelscherm blijft spelen. Bij het aanraken van dit scherm verschijnt er een geanimeerde lensgloed. Zelfs wanneer je vinger zich ongeveer een centimeter boven het scherm bevindt wordt dit geregistreerd in de vorm van een klein lichtbolletje dat op het scherm verschijnt en je vingertop volgt.

Om zonder al te veel moeite te wisselen tussen verschillende applicaties bestaat er de handige multiwindow-functie. Hiermee kunnen twee applicaties tegelijkertijd worden gebruikt door het splitsen van het scherm.


Geluid


Het geluid afkomstig uit de speaker van de Galaxy S4 Active is schamel te noemen. Zelfs wanneer het volume vol open wordt gedraaid klinkt het alsof het geluid ergens wordt gedempt. Dit wordt versterkt op het moment dat het toestel op de achterkant wordt gelegd, door de ongelukkige plaatsing van de speaker. De demping is deels te wijten aan de grotendeels water- en stofdichte behuizing.

Gelukkig wordt dit wat gecompenseerd door de meegeleverde in-ear headset, die zorgt voor een prima geluidskwaliteit. Hoewel de lage tonen wat mij betreft net iets beter hadden kunnen worden weergegeven.

Scherm


De 441 pixels per inch die Samsung op het scherm weet neer te zetten zorgen voor een uitstekende weergave. Mede door de keuze van Samsung om de Galaxy S4 Active uit te rusten met een TFT-beeldscherm in plaats van een AMOLED-beeldscherm is er een verschil tussen beide schermen op te merken. Zo lijken de kleuren op de Galaxy S4 Active minder diep en wat fletser dan op de Galaxy S4. Een pluspunt is wel dat het wit ook daadwerkelijk wit is.


Doordat het TFT-beeldscherm werkt met een lichtlaag onderin is vooral de kleur zwart meer donkerblauw te noemen. Tevens neemt dit scherm meer ruimte in beslag, waardoor het toestel dikker is dan de Galaxy S4. Wel zal de felheid van het scherm vrijwel altijd constant blijven, gezien de zeer lange levensduur van een TFT-scherm. Hierdoor kan, indien het toestel nog goed werkt, deze alsnog worden meegenomen op bijvoorbeeld vakantie, waarbij het gebruikt kan worden in een waterrijke omgeving.

Accu


Voor het voeden van de hardware heeft Samsung besloten een Li-on 2.600 mAh in de Galaxy S4 Active te plaatsen. Deze is ook terug te vinden in de Galaxy S4. Op papier moet de Galaxy S4 Active 17 uur spreektijd en 312 uur standby-tijd aankunnen.

Uit de accutest blijkt het toestel ergens beneden aan de lijst te bungelen en presteert hiermee even slecht als de Galaxy S4 en de andere variant hiervan, de Galaxy S4 Zoom. De Sony Xperia Z1 en vooral de Xperia ZR scoren hier beter. De betere score van de Xperia ZR is deels te danken aan het kleinere 4,55 inch-beeldscherm.