3min

Tags in dit artikel

, ,

Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


De behuizing van de HP SlateBook 10 x2 is gemaakt van relatief goedkope materialen, ofwel plastic, plastic en nog eens plastic. Geen metalen behuizing, geen Gorilla Glass. HP heeft duidelijk op de kleintjes gelet wat dit betreft om de prijs zo laag mogelijk te houden, dat meldt het bedrijf ook in een blogbericht over de tablet.

Dat is ook te merken als je let op de stevigheid. De behuizing buigt aardig makkelijk mee. Als je genoeg kracht zet buig je het scherm zelfs uit de behuizing. Sowieso zitten er ook aanzienlijke kieren aan de zijkanten van de tablet. Als je druk uitoefent op het scherm krijg je ook snel vlekken op het paneel te zien en voel je dat hier veel speling zit. Op de aan/uit-knop zit ook nogal wat speling, de volumeknop voelt wel een stuk beter aan.

Hoe goed de SlateBook 10 x2 verderop in de review ook zal blijken te zijn qua prestaties, ik schrik echt van de bouwkwaliteit. Al met al vind ik de SlateBook 10 x2 op dit onderdeel echt een zware tegenvaller van een bedrijf als HP.


Hardware


Gelukkig maakt HP veel goed als het aankomt op de hardware van de Slatebook 10 x2. De tablet is voorzien van Nvidia’s Tegra 4-chipset. Deze chipset hebben we bij Techzine nog niet aan de kaak gesteld, dus qua prestaties is het nog even afwachten waar deze tablet zich precies bevindt.

Hoe dan ook, de tablet is voorzien van een quad-core Cortex A15-processor die tikt op 1,8 GHz. Het grafische werk wordt geleverd door een GPU met maar liefst 72-rekenkernen, die draaien op 672 MHz. Die 72 rekenkernen wekken natuurlijk verbazing op, verderop in de recensie behandelen we natuurlijk de prestaties van de hardware.

Het 10,1 inch scherm van de SlateBook 10 x2 heeft een resolutie van 1920 bij 1200 pixels. Dat betekent dat er per inch 224 pixels aanwezig zijn op het scherm. Het mag nog wel wat scherper, al is dit in principe natuurlijk wel voldoende. Maar ter vergelijking: de Apple iPad Air en zijn voorgangers hebben een pixeldichtheid van 264 pixels per inch, kleinere tablets als de Google Nexus 7 en iPad mini 2 hebben er zelfs ongeveer 324.

Er is door HP voorzien in 2GB werkgeheugen, de opslagruimte van de tablet bedraagt 32GB en is uit te breiden met behulp van een micro SD-kaartje.


De camera’s aan de voor- en achterkant van de SlateBook 10 x2 hebben een resolutie van respectievelijk 0,9 en 2,1 megapixel. Daarmee schiet de SlateBook 10 x2 video’s in HD- en Full HD-formaat. De camera aan de achterzijde is niet voorzien van een flitser, dit zie je overigens ook zelden bij tablets dus daar rekenen we de SlateBook 10 x2 niet extra op af. Deze tablet is op papier sowieso niet bedoeld om foto’s en video’s mee te maken, het gaat er vooral om dat de mogelijkheid er wel is mocht het ooit van pas komen. Verwacht er dan echter niet teveel van.

De accu in de SlateBook 10 x2 heeft een capaciteit van 3.375 mAh. In het meegeleverde toetsenbord zit een extra accu die daar nog eens 2.960 mAh aan toevoegt. Bij elkaar is dat redelijk gemiddeld, je zal echter niet altijd je toetsenbord meenemen en dan is de accucapaciteit wellicht wat weinig.