5min

Tags in dit artikel

, ,

Gebruikservaring

Algemeen


De SlateBook 10 x2 is redelijk prettig in gebruik, maar kent wel zo zijn nadelen. Daar kom ik verderop op deze pagina op terug bij de verschillende aspecten die ik bespreek. De tablet heeft een acceptabel gewicht, al zou deze wel iets lichter mogen zijn. Door de verhouding van het scherm gebruik je de tablet zowel in portret- als landschapshouding makkelijk. Veel concurrerende tablets hebben langwerpige schermen waardoor je vaak automatisch geneigd bent om het apparaat in portretmode te gebruiken terwijl deze eigenlijk in alle oriëntaties goed bruikbaar moet zijn. HP doet dat met de SlateBook 10 x2 gewoon goed. De tablet lijkt overigens wel specifiek ontworpen om in landschapshouding te gebruiken, gezien de plaatsing van de aansluiting voor de lader, de speakers en de camera op de voorkant.

Android draait aardig soepel op de SlateBook 10 x2, ondanks de betrekkelijk hoge resolutie van het scherm is er geen sprake van horten en stoten tijdens normaal gebruik. Het lijkt met de prestaties van de SlateBook 10 x2 dus wel goed te zijn, maar daarover meer op de volgende pagina’s.

Wel is het zo dat HP aardig wat eigen applicaties aan de SlateBook 10 x2 heeft toegevoegd, wat ik persoonlijk niet prettig vind. Het gaat bijvoorbeeld om apps als All-in-One Remote, HP Camera, HP ePrint, HP File Manager en HP Media Play. Andere apps die je standaard niet in Android vindt zijn Box, Evernote, Kingsoft Office, Skitch, Splashtop 2 en TegraZone. Alles bij elkaar staat er dus aardig wat extra software op deze tablet. Hoewel sommige apps natuurlijk wel zo hun meerwaarde hebben, is een gedeelte in mijn ogen gewoon freeware of een minder goed alternatief voor een populaire app, waar je bovendien niet zomaar vanaf komt en dus opslagruimte aan kwijt bent. Bloatware dus.

Een aardige toevoeging is de Splashtop 2-applicatie waarmee je je computer kunt aansturen vanaf je tablet. Hiervoor dien je op je computer een app te installeren. De werking van Splashtop is na een korte gewenningsperiode redelijk intuïtief en het gebruik verliep bij mij erg vloeiend. Deze app kost je normaal een paar 3,75 euro en voegt werkelijk wat toe aan de SlateBook 10 x2.


Android


De SlateBook 10 x2 wordt standaard geleverd met Android 4.2.2 Jelly Bean. Dat is een van de recentere versies van Google’s besturingssysteem en wat dat betreft dus acceptabel, al krijgt een nieuwe versie natuurlijk altijd de voorkeur. Android 4.4 KitKat staat immers alweer om de hoek.

HP heeft het uiterlijk van Android redelijk ongemoeid gelaten. Dat betekent bij tablets dat het notificatiecentrum van Android in twee delen is gesplitst. Als je aan de linkerzijde van het scherm naar beneden veegt krijg je notificaties te zien, aan de rechterzijde zitten knoppen om WiFi, Bluetooth en andere zaken te activeren. Wij zijn niet zo’n fan van deze opzet.

Android biedt tegenwoordig de mogelijkheid om gebruiksaccounts aan te maken en dat is bij een tablet voor het gezin natuurlijk een groot voordeel. Wat dat betreft heeft Android ook een streepje voor op de iPad, al blijft het aanbod van apps nog wat achter ten opzichte van Apple’s iPads.

Er zijn vijf homescreens die je kan volstoppen met snelkoppelingen en widgets. Er is helaas geen mogelijkheid om schermen weg te gooien of aan te maken. Ook kan je niet als ware het een carrousel door de homeschermen navigeren. Als je op het meest linkerscherm zit kan je niet met een veeg naar het meest rechterscherm.


Meegeleverd toetsenbord


De SlateBook 10 x2 wordt geleverd in combinatie met een toetsenbord waarin ook een accu, USB- en HDMI-poort zijn verwerkt. Allemaal nuttige toevoegingen die de SlateBook 10 x2 wat geschikter maken om niet alleen te consumeren, maar ook te produceren.

Scherm


Hoewel HP kans heeft gezien om een scherm met 1920 bij 1200 pixels in de SlateBook 10 x2 te monteren, ben ik er toch niet zo te spreken. Dat komt doordat het een schermtype betreft waarbij kleuren nogal vaal ogen. Het is net alsof je naar zo’n klassieke flatscreen met een matte afwerking zit te kijken, al zit er ook nog eens een reflecterende beschermlaag overheen. Met de scherpte van het scherm zit het op zich goed, maar de kleuren ogen gewoon wat uitgewassen.

De beschermlaag is redelijk reflectief, maar dat is nog niet zo erg. Vingerafdrukken blijven echter heel makkelijk staan, je zou bijna denken dat het scherm al vlekken krijgt door er alleen maar naar te kijken, zo erg is het.


Geluid


De SlateBook 10 x2 is voorzien van stereospeakers die een wat vlak geluid leveren. Er zijn weinig lage tonen te horen en ook in de hoogte schieten de speakers tekort. Dat terwijl er wel een DTS Sound+ geluidsoplossing aan de tablet is verbonden. Het stelt helaas gewoon niet veel voor.

Accu


De SlateBook 10 x2 heeft een accucapaciteit van 3.375 mAh en dat is voor een tablet niet bijzonder veel. De Google Nexus 7 (review), die tot nog toe het minst goed presteerde in onze accutest, beschikt bijvoorbeeld over 600 mAh extra. Wel heeft de SlateBook 10 x2 nog de extra ingebouwde accu in het toetsenbord, maar die moet je dan natuurlijk wel bij je hebben om te kunnen gebruiken.

In onze accutest moet de SlateBook 10 x2 het echter zonder de accu in het toetsenbord stellen omdat de architectuur van Android niet geschikt is om op die manier de accu te testen. Het systeem denkt namelijk dat de accu wordt opgeladen als er een externe accu is aangesloten.

Benchmark: GLBenchmark 2.5 Battery Test (brightness 50%, 60 FPS)


Het is dus geen wonder dat de SlateBook 10 x2 een nieuw dieptepunt betekent voor onze accutest. De tablet houdt het nog geen drie uur vol met de test. Een schatting leert ons dat het met het externe toetsenbord met 2,5 uur verlengd wordt, ervan uitgaande dat het toetsenbord zelf weinig extra stroom vereist. Dit is natuurlijk een ruwe aanname.