4min

Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


Het blijft vooralsnog een pijnpunt als het Samsung betreft; de bouwkwaliteit van Samsung’s smartphones is normaliter niet al te best. Dat wil niet zeggen dat de telefoons met plakband aan elkaar hangen of dat er grote kieren tussen de verschillen componenten zitten. Het materiaalgebruik op zichzelf is het aspect waar de schoen knelt. Plastic biedt zelden dezelfde hoogwaardige kwaliteit die bijvoorbeeld metaal en glas kunnen bieden.


In eerste instantie had ik het gevoel dat de Samsung Galaxy Note 3 daar helaas nauwelijks een uitzondering op was. Op de vorige pagina heb ik wel aangegeven dat de achterkant een stuk prettiger aanvoelt, maar de stevigheid van het onderdeel op zich is nog altijd heel ver te zoeken als je het van de telefoon haalt. Je vouwt het plaatje met het grootste gemak bijna dubbel. Maar als je het kapje plaatst op de plek waar het hoort, valt het alleszins mee en is er weinig beweging in te krijgen.

Ook het scherm valt me alleszins mee. We hebben met name bij tablets al regelmatig gezien dat het lastig is om een groot scherm voldoende te beschermen. Maar als je bij de Galaxy Note 3 hard op het midden van het scherm drukt, zie je zo goed als geen vlekken op de onderliggende display ontstaan. Er zit wel speling in de bescherming, maar niet zoveel dat de laag op het werkelijke scherm drukt. Het is overigens niet bekend wat voor bescherming Samsung voor het scherm in de Galaxy Note 3 gebruikt, maar het is vrijwel zeker geen Gorilla Glass, wat ons minder zekerheid geeft over de krasvastheid van het scherm.

Bij de Galaxy Note II had ik grote klachten over de USB-poort. De meegeleverde adapter zat daar te losjes in als je hem aansloot. Bij de Galaxy Note 3 heb ik om die reden extra opgelet, maar het probleem doet zich hier niet meer voor dan bij de gemiddelde smartphone. De knoppen zitten zonder al te veel speling in de behuizing en dat geldt ook voor de meegeleverde stylus.

Wat bouwkwaliteit betreft weet de Galaxy Note 3 me positief te verrassen. Toch zou ik graag zien dat Samsung eindelijk de stap maakt en hoogwaardige materialen voor de behuizing gaat gebruiken, net als het grootste deel van de concurrentie. De rubberachtige bedekking van de achterkant is een vooruitgang, maar het blijft toch wel het meest minimale wat Samsung had kunnen doen om de tactiele waarde van de telefoon te verbeteren.


Hardware


De Samsung Galaxy Note 3 is in veel opzichten uitgerust met het beste wat er op dit moment beschikbaar is voor Android-fabrikanten. Zo vinden we in de behuizing een Snapdragon 800-chipset van Qualcomm. De Krait 400-processor heeft vier rekenkernen en draait op 2,3 GHz. Het grafische rekenwerk wordt afgehandeld door een Adreno 330. Deze componenten zagen we ook in de LG G2 en de Sony Xperia Z1, maar in beide gevallen was de kloksnelheid een fractie lager.

Het werkgeheugen bedraagt een indrukwekkende 3GB, waarmee Samsung tegen de grens van 32bit-processors begin aan te hikken. Het is de vraag hoe snel de overstap op 64bit-processors gemaakt kan worden. Dat vereist wijzigingen op zowel software- als hardwarematig vlak, dus dat zal over vele schijven moeten gaan.

De opslagruimte van de Galaxy Note 3 in onze regio bedraagt 32GB, er zijn ook varianten met 16- of 64GB, maar die worden hier vooralsnog niet uitgebracht. De opslagruimte is met maximaal 64GB uit te breiden middels een micro SD-kaart.

Het Super AMOLED-scherm heeft een afmeting van 5,7 inch en toont een Full HD-resolutie. Met die eigenschappen komen we op een pixeldichtheid van 386 pixels per inch. Het is niet bekend wat voor bescherming Samsung gebruikt om de display mee af te dekken, het is bijna zeker dat het niet om Gorilla Glass gaat.

De Galaxy Note 3 kan overweg met alle 4G-frequenties die er in Nederland toe doen; 800-, 1800- en 2600 MHz. Dat zou dus geen problemen moeten opleveren. Verder voorziet Samsung ook in ondersteuning voor alle gangbare WiFi-standaarden waaronder ook het nieuwe 802.11ac. Verder is er Bluetooth 4.0, NFC en infrarood. Voor verbinding met de computer is er de primeur van USB 3.0.

De camera heeft een resolutie van 13 megapixel en is voorzien van een flitser. Voor foto’s is er optische beeldstabilisatie, bij video’s helaas niet. Het opnemen van video’s gebeurt in maximaal 2160p ofwel 4K, wat opnieuw een bijzonderheid is. Dit gebeurt wel met 30 beelden per seconde, bij 1080p ofwel Full HD schiet de camera 60 beelden per seconde, waarmee bewegingen beter worden vastgelegd.

De accucapaciteit bedraagt 3.200 mAh en dat is niet bijzonder veel voor een telefoon met zo’n groot scherm. Samsung belooft echter alsnog een spreektijd van 21 uur.