5min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring en software

Gebruikservaring


De LG G Pad 8.3 heeft een goed formaat om mee te kunnen werken. Je kan de tablet redelijk makkelijk in je ene hand vasthouden en met de andere hand commando’s invoeren. Het apparaat is natuurlijk wel te groot om in één hand te kunnen gebruiken, maar dat geldt voor alle tablets.

LG voorziet de G Pad 8.3 van Android 4.2 Jelly Bean, wat al een wat minder recente versie van Android is. LG belooft echter wel Android-updates uit te brengen, maar een precieze data is nog niet bekendgemaakt door de Koreanen.

Een functie die LG introduceerde met de G2 was KnockOn, waarmee je door tweemaal op het scherm te tikken hetzelfde doet als wanneer je op de aan/uit-knop zou drukken. Omdat de G2 knoppen op de achterkant heeft was dit een functie die uit nood geboren is, maar het werkt wel prima om de telefoon te activeren. Het deactiveren vind ik minder treffend omdat het alleen op het hoofdscherm van Android werkt.

Er is wel één element aan de G Pad 8.3 dat mij stoort en dat is dat LG zich niet houdt aan Google’s voorschrift voor de Android-knoppen op het scherm. De Zuid-Koreanen hebben de Multitask-knop ingewisseld voor de Optie-knop. Het is natuurlijk mijn mening, maar ik gebruik de Multitask-knop regelmatiger dan de Optie-knop. Daarnaast wordt de Optie-knop in Android 4.4 KitKat standaard weergegeven, of deze nou fysiek al aanwezig is of niet. Maar met een software-update zou LG de indeling van de knoppen natuurlijk nog kunnen aanpassen. Je hebt bij de G Pad 8.3 overigens wel de mogelijkheid om andere knoppenconfiguraties in te stellen, maar de Multitask-knop zit daar niet bij.


LG’s Android-skin: Optimus UI


LG hanteert al jarenlang een eigen Android-skin met de naam Optimus UI. Zoals we bij alle fabrikanten gezien hebben, is ook deze skin door de jaren heen een stuk volwassener geworden. De Optimus UI-skin bevat veel mooie elementen, zoals bijvoorbeeld het ontgrendelscherm. Die mooie elementen lijken wel met een keerzijde te komen, de tablet heeft af en toe moeite om alles vloeiend op het scherm te toveren.

Ik vind LG’s oplossing één van de mooiste onder de Android-skins. Niet dat de werking anders is, je beweegt je vinger over het scherm van een punt naar een ander en als je ver genoeg beweegt ontgrendel je de tablet. Onderwijl zie je een cirkel onder je vinger ontstaan, waarbinnen alvast het scherm wordt getoond dat je te zien krijgt als de tablet is ontgrendeld. Het werkt soepel en het oogt strak.

Je vindt op het ontgrendelscherm ook vijf iconen om apps snel op te starten. In de Instellingen-app kan je deze snelkoppelingen naar wens aanpassen naar andere apps en je kan er ook nog een zesde app aan toevoegen. Het vergrendelscherm staat je verder toe om widgets toe te voegen op aparte schermen door naar rechts te vegen over de klok, veeg je naar links, dan opent de Camera-app.

Je kunt maximaal zeven hoofdschermen aanmaken om je widgets en snelkoppelingen op te plaatsen. In het notificatiecentrum heeft LG heel wat extra zaken aangebracht. Zo is er de gebruikelijke balk met schakelaars om systeemtaken snel aan en uit te zetten, maar ook een balk met snelkoppelingen naar LG’s kleine QSlide Apps, twee schuifbalken om de schermhelderheid en het volume te regelen en natuurlijk heb je dan ook nog de notificaties zelf. Het is helaas niet mogelijk om bepaalde balken te verwijderen.


Om je op weg te helpen geeft LG je tips op het hoofdscherm over het gebruik van de tablet, zoals hoe je snel toegang krijgt tot bepaalde functionaliteit. Een goede functionaliteit die LG heeft ingebouwd is Schuif opzij, waarbij je met drie vingers maximaal drie applicaties van het scherm kunt vegen, om deze tijdelijk weg te zetten. Veeg je met drie vingers weer terug, dan komt de app weer in beeld. Als je meerdere apps hebt weggeschoven, krijg je een overzicht waaruit je kunt kiezen. Vanaf hier kan je de apps middels een kruisje of een veeg naar boven ook afsluiten. Natuurlijk kan dit ook met de multitasking-functie van Android, maar dit werkt ook wel erg intuïtief.

Afgezien van de simpele QSlide Apps is het niet mogelijk om apps op een gedeelte van het scherm weer te geven, zoals bij de Galaxy-tablets van Samsung het geval is.


Voorgeïnstalleerde software


LG lijkt in eerste instantie niet al te zuinig met de voorgeïnstalleerde applicaties. Bij de eerste start zijn er al 48 apps te tellen. Wel zijn zeven apps te verwijderen om schijfruimte terug te winnen. Als je die zelf zou verwijderen zou je er dus 41 overhouden. Daarmee blijkt LG zich dus aardig ingehouden te hebben; op de Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition vind je bijvoorbeeld 54 applicaties. Het kan echter nog altijd beter, een Google Nexus 7 telt er slechts 31.

Er zijn ook apps die wat toevoegen, al zijn ze schaars. Je hebt bijvoorbeeld Box, waarbij je 50GB gratis opslagruimte krijgt als je inlogt. Met LG Backup kan je allerlei zaken zoals geïnstalleerde apps, media en instellingen in de cloud opslaan als een back-up, waar je naderhand naar kan herstellen mocht er iets fout zijn gegaan.

Een laatste interessante app is QPair van LG zelf, waarmee je je telefoon aan je tablet kunt koppelen zodat je bijvoorbeeld telefoongesprekken kan weigeren, sms’jes lezen en erop reageren, internetten via de simkaart in de telefoon en notities synchroniseren. Een laatste leuke functie is dat wordt gesynchroniseerd welke app je als laatst op je telefoon gebruikte, zodat je die middels een knop op het hoofdscherm makkelijk op je tablet kunt openen, het is helaas niet zo dat je precies kunt verdergaan waar je was gebleven op je telefoon.


Je smartphone hoeft voor gebruik van QPair overigens niet van LG afkomstig te zijn, wel moet de telefoon minimaal Android 4.1 draaien. De app vind je in de Google Play Store. In ons geval werkte QPair prima samen met een smartphone van een andere fabrikant, in de Play Store zijn echter ook veel negatieve beoordelingen terug te vinden. Uiteindelijk beoordelen dik 400 gebruikers de app met 3,9 sterren uit maximaal 5, wat toch positief is.