3min

Tags in dit artikel

, , ,

Scherm, geluid en accuduur

Scherm


Het scherm in de G Pad 8.3 toont 1200 bij 1920 pixels en dat is vandaag de dag voor tablets een bovengemiddeld hoge resolutie. Er zijn wel tablets die het wat dat betreft nog beter doen, maar LG hoeft zich zeker niet te schamen voor zo’n resolutie. Een pixeldichtheid van 273 pixels per inch is zeker niet te laag, maar hoger mag natuurlijk altijd. Bij smartphones leggen we de lat over het algemeen boven de 300 pixels per inch voor dure toestellen, maar omdat je tablets doorgaans niet zo dicht bij je gezicht houdt, mag die ratio bij dit type apparaten wat lager zijn.


LG koos voor een IPS LCD-scherm, ten opzichte van de AMOLED-schermen van Samsung hebben deze displays bijvoorbeeld een betere kleurweergave en kijkhoek. Het nadeel is dan weer dat ze meer energie consumeren omdat het scherm zichzelf niet verlicht, zoals dat bij AMOLED-schermen wel gebeurt. Er is dus externe verlichting benodigd.

De beschermingslaag op de display is aardig reflectief, wat betekent dat je moeite zal hebben met het aflezen van het scherm als je te maken hebt met tegenlicht. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je via het scherm tegen een lamp of de zon inkijkt.

Ook vingerafdrukken blijven makkelijk staan op het scherm, maar daar heb je geen last van als het scherm aan staat. Het staat alleen lelijk als de tablet niet actief is, maar of je je daar ook aan stoort moet je zelf weten.

Geluid


Hoewel de LG G Pad voorzien is van twee speakers, is het geluid niet best. Als je het volume helemaal opendraait worden hoge tonen schel, terwijl lage tonen nauwelijks tot hun recht komen. Dat laatste is bij mobiele apparaten natuurlijk niet ongebruikelijk, maar van een tablet verwacht ik toch meer dan van een smartphone.

Accuduur


De LG G Pad 8.3 is voorzien van een accu met een capaciteit van 4.600 mAh en daarover sprak ik bij de bespreking van de hardware al mijn zorgen uit. In onze accutest blijkt dat niet onterecht; een uur video’s bekijken kost de G Pad 8.3 in ons geval al 15 procent van de accu.

Benchmark: Accutest: 1 uur Full HD YouTube-video (verbruikt)


Na 6 uur ben je dus gewoon klaar, terwijl de concurrenten zoals de nieuwe Apple iPad mini en Google Nexus 7 ongeveer de helft van het percentage verbruiken. Toegegeven, die tablets hebben ook gewoon een grotere accu, maar dat praat het natuurlijk niet goed. Het is LG’s keuze geweest om deze matige accucapaciteit te hanteren.