3min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring en software

Algemeen


De Motorola Moto G ligt goed in de hand dankzij de afgeronde achterzijde. Persoonlijk ben ik niet van de grote schermen, de 4,5 inch is voor mij dan ook al wat aan de grote kant. De relatief grote bezels aan de zijdes van het scherm helpen niet mee bij het besturen met één hand. De gemiddelde smartphone is vandaag de dag echter een stuk groter en wat dat betreft is de Moto G natuurlijk juist een verademing te noemen. De knoppen op het apparaat zitten daarnaast op goede plekken, als je de telefoon tenminste in je linkerhand houdt. Maar daar gaan de meeste Android-fabrikanten vandaag de dag ook wel van uit.

De Moto G was in ons geval uit de doos voorzien van Android 4.3 Jelly Bean, maar na enkele dagen stond een update naar Android 4.4 KitKat (review) klaar. Daarmee is de Moto G volledig bij de tijd. Dat is een van de rancunes die ik heb met de gemiddelde skin; het klaarstomen van een update duurt lang en dat brengt weer problemen op het gebied van veiligheid en functionaliteit met zich mee. Daar komt bovenop dat de interface er vaak niet intuïtiever op wordt en dat deze de prestaties negatief beïnvloedt. Niets van dit alles bij de Moto G!

Dat zorgt er ook voor dat je zelfs naar een Moto G kunt upgraden als je momenteel nog een oud vlaggenschip in de handen hebt. Zelfs dan zal je een toename in snelheid opmerken. De vergelijking met nieuwe telefoons rond deze prijsklasse lijkt qua snelheid al helemaal onwerkelijk.

Aanpassingen in Android


Er is bij de Moto G nauwelijks sprake van een skin. Vroeger hanteerde Motorola de Motoblur-skin, maar met de overname door Google is deze ter ziele gegaan. De aanpassingen die Motorola in Android heeft doorgevoerd zijn miniem en het is om die reden dat de fabrikant ook zo snel met een KitKat-update op de proppen kan komen.


Extra zaken die de Moto X biedt zijn achterwege gelaten. Zo moet je het dus stellen zonder een altijd actieve spraakherkenning en interactieve notificaties die slechts een deel van het in stand-by verkerende scherm benutten.

De Moto G heeft standaard 8- of 16GB interne opslagruimte, welke niet uit te breiden is met een micro SD-kaartje. Dat betekent niet dat het daarbij blijft, want Motorola levert ook 50GB ruimte op de clouddienst Google Drive, gedurende twee jaar. Dat is bovenop de standaard 15GB die je al krijgt bij deze dienst.

Apps


Motorola voegt wel enkele extra applicaties toe, maar houdt het tot het absolute minimum als je kijkt naar het nut ervan. Veel Android-fabrikanten verlagen zich schaamteloos tot het toevoegen van apps die je gerust als bloatware kunt omschrijven, maar dat is niet Motorola’s stijl. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat Motorola nu een dochteronderneming van Google is.


Met behulp van Moto Migrate kan alle content van je oude Android-smartphone eenvoudig draadloos worden overgezet op de Moto G. Natuurlijk kan je hierbij wel tegen de beperkte interne opslagcapaciteit van de Moto G aanlopen.

Moto Assist lijkt een soort verlengstuk van Google Now. Deze optionele Motorola-dienst leert de gewoontes van zijn gebruiker aan en kan aanvoelen wanneer meldingen gedempt moeten worden, bijvoorbeeld op basis van afspraken in Google Calandar. Ook kan je exact als in iOS een functie instellen waarmee meldingen tussen bepaalde tijdstippen gedempt worden, zodat je je telefoon bijvoorbeeld niet uit hoeft te zetten als je gaat slapen. Als je achter het stuur zit zal de telefoon ook automatisch de handsfree-mode activeren, wanneer je gebeld wordt en het gesprek opneemt.