4min

Gebruikservaring, Android en extra software

Algemene gebruikservaring


De Galaxy NotePro 12.2 is wat betreft gebruikservaring moeilijk te vergelijken met tablets die je nu in de winkels vindt en dat is logischerwijs het resultaat van de schermgrootte. Als je deze tablet overweegt te kopen, dan weet je ongetwijfeld ook wel dat dit momenteel één van de grootste tablets in de winkelschappen is.

Je moet er dan ook van bewust zijn dat de tablet bijna zo groot is als een laptop met een scherm van ongeveer 11 inch. In vergelijking met een laptop is de Galaxy NotePro 12.2 natuurlijk redelijk licht, maar voor een tablet is het echt een zwaargewicht. Het is dan ook niet bijzonder comfortabel om de tablet lange tijd staand te gebruiken of met één hand vast te houden. Gebruik je twee handen, dan kan je juist weer niet overal bij vanwege het forse schermoppervlak.

Het is Samsung gelukt om Android 4.4 KitKat op de Galaxy NotePro 12.2 te installeren en daar verdient het Koreaanse bedrijf een pluim voor. Android is overigens ook in grote mate aangepast, maar daarover later meer. Wil je weten wat Android 4.4 KitKat in het algemeen biedt? Lees dan onze uitgebreide recensie over Google’s mobiele besturingssysteem.

Android draait over het algemeen soepel, maar de Galaxy NotePro 12.2 kent wel met enige regelmaat haperingen. Vaak is daar niet echt een aanleiding voor en gebeurt het ook bij simpele zaken zoals het teruggaan naar of wisselen tussen homescreens of het openen van het applicatie-overzicht. Het is niks nieuws dat Samsung’s Android-producten niet altijd even soepel draaien, maar het is wel vervelend om daar steeds weer tegenaan te lopen.

Van de 32GB opslagruimte die Samsung belooft, blijft zo’n 25GB over voor de gebruiker. Er wordt dus aardig wat ruimte opgeëist, maar er is ook nog voldoende ruimte over. Zeker als je je bedenkt dat er ook een micro SD-kaartje van maximaal 64GB in de tablet kan worden geplaatst. Ook krijg je 50GB gratis opslagruimte bij Dropbox.

Samsung’s Android-skin: Magazine UX


Samsung heeft Android tot in detail aangepast en die interface draagt de naam Magazine UX. De interface oogt over het algemeen erg elegant. Magazine UX is een afgeleide van Flipboard en toont maximaal zes widgets per homescreen, die netjes in een raster worden ingedeeld. De gebruiker kan kiezen uit 23 widgets met onder andere opgeslagen foto’s en video’s, nieuws, muziekknoppen en content vanuit sociale netwerken. Opvallend genoeg zijn er geen widgets voor zaken als Google Now en Gmail.

Magazine UX ziet er verzorgd en strak uit, al is dat mede afhankelijk van de content die wordt aangeleverd vanuit de nieuwsdiensten en sociale netwerken. Wel moet ik opmerken dat de loginschermen voor verschillende diensten zoals Flickr, LinkedIn, Twitter en YouTube veel meer aandacht mochten krijgen. Samsung heeft de makkelijkste weg gekozen en gewoon webpagina’s gebruikt om elke widget in te laten loggen en de juiste toestemmingen te laten krijgen. Die pagina’s zijn nauwelijks gericht op touchscreens en het relatief kleine schermoppervlak waarop ze weer worden gegeven, wat problemen oplevert. Gelukkig hoef je dit proces per app maar eenmaal te doorlopen en ben je er daarna van af.

Hoewel de Magazine UX er gelikt uitziet, is het zaakje toch lang niet zo bruikbaar als je misschien verwacht. De getoonde content wordt niet constant geüpdatet. Erger nog: In feite staat er gewoon altijd hetzelfde, totdat je bij elk blokje handmatig op de verversknop drukt. Dat is heel anders dan bij Flipboard, dat oogt en functioneert als een levend en actief geheel. Ik denk dat je op Magazine UX gauw uitgekeken bent. Het idee is aardig, maar de uitwerking schiet rijkelijk tekort. Desgewenst kan je alle vensters van Magazine UX overigens ook verwijderen.

De Magazine UX staat natuurlijk ook lijnrecht tegenover de Pro-doelstelling die Samsung hanteert voor de Galaxy NotePro 12.2, want de Magazine UX is juist gericht op consumptie van content en nauwelijks op productiviteit. Maar wees gerust, over die productiviteit komt verderop in dit artikel wel meer.

In het notificatiescherm, dat ook volledig opnieuw ontworpen is, worden uiteraard de nodige meldingen getoond. Ook zijn hier een aantal schakelaars geplaatst, waarmee zaken als Bluetooth, GPS en WiFi kunnen worden geregeld. Welke zaken je hier precies wilt hebben, kan je zelf bepalen in de Instellingen-app.

Software


Als je de Application Drawer bekijkt, lijkt het alsof Samsung zich redelijk heeft ingehouden met het aantal applicaties dat vanuit de doos wordt meegeleverd. Doordat er gebruik wordt gemaakt van mappen is dat echter een vertekend beeld, want uiteindelijk staan er toch meer dan 50 applicaties op de tablet.


Het gaat er echter ook om hoe bruikbaar die apps zijn. De app van The New York Times wordt voorgeïnstalleerd en komt met een gratis proefversie. Mooi meegenomen, daarna betaal je wel 18 euro per maand. Bloomberg Businessweek+ krijg je eveneens een jaar lang gratis.

Ook krijg je nog eens 6 maanden lang Netflix en NRC, als je een kopie van de aankoopbon doorstuurt naar Samsung. Deze actie loopt tot eind april. Je krijgt dan ook een micro SD-kaart van 64GB opgestuurd, die hoef je dan ook al niet meer zelf te kopen.

De overige apps zoals e-Meeting, Remote PC, SketchBook en WebEx zullen voor de ene gebruiker interessant zijn en voor de andere weer niet. Wel vind ik dat Samsung nuttige apps levert bij de Galaxy NotePro 12.2 en dat is heel wat ander dan bij andere producten van de Koreaanse fabrikant. Nu is geen sprake van meelevering van regelrechte bloatware en dat is een welkome verandering.