4min

De S Pen en multitasking

De S Pen


Sinds de lancering van de originele Galaxy Note-smartphone is de S Pen steeds belangrijker geworden voor Samsung. De pen wordt enkel toegepast bij Note-producten, maar het is niet ondenkbaar dat Samsung daar ooit verandering in zal brengen.


De stylus is drukgevoelig, precies en geavanceerd. Met dat laatste doel ik op de vele aanvullende mogelijkheden die geboden worden met de pen. Ten eerste wordt er een cursor getoond wanneer je de pen boven het scherm houdt, zo kan je al goed zien waar je gaat klikken als je de pen naar het scherm toe zou brengen. Vanaf dat moment kan je de knop op de pen ingedrukt houden om Air Command te openen. Dit kan vanuit elke app en dat biedt de mogelijkheid om zaken als een Actiememo, het Plakboek of S Finder te openen, op het scherm te schrijven, of een app in een klein venster bovenop de huidige weergave te openen. Dit laatste kan enkel met apps die daarvoor geschikt zijn.

Met de actiememo krijg je de mogelijkheid om bijvoorbeeld een zoekwoord of adres op te schrijven om over te hevelen naar de zoekfunctie van je browser of Google Maps. Het is een geinige toevoeging als je de pen al in de hand hebt, maar dan nog: Gewoon de bewuste app opstarten en het toetsenbord gebruiken werkt minstens zo snel.


In vergelijking met de Galaxy Note 3 en Galaxy Note 10.1 2014 Edition doet Samsung overigens niks nieuws met de S Pen. Al deze mogelijkheden bestonden bij die producten al. Dat is geen kritiek, want de S Pen werkt gewoon prima voor precisiewerk. Met drie Galaxy Note-producten in een paar maanden tijd kan je ook niet telkens weer grootschalige innovaties eisen.

Multitasking


Tot vier apps tegelijk openen

Het grote scherm in de Galaxy NotePro 12.2 geeft de tablet de unieke mogelijkheid om niet maximaal twee, maar ook drie of vier applicaties tegelijkertijd te openen. Ook met vier apps op je scherm gebeurt dat zonder noemenswaardige haperingen. Het openen van meerdere vensters gebeurt door met een vinger of de S Pen vanuit de rechterzijkant van de tablet over het scherm te vegen.

Er komt dan een menu tevoorschijn met de geschikte apps, het zijn er standaard 19, waaronder Chrome, Gmail, Hangouts, Maps, Mijn bestanden, S Finder, S Note en YouTube. Door op een icoon te klikken wordt de app in een los bovenliggend venster geopend. Dat is handig als je even snel iets wilt opzoeken, om het venster daarna weer te sluiten. Ook is het in deze mode mogelijk om het venster te minimaliseren tot een App-icoon, om het later weer op te roepen. Dat doet een beetje denken aan Facebook’s Chat Heads-systeem.


Als je vanuit het menu het icoon van de gewenste app naar een bepaald gedeelte van het scherm sleept, dan wordt daar vervolgens een venster geopend. Sommige apps kunnen meermaals worden geopend, andere weer niet. Helaas kan Google Chrome bijvoorbeeld niet tweemaal worden geopend, de gewone browser kan dat dan gelukkig weer wel, maar in die browser mis je mogelijk wel je bladwijzers en wachtwoorden die je op je computer hebt opgeslagen. Ook Gmail kan slechts eenmaal geopend worden en is bovendien niet echt geschikt de kleinste weergave.

Als er meerdere apps geopend zijn, kan middels een centrale blauwe bol worden geregeld wat de grootte van de apps moet zijn. De grootte van de vensters is bij een even aantal apps normaliter identiek, maar dus wel aan te passen door de bol te verslepen.

Door op diezelfde bol te klikken komen nog enkele opties tevoorschijn, waarmee je vensters en apps kunt verwisselen, content verslepen, een app op volledig scherm weergeven of juist volledig sluiten. Dit voelt enigszins omslachtig en niet intuïtief, maar het is fijn dat het wel mogelijk is.



Ongekende mogelijkheden qua multitasking

Het werken met maximaal vier schermen zorgt ervoor dat je veel overzicht krijgt en voor een tablet zijn de mogelijkheden qua multitasking natuurlijk ongekend te noemen. Het scherm is groot genoeg om de vier apps goed genoeg weer te kunnen geven, al is het natuurlijk niet ideaal. De apps doen het vanzelfsprekend beter op een groter schermoppervlak, daar zijn ze immers in eerste instantie voor ontworpen. Dat de Galaxy NotePro 12.2 je de mogelijkheid biedt is echter wel erg prettig.