3min

Scherm, geluid en accuduur

Scherm


Het mag inmiddels duidelijk zijn dat de Samsung Galaxy NotePro 12.2 een scherm van 12,2 inch aan boord heeft. Dit scherm toont een resolutie van 2560 bij 1600 pixels. Hoewel dat er in totaal meer dan 4 miljoen zijn en 247 per inch, komt de tablet daarmee qua scherpte niet helemaal in de buurt van bijvoorbeeld de nieuwe iPads en de Nexus 7.

Ik wil niet zeggen dat ik ontevreden ben over het scherm, maar ik ben er ook niet zo van onder de indruk als dat ik van tevoren gehoopt had. Als je erop gaat letten, kan je op gebruiksafstand de afzonderlijke pixels nog net van elkaar onderscheiden. Hoewel het niet aan het scherm zelf te wijten is, zijn er ook gevallen waar kartelrandjes op het scherm te zien zijn, zoals bijvoorbeeld het Google Chrome-logo en de schakelaars in het notificatievenster. Samsung heeft deze zaken blijkbaar niet geoptimaliseerd voor deze schermresolutie.

De kleurervaring en de kijkhoek van het scherm zijn in orde. In tegenstelling tot Samsung’s smartphones met AMOLED-schermen geeft het dit Super PLS-scherm kleuren ook niet overdreven verzadigd weer. De zwartwaarden zijn natuurlijk wel minder goed dan bij de AMOLED-varianten. Het zal van persoon tot persoon verschillen wat voor scherm de voorkeur geniet.


Samsung maakt geen gebruik van Gorilla Glass voor de bescherming van de display. Meestal zijn deze merkloze varianten niet zo goed op een of meerdere aspecten zoals reflectie, krasbestendigheid, breukbestendigheid, stevigheid en gevoeligheid voor vingerafdrukken. Bij de Galaxy NotePro 12.2 is het vooral dat laatste dat in het oog springt. Elke vingerafdruk blijft zichtbaar. Als het scherm uit staat is het schrikbarend, als het aanstaat valt het alleen met tegenlicht of donkere weergave erg op.

Geluid


De stereospeakers van de Galaxy NotePro 12.2 zitten aan de zijkant en dat is vaak een probleem omdat de handen er dan in de regel overheen vallen. De Galaxy NotePro 12.2 is echter zo groot dat dit nu niet het geval is, tenzij je de tablet ondersteboven houdt. Dat hoort dankzij de schermkanteling wel tot de mogelijkheden, maar het is niet het uitgangspunt.

Het geluid uit de speakers is aardig goed, maar wordt op hoog volume wel een tikje schel. Bij lage tonen mist veel detail, maar daarin doet Samsung niet onder voor de concurrentie.

Accuduur


De Galaxy NotePro 12.2 heeft een accucapaciteit van 9.500 mAh. Voor een tablet is dat nog relatief veel. Dankzij de big.LITTLE-structuur van de chipset moet de Samsung-tablet zuinig met energie kunnen omspringen wanneer die mogelijkheid er is, terwijl er gebruik wordt gemaakt van een snelle processor op de momenten dat de volle rekenkracht nodig is. Deze architectuur biedt op papier het beste van twee werelden.

Benchmark: Accutest: 1 uur Full HD YouTube-video (verbruikt)


Helaas heeft Techzine de nieuwe accutest nog maar bij weinig concurrerende toestellen gedraaid. De Apple iPad Air scoorde ontzettend goed in deze test en lijkt nauwelijks te verslaan. Met een verbruik van 9 procent schiet ook Samsung ruimschoots tekort. Niet dat deze prestatie slecht is, maar geweldig is het ook weer niet.

Wat ook opvalt is dat de accu relatief langzaam oplaadt, ook via de stroomadapter. Opladen via de computer raad ik volledig af, tenzij het niet anders kan. Het kost de Galaxy NotePro 12.2 een dikke 50 minuten om tien procent op te laden, ofwel 8,5 uur om van 0 naar 100 te gaan. Dat is bijzonder lang. De stroomadapter heeft met 2 mAh geen lage output, maar de accu is gewoon erg groot.