Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


De bouwkwaliteit van de Toshiba Encore valt mij zeker niet tegen, ondanks het grootschalige gebruik van plastic. De dikte van de tablet heeft er in elk geval voor gezorgd dat deze tegen een stootje kan. Ook als er flink wat druk op het scherm wordt gezet verschijnen er maar weinig vlekken. Dit is bij veel andere tablets een heel stuk erger.

Ook het doorbuigen van de tablet is maar minimaal mogelijk, wel horen we het plastic een beetje kraken als we dat proberen. Al met al is de bouwkwaliteit van deze tablet in orde, je kan hem rustig een keer laten vallen zonder meteen in paniek te raken. Een verkeerde landing met het scherm op een punt blijft natuurlijk altijd een zwakheid van mobiele apparaten.


Hardware


Toshiba heeft ervoor gekozen om een volwaardige Windows-tablet te maken, met volledige desktopmogelijkheden. Er is dan ook geen ARM-gebaseerde chip te vinden in de Toshiba Encore, maar een x86-chip van Intel. Een Intel Atom Z3740 om precies te zijn. Deze chip beschikt over een quad-core processor met een kloksnelheid van 1,33 GHz en een turbo-snelheid van 1,86 GHz.

De GPU is een Intel HD Graphics-chip met een kloksnelheid van 311 MHz en een turbo van 667 MHz. Techzine heeft deze chip al eens eerder aan een uitgebreide test onderworpen op een Intel evenement in Londen. Ik verwacht dat deze tablet de vloer aanveegt met de eerder aan een review onderworpen Acer Iconia W3-810. Al verwacht ik niet dat deze chip mee kan doen met de high-end Android-tablets en iPads. Het werkgeheugen van de tablet bedraagt verder 2GB en de opslagcapaciteit 32GB, waarvan er ongeveer 8GB is gereserveerd om de tablet te herstellen en nog eens 14GB voor Windows 8.1, waardoor er voor de gebruiker slechts 10GB overblijft.

De Toshiba Encore beschikt over een LED-scherm van 8 inch, met een schermresolutie van 1280 x 800 pixels. De aspectratio is 16:10 en heeft een hoge helderheid.

Doordat Toshiba heeft gekozen voor een van de meest recente Intel-chips is de tablet ook voorzien van de nieuwste connectiviteitstechnologie, zo is er Bluetooth 4.0 low energy aanwezig en WiFi a/b/g/n. Alleen de ac-standaard is niet meegenomen.

Op het gebied van audo/video voorziet Toshiba in stereospeakers en een 8 megapixel camera met autofocus -helaas zonder flitser- aan de achterzijde en een 2 megapixel camera met een lichtsensor aan de voorzijde. De accucapaciteit bedraagt 5.220 mAh en volgens Toshiba zou je 14,5 uur moeten kunnen doen op een volledige lading. Dat zullen we later in deze review nog zeker even testen.