2min

Prestaties (systeem)

Aangezien we hier te maken hebben met een Windows 8.1-tablet, hebben we ook de nodige benchmarks voor handen om de tablet mee te testen. We kunnen hierdoor de Windows-tablets vooral goed vergelijken met andere Windows-tablets, in sommige gevallen ook met andere Android- en iOS-tablets.

De Toshiba Encore beschikt over de allernieuwste Intel Bay Trail Atom-chip, ik verwacht dat de prestaties van deze tablet minimaal mee kunnen met die van de concurrentie, zo niet beter zijn. Intel is goed op weg om qua prestaties mee te kunnen op de tabletmarkt, alleen is de accuduur duidelijk nog een puntje waaraan gewerkt moet worden.


In Cinebench is goed te zien dat de tablet een heel stuk beter is dan voorgaande Windows-tablets, dat de tablet niet kan tippen aan de prestaties van de Surface-tablets is logisch, deze maken niet gebruik van Atom-chips voor tablets maar van mobiele chips die oorspronkelijk bedoeld zijn voor laptops. De systeemprestaties van Windows-tablets zijn met de nieuwe Atom-chip van Intel weer een stuk verbeterd.

Benchmark: Windows 8: PCMark 8 – Home


We zien eigenlijk hetzelfde beeld in PCMark 8. Maar ook dit is een beperkte vergelijking. We hebben inmiddels ook wat benchmarkscores van Geekbench, een benchmark die ook voor Android en iOS beschikbaar is.


Als we naar de benchmarkscores van Geekbench kijken, zijn we positief verrast. De Toshiba Encore kan zich meten met de iPad Air van Apple en is een stuk beter dan de Google Nexus 7. Wel moeten we hierbij opmerken dat de Toshiba Encore veel meer stroom verbruikt, om dezelfde prestaties te behalen. Dat is iets waar Intel nog duidelijk aan moet werken.