2min

Accu, vingerafdrukscanner en hartslag

Accuduur


Een van de zaken waarbij Samsung de gebruiker centraal stelt, is de verlenging van de accuduur. De capaciteit van de accu is verhoogd tot 2.800 mAh. Dat is op zichzelf al aardig wat, maar mocht het nou eens gebeuren dat je onverhoopt toch zonder prik lijkt te geraken, dan kan je in een extreem zuinige mode schakelen, waarin je met 10 procent aan lading nog een hele dag vooruit moet kunnen.

Samsung bereikt dit door over te schakelen op een schermweergave in zwart-wit en allerlei achtergrondtaken uit te schakelen. Alleen de apps die door de gebruiker actief worden opgestart kunnen draaien, zodat er zo weinig mogelijk energie verbruikt wordt.

Toen wij deze mode aanzwengelden, merkten we wel dat het vrij lang duurt voordat de telefoon bruikbaar wordt. De Galaxy S5 is zeker een halve minuut onbruikbaar omdat de telefoon onder de motorkap allerlei systeemtaken afsluit en processen overhevelt.

Je gaat deze functie hopelijk niet vaak gebruiken, maar het is fijn dat de mogelijkheid er wel is mocht het nou eens nodig blijken.


Vingerafdrukscanner


De vingerafdrukscanner is net als bij concurrent Apple in de Home-knop onder het scherm geplaatst. Daarmee kan de telefoon ontgrendeld worden en zal het ook mogelijk zijn om betalingen uit te voeren.

De scanner werkt door je vinger van boven naar beneden over de knop te vegen. Het gebruik van de vingerafdrukscanner is niet vlekkeloos, het kostte ons vaak meerdere pogingen om de scanner succesvol te gebruiken.


Hartslagmeter


Bij de flitser heeft Samsung een hartritmemeter verwerkt, die samenwerkt met S Health. Dit is geen onaardige toevoeging, maar wat Samsung er nou precies mee van plan is, is nog niet echt duidelijk. Persoonlijk vind ik de toevoeging in de Gear-producten nuttiger, nu moet je toch wel erg actief je hartritme gaan meten en dat is nou niet iets dat je handmatig elke dag gaat doen.