2min

Gebruikservaring & software

Nokia heeft de Lumia 1320 uitgerust met Windows Phone 8, met de eigen Black-update die de nodige aanpassingen en toevoegingen aan Microsoft’s besturingssysteem doorvoert. Nokia levert vandaag de dag een aanzienlijk aantal extra applicaties mee en daarmee onderscheidt het Finse bedrijf zich behoorlijk van de concurrenten, die vrijwel niks extra’s doen. Voor Nokia was het door de jaren heen ook veel belangrijker dat Windows Phone een succes zou worden. Wil je meer lezen over de standaardfuncties van Windows Phone 8? Lees dan onze recensie.


Wil je meer lezen over de apps die Nokia aan Windows Phone toevoegt en de aanpassingen die aan Windows Phone zijn gemaakt? Lees dan deze pagina van de recensie van de Nokia Lumia 1520. De aanpassingen zijn identiek, afgezien van het feit dat de Lumia 1320 de Nokia Camera-app mist omdat er geen PureView-sensor aanwezig is.

Voor de Lumia 1320 geldt eveneens dat de Instellingen-app uitzonderlijk rommelig is, dat komt door alle menu’s die Nokia toevoegt voor de aanpassingen die het toevoegt aan Windows Phone. Ik hoop dat Nokia in de toekomst vanuit Microsoft meer mogelijkheden krijgt om dit menu beter in te delen, het lijkt erop dat er beperkingen bestaan, anders mag je toch aannemen dat een secuur bedrijf als Nokia de inhoud wel beter zou indelen.


De Lumia 1320 is geen kleine telefoon, maar daar ben je je ongetwijfeld van bewust als je interesse hebt in dit model. De smartphone ligt goed in de hand, maar besturing met één hand is natuurlijk geen doen. In vergelijking met de aanzienlijk duurdere Lumia 1520 voelt deze Lumia 1320 wel een stukje trager, maar er valt wel goed mee te werken. Wat gebruikservaring betreft krijg je in mijn ogen al best veel, gezien de prijs van de smartphone.

Ook in dit geval kan de afwezigheid van een stylus op zich wel als een gemis worden genoemd. Wel vind ik dat zo’n extra eerder bij een dure phablet verwacht moet worden. Inmiddels is de Samsung Galaxy Note II voor mensen met een beperkt budget echter ook niet meer buiten handbereik en daarbij zit wel een stylus.