2min

Software

HTC heeft de HTC One M8 uiteraard voorzien van de laatste versie van Android, te weten 4.4 KitKat. HTC heeft ook de eigen Sense-interface voorzien van een update. Nu is het wel zo dat je ervan moet houden, niet iedereen is weg van de HTC Sense-interface. Ik ben er persoonlijk wel over te spreken. Vooral ook omdat ik bij HTC altijd het gevoel heb dat de interface nauwelijks een negatief effect heeft op de prestaties.

Er is voor een nieuwe strategie voor de verspreiding van de software bekendgemaakt en die bevalt mij persoonlijk wel. HTC heeft de Sense-interface als het ware in stukken geknipt en gaat deze als losse applicaties in de Google Play Store plaatsen. Het is niet zo dat straks iedereen met een Android-toestel de Sense-interface kan gaan gebruiken, de applicaties die bij de Sense-interface horen zullen alleen werken op bepaalde HTC-toestellen. Maar HTC heeft straks wel de mogelijkheid om al die losse onderdelen tussentijds van updates te voorzien en is daarvoor dus niet afhankelijk van providers en andere belemmerende partijen.


Op dit moment is het zo dat als er bijvoorbeeld fouten in de galerij-app of Blinkfeed zitten, deze pas kunnen worden verholpen met een ROM-update. Zo’n ROM-update moet HTC ontwikkelen en vervolgens bij alle providers voorleggen ter goedkeuring. De providers moeten een dergelijke update echter eerst uitgebreid testen, zoals je misschien al aanvoelt kost dit een hoop tijd. Dat hele proces heeft HTC nu omzeild. Het bedrijf wilde niet kwijt welke onderdelen precies in de Play Store komen en welke niet, maar van de Blinkfeed en de Galerij-app weten we het zeker, maar dit is ongetwijfeld niet alles.

Ik zie dit persoonlijk als een zeer positieve ontwikkeling, een eigen skin is natuurlijk hartstikke leuk, maar als je net als HTC ook actief content wilt bieden binnen je eigen skin, dan moet je ook zorgen dat je deze goed kan onderhouden. Via de ROM-updates was dit een heel gedoe, maar via de Play Store is het kinderlijk eenvoudig. We zijn benieuwd wat voor updates HTC ons het komende jaar zal voorschotelen via de Play Store.

HTC heeft ook creatief gestolen. Zo had Nokia bij MeeGo bedacht dat het wel leuk was om het toestel uit stand-by te halen door twee keer te tikken op het scherm. Inmiddels heeft LG dat principe al overgenomen en een naam gegeven; Knock On. Daarbij gaat het toestel ook terug in stand-by als je twee keer op het hoofdscherm tikt. Inmiddels hebben al veel fabrikanten de functie overgenomen. Maar het Knock-off gedeelte is door geen enkele andere fabrikant gekopieerd. Tot nu dan, want de HTC One M8 is ook in de slaapstand te zetten met een dubbele tik.

Table of contents