2min

Conclusie

In een interview dat ik vorige maand had met Mark Moons van HTC zei hij: "HTC wil de smartphonemarkt veroveren met innovaties". Een mooie quote, maar ik moet zeggen dat ik een stuk beter begrijp wat hij bedoelde nu ik de HTC One M8 even in handen heb gehad. HTC heeft het ontwerp en de bouwkwaliteit van de eerste HTC One verder geperfectioneerd. Op het ontwerp van de HTC One M8 heb ik echt niets aan te merken, behalve dan dat de USB-aansluiting niet netjes in het midden zit onderop het toestel.

Daarnaast heeft het bedrijf opnieuw gekozen voor een unieke camerastrategie. Dit is een innovatie, maar of deze innovatie ook echt heel goed is en ook consumenten gaat overtuigen om een HTC One te kopen, dat zal uit nader onderzoek moeten blijken. Nokia lijkt op dit moment de koning te zijn als het gaat om foto’s en video’s maken met je smartphone, of de HTC One M8 in staat is Nokia van zijn troon te stoten zal moeten blijken.

Een andere innovatie zit duidelijk in het gevoelige scherm, waardoor je door de cover heen kan kijken en toch het scherm kan bedienen. Zo kan je de datum, tijd en het weer zien door de gaatjes in de cover, maar ook een telefoongesprek aannemen of weigeren met een veeg-beweging. Samsung biedt bijvoorbeeld alleen een raampje, HTC maakt ook interactie mogelijk.

Maar er zijn ook innovaties waar HTC niet aan mee lijkt te doen, zo zet Sony al geruime tijd in op waterdichtheid en Samsung heeft dat nu ook overgenomen. De HTC One M8 is niet waterdicht, maar kan wel in de regen worden gebruikt. Je hoeft dit toestel echter niet in een aquarium te gooien, want dan is het echt voorbij. Ook zijn er geen vingerafdrukscanner, irisscanner of hartslagmeter voor de One M8 te vinden. Aan de uitspraak van Moons dat HTC de smartphonemarkt wil veroveren met innovaties is een begin gemaakt, maar ik verwacht nog wel wat meer in de toekomst.

Als ik de HTC One M8 vergelijk met de aankomende high-end smartphones van de concurrentie, zoals de Samsung Galaxy S5, dan moet ik zeggen dat HTC wel weet te winnen op bouwkwaliteit en degelijkheid. Of het toestel mooier is, is een kwestie van smaak. HTC maakt in mijn optiek zeker kans om opnieuw de smartphone van het jaar in handen te hebben, maar ik denk niet dat de HTC One M8 de bestverkochte smartphone van het jaar zal worden. Daarvoor is de marketingkracht van andere fabrikanten simpelweg te groot.

HTC heeft mij ervan verzekerd dat we geen herhaling krijgen van vorig jaar, waarbij de introductie van de HTC One M7 werd geteisterd door productieproblemen, moeilijke beschikbaarheid en dergelijke. De HTC One M8 zal goed beschikbaar zijn op 4 april en goed beschikbaar blijven, zo is mij verteld.

Table of contents