3min

Tags in dit artikel

, , ,

Gebruikservaring & software

In gebruik is de Huawei Ascend Y530 een beetje wat je kan verwachten van een smartphone rond dit prijspunt: Het werkt, maar allemaal wel met wat vertraging. Elke handeling kost merkbaar tijd om te verwerken. Dat is te wijten aan de Snapdragon 200-chipset die gewoon redelijk futloos is.

Ook is het te wijten aan het werkgeheugen van 512MB, wat voor het logge Android eigenlijk niet genoeg is. Daar is door Google echter aan gewerkt, want met Android 4.4 KitKat draait het besturingssysteem volgens Google een stuk soepeler op smartphones met weinig werkgeheugen. Helaas heeft Huawei de Ascend Y530 uitgerust met Android 4.3 Jelly Bean, waardoor het Chinese bedrijf zich in dit opzicht in de vingers snijdt.

Ook de opslagcapaciteit is zeer beperkt. Voor apps blijft er direct na de ingebruikname nog geen 900 MB over. Het is daarom echt aan te raden om een micro SD-kaartje te kopen, zodat je daar ook data op kunt plaatsen. Doe je dat niet, dan zal het aantal te installeren apps echt zeer beperkt zijn.


Hauwei’s Android-skin: Emotion UI


Huawei heeft een eigen skin op de Ascend Y530 geplaatst. De grootste aanpassing daarbij is dat er geen overzicht van applicaties meer is. Alle apps worden op de hoofdschermen weergegeven. Om de boel in ieder geval in het begin opgeruimd te hebben heeft Huawei de meeste zaken netjes in mappen gestoken. Het is een kwestie van smaak of je het prettig vindt werken, mijn voorkeur gaat uit naar de aparte weergave die Android normaliter hanteert.

Andere wijzigingen vind je bijvoorbeeld terug in het notificatiecentrum, waarin vijf schakelaars zijn aangebracht. Helaas zijn deze niet te wijzigen, mocht je nou bijvoorbeeld iets anders dan WiFi, Bluetooth, GPS, data en rotatievergrendeling willen aansturen.

In het multitaskscherm worden geen previews van apps weergegeven, waarschijnlijk om resources te besparen. Wel kan je apps sluiten door ze weg te vegen of op een kruisje te drukken. Onderaan het scherm zit een knop waarmee je in één klap alle geopende apps kunt sluiten. Handig als je merkt dat de smartphone echt te traag is geworden.


Eenvoudige skin


Huawei heeft ook een eenvoudigere skin ontwikkeld. Daarbij is vooral gedacht aan de oudere en/of minder onderlegde gebruiker die toch een smartphone wil. Met deze skin krijg je namelijk een simpelere indeling en grotere iconen en een groter lettertype.

In de hoofdschermen kunnen apps of contactpersonen aan tegels worden toegevoegd. Huawei heeft ook de Instellingen-app voorzien van een andere weergave waar alleen de broodnodige zaken worden weergegeven. Wel is er een knop om over te schakelen op het normale Instellingenmenu.


De skin is niet perfect, maar het is wel een uitkomst voor bepaalde doelgroepen. Tekortkomingen zijn bijvoorbeeld dat er maar drie homescreens beschikbaar zijn met per stuk acht tegels. Ook is het niet mogelijk om de tegels te verplaatsen. Door het grote lettertype passen sommige teksten ook niet meer normaal op de knoppen.

Extra software


Huawei heeft zich aardig ingehouden met het voorinstalleren van applicaties. We vinden een zaklamp, Voice Dialer en bestandsverkenner. Ook is de clouddienst Bitcasa meegeleverd, eigenaars van dit Huawei-toestel krijgen gratis 20GB opslagruimte.

Huawei installeert ook twee spellen van Gameloft mee. Deze spellen zijn ook gratis in de Google Play Store te vinden, waardoor het hier helaas voornamelijk om ongevraagde opvulling van opslagruimte gaat. Gelukkig zijn de spelletjes wel te verwijderen.