3min

Tags in dit artikel

, ,

Invoerapparatuur, scherm & geluid

Toetsenbord


De knoppen van het toetsenbord in het dock zijn een beetje klein, in het bijzonder de pijltjestoetsen. Dat zorgt ervoor dat je in vergelijking met de gemiddelde laptop toch wat minder comfortabel je teksten typt, de mogelijkheden voor gaming worden er natuurlijk ook niet beter op. Het toetsenbord had in zijn geheel gewoon wat groter mogen zijn, gezien de randen rondom de knoppen was dat ook wel een mogelijkheid geweest.

Wat ik persoonlijk altijd wat verwarrend vind, is dat de plaatjes op de Functie-toetsen groter zijn dan de tekst, maar dat ze niet de primaire functie hebben. Druk je bijvoorbeeld op F1, dan verwacht je dat de slaapstand wordt geactiveerd, maar voor je het weet zit je in de hulpdocumenten van een programma. Onhandig.


Touchpad


Het touchpad is voor een dockingstation relatief goed. De ondersteuning voor multitouch-commando’s is redelijk uitgebreid. Er is een aparte applicatie genaamd Asus Smart Gesture waarin functies aan en uit te zetten zijn. Hoewel het touchpad in staat is om vijf vingers vast te leggen, houdt Asus het standaard op commando’s met maximaal twee vingers.

Die keuze heeft ongetwijfeld te maken met de afmetingen van het touchpad. Het is gewoon een relatief klein oppervlak. Commando’s met drie vingers kunnen nog wel, met vier vingers wordt het in sommige richtingen al lastiger. De commando’s die Asus standaard heeft ingeschakeld voelen prima aan bij uitvoer.

Wat me wel stoort aan het touchpad is een buitensporig harde tik wanneer je de fysieke klikfunctie in het toetsenbord gebruikt. Ik vind een beetje feedback prima, maar bij de Transformer Book Trio is het gewoon buitenproportioneel.


Scherm


De Asus Transformer Book Trio is uitgerust met een Full HD-scherm van liefst 11,6 inch. Voor een laptop is dat wat klein, voor een tablet juist weer vrij groot. De schermresolutie voldoet, maar een tikje hoger zou natuurlijk mogen. Voor deze prijs en gezien wat je verder al krijgt is dat wellicht niet reëel om te verwachten.

Wat mij vooral opvalt aan het scherm is dat vingerafdrukken makkelijk blijven staan. Het lijkt er niet op dat Asus gebruikmaakt van Gorilla Glass, maar een goedkoper alternatief. Dit is daarvan de keerzijde, bij een touchscreen is dat natuurlijk niet erg prettig. De kijkhoek van het scherm is goed, wel vind ik dat de helderheid tekortschiet. Meestal heb je er geen last van, maar doordat de afdekkende laag aardig reflectief is, wordt het door de lage helderheid met tegenlicht lastig om het scherm af te lezen.

Geluid


Omdat het dock en de tablet afzonderlijk van elkaar kunnen functioneren, zijn de twee onderdelen in sommige opzichten dubbel uitgevoerd. Een voorbeeld daarvan is de geluidsuitvoer, beide onderdelen beschikken over eigen speakers.

De speakers in het dock stellen enigszins teleur. Hoewel er redelijk veel geluid uit komt is het detail niet hoog, het geluid is zelfs een beetje blikkerig. Zowel de hoge als lage tonen schieten tekort.

Daarmee lijkt een precedent voor de speakers in de tablet te worden geschept, maar dat valt mee. Het geluid in dat onderdeel is namelijk wat beter. Het detail is acceptabel en lage tonen zijn ook enigszins aanwezig. Het is nog steeds niet direct iets om de vlag voor uit te hangen, maar het is beter.