3min

Software van Motorola

Motorola heeft weinig aanpassingen aan Android zelf gedaan, maar wel een aantal applicaties toegevoegd aan het besturingssysteem. Deze applicaties zijn in mijn ogen ware aanvullingen en kan je zeker niet zien als bloatware. In de komende alinea’s bespreek ik de apps kort en bondig.

Motorola Migrate


Belangrijk om mee te beginnen is de Migrate-applicatie. Deze applicatie stelt je in staat om gegevens vanuit je oude Android- of iOS-smartphone over te brengen naar je nieuwe Moto X. Motorola wil het overstapproces graag vereenvoudigen.


Als je een Android-toestel hebt download je de Migrate-app. Vervolgens kies je op je Moto X welke gegevens je wilt overbrengen, je hebt de keuze om contacten, berichten, foto’s, video’s en muziek over te dragen. Op je Moto X wordt een QR-code getoond, die je met je oude toestel scant, er wordt dan een koppeling via internet gemaakt en het proces begint automatisch. In het geval van een iPhone log je in op je iCloud-account en worden de aanwezige gegevens vanaf je account gedownload.

Motorola slaat wat mij betreft wel de plank mis door niet na te gaan welke applicaties je op je toestel hebt geïnstalleerd, om die eventueel in één klap mee te installeren. Dat gedeelte doet concurrent Sony dan toch beter met Xperia Transfer.

Motorola Assist


Met deze app maakt Motorola de Moto X slimmer. Je kan bijvoorbeeld instellen wanneer je wilt dat de telefoon stil is. Belangrijke telefoongesprekken kunnen eventueel toch doorgelaten worden. De Moto X merkt het bijvoorbeeld ook wanneer je in de auto zit en begint dan desgewenst automatisch met het afspelen van muziek en worden notificaties voorgelezen.


Als je in een vergadering zit kan de Moto X alle binnenkomende notificaties dempen. Het is ook mogelijk om een beller een bericht terug te sturen waarin gemeld wordt dat je niet gestoord kan worden en later contact opneemt.

Active Display


Deze functie zorgt ervoor dat je het scherm van je Moto X niet constant aan en uit hoeft te zetten. Het notificatiescherm licht op gepaste momenten op, bijvoorbeeld wanneer je de telefoon uit je broekzak haalt.


Nieuwe notificaties worden verzameld en eventueel kan je er een preview van krijgen door op het icoon van de applicatie te drukken. Wil je het bericht openen, dan veeg je het icoon naar boven. Je hebt de mogelijkheid om details van de notificatie te verbergen voor je privacy, ook kan je het aangeven als je wilt dat slechts bepaalde apps toegang hebben tot deze functie.

Toch vind ik dit niet perfect uitgewerkt, zo activeert het scherm elke paar seconden wanneer de telefoon bijvoorbeeld op je bureaublad ligt. Dan vraagt de Moto X natuurlijk wel erg om aandacht, daar houd ik juist niet van. Indien je vanuit meerdere apps notificaties hebt ontvangen kan je niet kiezen welke notificatie je wilt inzien, de Moto X bepaalt dat voor je. Het idee is leuk, de uitwerking had beter mogen en misschien moeten zijn.

Motorola Connect


Door middel van een Chrome-extensie kan je de berichten en telefoongesprekken op je Moto X inzien. Dit werkt prima, maar het is niet uitgebreid genoeg. Apps als WhatsApp en Facebook Messenger kunnen de functies immers niet gebruiken en laten we eerlijk zijn, hoeveel sms’jes versturen we nou nog dagelijks?

Motorola Touchless Control


Ook heeft Motorola Touchless Control ontwikkeld. Hiermee kan je je telefoon met je stem besturen, het toestel luistert namelijk altijd. Deze functie is helaas alleen beschikbaar als je je toestel in het Engels instelt. Nu is dat voor sommige mensen op zich niet zo’n probleem, maar het verwondert mij toch. Waarom kan de Moto X geen Engelse teksten behandelen als het toestel in het Nederlands is ingesteld? Bij Siri van Apple is dit bijvoorbeeld wel mogelijk.


Als je de telefoon in het Engels hebt ingesteld doorloop je een kleine tutorial om de Moto X aan je stem te laten wennen. Normaliter begin je een commando met de tekst "OK Google Now" gevolgd door een opdracht. Je kan geen andere opening instellen.

De dienst werkt aardig goed, als je de juiste commando’s geeft, vaak wordt echter toch uitgeweken naar Google Search en komen niet direct relevante antwoorden naar boven. Het is wel gaaf dat je een opdracht ook kunt beginnen als het scherm is uitgeschakeld.