2min

Gebruikservaring

De Moto X ligt prettig in de hand dankzij zijn ontwerp dat uit veel rondingen bestaat. Het scherm is in combinatie met de randen rondom het scherm voor mij wel een fractie te groot, waardoor het niet altijd even makkelijk is om de telefoon met één hand te besturen. Ik kan me echter wel voorstellen dat dit voor veel mensen een minder groot probleem is, het heeft toch ook te maken met de grootte van je handen.

Motorola heeft ervoor gekozen om de standaardervaring van Android zoveel mogelijk in ere te laten. Dat betekent dat de interface nauwelijks is aangepast, afgezien van enkele zaken die op de vorige pagina al aan bod zijn gekomen. Ik vind dat Google prima werk heeft afgeleverd met het standaard uiterlijk van Android en kan er dus ook prima mee leven als fabrikanten dat uiterlijk gewoon als uitgangspunt nemen.


Deze keuze zorgt er bovendien voor dat fabrikanten snel updates kunnen uitrollen wanneer Google een nieuwe versie van Android uitrolt. De Moto X is zodoende ook al lange tijd geleden voorzien van Android 4.4 KitKat (review), wat op het moment van schrijven de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem is. Vanwege functionaliteit en veiligheid is het een voorrecht om te kunnen genieten van de meest recente versie van Android.

De Moto X is voorzien van een Snapdragon S4 Pro-chipset. De eerste versie van deze chipset werd al begin 2012 uitgebracht en is dus ook al meer dan twee jaar oud. De chipset in de Moto X komt uit de tweede helft van 2013 en heeft dus wel wat updates ondergaan, bijvoorbeeld om de altijd actieve microfoon te bieden. De Moto X draait Android over het algemeen soepel en heeft op dit moment dus ook geen nadeel van de -voor een topmodel- wat beperkte hardware.


Een andere update die de S4 Pro-chipset is ondergaan is de toevoeging van een co-processor die de bewegingen van de telefoon in de gaten houdt. Dat gebeurt niet zoals bij de iPhone 5S om bijvoorbeeld stappen te tellen, maar om het scherm te laten ontwaken, bijvoorbeeld als je de telefoon uit je broekzak haalt of van je bureau oppakt.

Voor de opslagruimte ben je aangewezen op de 16GB opslagruimte die de smartphone standaard biedt. Er is geen microSD-ondersteuning. Wel heb je 50GB opslagruimte op de clouddienst Google Drive, deze geldt twee jaar lang.