4min

Camera

Voor het opnemen van foto’s en video’s heeft Samsung gekozen voor een eigen ISOCELL-camerasensor met een maximale resolutie van 16 megapixel, Samsung belooft bovendien een supersnelle autofocus van 0,3 seconden waardoor je het juiste moment minder snel zal missen. Wel vind ik het wat lang duren voordat de Camera-app is opgestart. Ook treedt de optische stabilisatie bij het nemen van foto’s af en toe in werking, waardoor het nemen van een foto ineens secondenlang duurt.


Voor de donkere situaties is er een flitser toegevoegd, in tegenstelling tot veel concurrenten houdt Samsung het op een enkele LED. Andere partijen monteren veelal twee LEDs met verschillende kleurtoon om een natuurlijkere flits te verzorgen.

Met de Galaxy S5 kan je ook Ultra HD-video’s schieten, waarbij een maximum van 5 minuten geldt. Voor het maken van foto’s en video’s is ook een HDR-functie aanwezig zodat je opnames zowel de juiste lichte als donkere elementen moeten bevatten.

Foto’s


1: Externe belichting, 2: Geen belichting, zonder flitser, 3: Met flitser

De eerste serie foto’s toont direct dat de Galaxy S5 aardig omspringt met verschillende omstandigheden qua belichting.

Enkel de foto zonder flits of externe belichting is veel donkerder dan je zou wensen en de scherpte is ook ver te zoeken. Samsung beloofde dat de ISOCELL-techniek daar korte metten mee zou maken, maar ik heb het toch geregeld beter gezien.

De foto met de flits is wat te verzadigd, de oranje en rode prikkers zijn niet goed van elkaar te onderscheiden, dat gedeelte van de foto is in ieder geval geen juiste weergave van de werkelijkheid.

1: Beweging, 2: Buiten, van dichtbij, 3: Op korte afstand

De Galaxy S5 beschikt standaard niet over een sportmode, de enige zaken waaruit je kunt kiezen zijn: Auto, Gezichtscorrectie, Opnames en meer, Panorama, Virtuele tour en Dubbele camera. Vanuit Samsung Apps kan je nog extra modes downloaden, het is mij een raadsel waarom een mode als Virtuele tour wel standaard op de telefoon staat terwijl een sportmode apart gedownload moet worden.

De modes die je kunt downloaden zijn: Surround shot, Animated photo, Sound & shot en Sports shot. Met die laatste mode is de eerste foto geschoten. Het resultaat is niet uitmuntend, de karretjes staan niet scherp op het beeld.

De foto van de stenen en de auto zijn dik in orde. De kleuren kloppen goed en er is ook veel detail vastgelegd.

1: Van grote afstand, 2: Zelfde afstand, ingezoomd

Ook de foto van de gebouwen is van hoge kwaliteit. Veel smartphones kunnen het grote licht/donker-verschil in deze foto niet aan, de Galaxy S5 heeft daar weinig moeite mee. De helderheid van de afbeeldingen is gewoon goed. Zoals we gewend zijn is de foto van de gebouwen niet erg scherp, maar dit is toch wel één van de betere foto’s die ik heb gezien. Maar zoals altijd: met een smartphone zonder optische zoomfunctie kan je net zo goed gewoon niet zoomen.

Video’s


Voor het nemen van video’s heb je de keuze om Full HD met 60 beelden per seconde of Ultra HD met 30 beelden per seconde te schieten. Het duurt waarschijnlijk nog wel enkele jaren voordat Ultra HD gemeengoed wordt in de huiskamer, maar ergens moet de eerste stap natuurlijk worden gezet.

Het is aan de gebruiker om te besluiten welke mode voor welke situatie geschikt is, houd in ieder geval in de gaten dat je niet langer dan vijf minuten video’s kunt maken in Ultra HD. Dat heeft te maken met de beperkte opslagruimte en mogelijk ook oververhitting daarover kwamen bij de Xperia Z2 meldingen binnen,

Hieronder zie je twee video’s, de ene in Ultra HD, de andere in Full HD.


Bij het bekijken van de Ultra HD-video valt direct op dat er slechts met 30 beelden per seconde wordt gefilmd. De voertuigen rijden erg stotterend voorbij, eigenlijk is de video daardoor gewoon niet om aan te gluren. Dat betekent niet dat deze mode waardeloos is, maar niet bij constante snelle bewegingen.

De Full HD-video is beter, maar opvallend genoeg is ook hier sprake van stotterend beeld, ondanks dat dit met 60 beelden per seconde gefilmd is. Dat is wel flinke een tegenvaller. De stabilisator doet zijn werk wel, maar het is ook zeker niet goed genoeg om nou echt te zeggen dat het kijkveld volledig stil hangt. Ook in dit opzicht schiet de Galaxy S5 wat tekort voor een telefoon van dit kaliber.